Remontoija: tiilikaton puhdistus – jos annat sammaleelle pikkusormen, se vie koko tiilikaton

Talo
Erityisesti tiilikatto saattaa vaurioitua korjauskelvottomaksi, mikäli sammalta ei poisteta säännöllisesti. Seurasimme 20 vuotta vanhan tiilikaton entistämistä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Sammal on monen mielestä kaunis katsoa ja mukava koskettaa, mutta sen paikka on lähinnä metsässä, eikä missään tapauksessa talon katolla. Tällöin tiilikaton pesu astuu mukaan kuvaan.

Tiilikaton pesu säännöllisesti kannattaa

Erityisesti kattojen pohjois- ja itäpuolelle kuitenkin kertyy sammalta, koska sinne aurinko ei juuri paista. Sammalkasvusto muuttaa aluksi katon värin vihreäksi ja valloittaa vähitellen koko katon, ellei sitä jollain keinolla pysty hillitsemään tai poistamaan kokonaan.

Erityisesti tiilikatolle sammal voi aiheuttaa jopa korvaamatonta tuhoa, jos leviämisen päästää liian pitkälle. Sammaleen juuret tunkeutuvat vähitellen tiilen pinnalle syntyviin halkeamiin, kun se käyttää tiilessä olevaa kalkkia ravinnokseen ja yhdessä veden sekä pakkasen kanssa murentaa sitä pala palalta.

Vihreä väri ja paksu sammalpeitto tekee talosta myös epäsiistin ja hoitamattoman näköisen. Tällöin tiilikaton pesu tekee siitä siistimmät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiilikaton pesu

↑ Ennen pesua talon julkisivu suojataan pressulla, koska katolta irtoava lika voi sotkea seinät.

Säännöllinen puhdistus tärkeintä

Kattoliiton ohjeiden mukaan katto tulisi tarkastaa ja huoltaa vähintään kerran vuodessa, jotta katon toimivuus ja odotettu elinkaari toteutuvat. Vanhojen tiilikattojen takuut vaihtelevat 10:n ja 15 vuoden välillä. Säännöllisesti oikein huollettuna tiilikatto säilyy jopa 70 vuotta.

Varjoisat tontit, jossa suuret puut ovat hyvin lähellä taloa, vaativat talon omistajalta erityistä aktiivisuutta. Niinpä puuston karsiminen aivan talon liepeiltä onkin yksi toimi, joka kannattaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katon tarkastusta ja puhdistusta kannattaa jokaisen tehdä itsekin, kunhan muistaa noudattaa turvallisuutta katolla liikkuessa. Turvavaljaat ja köysi kiinnitettynä varmaan paikkaan ovat vähimmäissuoja liukastumisen varalta.

Tiilikaton pesu

↑ Ennen pesua katto on likainen ja paikoitelleen sammaleen ja jäkälän peitossa.

Harjalla saa suurimmat sammaleet irtoamaan, ja kaupoista saatavilla ruiskutettavilla pesuaineilla voi selvitä useita vuosia eteenpäin. Niiden vaikutuksesta sammal irtoaa usein itsestään seuraavien sateiden aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tavallisella painepesurilla kattoa ei kannata lähteä hinkkaamaan, koska pahimmassa tapauksessa tulee tehneeksi enemmän haittaa kuin hyötyä. Mikäli katolle kerääntynyt sammal on jo ehtinyt murentamaan tiilen pintaa, liian kovalla pistemäisellä paineella voi saada aikaan lisätuhoa.

Ammattilainen tekee lähes uuden veroisen

Vaikka tiilikattoa huoltaisikin kotikonstein itse, on hyvä antaa ammattilaisen suorittaa tehopesu, kasvustonestokäsittely ja pinnoitus noin 10–20 vuoden välein olosuhteiden mukaan.

Ammattilaisen jäljiltä katto on jälleen lähes uuden veroinen murto-osalla uuden katon hinnasta. Ammattilaisten käyttämät erikoispesurit ovat sammaloituneelle katolle hellävaraisia, mutta puhdistavat silti tehokkaasti. Runsaamman veden ansiosta pesurin paine ei oikeanlaista suutinta käyttämällä riko tiilen pintaa, mutta irrottaa silti sammaleen kokonaan.

Kunnon käsittely katolle – näin se tehtiin

Seurantakohteemme tiilikatto oli pesty edellisen kerran kymmenisen vuotta sitten, eikä siihen ollut ennättänyt kertyä paljoa sammalta tai jäkälää. Tarkka omistaja kuitenkin halusi katolle kunnon käsittelyn, ja työhön hän valitsi ValttiKatteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ennen pesua talo suojataan pressuilla, jotta katolta lentävä lika ja sammal eivät sotke talon julkisivua. Myös syöksytorvien alla olevat sadevesikaivot kannattaa puhdistaa ennen katon pesua. Ne olisi hyvä suojata, jotta pesun aikana katolta tuleva sammal ei pääse sadevesijärjestelmään.

Pesun jälkeen katto käsitellään biohajoavalla kasvustonestoaineella, joka tunkeutuu tiileen ja tiilen saumoihin, joissa painepesuri ei ole mahdollisesti päässyt käymään sekä tekee pitkään kestävän suojan katolle. Aineella on pitkäaikainen vaikutus, joka ehkäisee sammaleen ja muun kasvuston muodostumista uudelleen.

Mikäli katto on jo ajan saatossa vaalentunut auringonvalossa, kannattaa se samalla myös pinnoituttaa alkuperäisen väriseksi. Myös värin vaihto on mahdollista, mikäli kaavamääräys sen sallii.

Näin katto on sekä puhdistettu, suojakäsitelty että pinnoitettu, mikä tekee siitä lähes uuden veroisen. Mahdolliset haljenneet tiilet kannattaa huollon aikana luonnollisesti uusia sekä tarkistaa tiiviys läpivienneistä, kuten ilmastointiputket, kattoikkunat ja piippu.

Tiilikaton pesu Tiilikaton pesu

↑ Ero kuin yöllä ja päivällä: puhdistettu ja puhdistamaton kivetys.

Samalla pihakivetys kuntoon

Monessa talossa on tiilikaton lisäksi betonikivistä tehty pihakiveys. Se, kuten kattokin, alkaa helposti sammaloitua ja näyttää epäsiistiltä.

Kun kerran on saanut ammattilaiset paikalle katon puhdistukseen, kannattaa pyytää tarjous myös kiveyksen puhdistamisesta samalla kertaa. Lopputuloksena on siisti talo ja piha, jota kelpaa katsella niin omistajan kuin naapureidenkin. 

Tiilikaton pesu Tiilikaton pesu

↑ ValttiKatteen työntekijöillä on varmat otteet ja suojavarusteet kunnossa.

Mitä maksaa?

Tämän katon pesun, kasvustonestokäsittelyn ja pinnoituksen suoritti Valttikate. Kohteessa katon sekä autotallin katon pesu, kasvustonestokäsittely ja pinnoitus maksoivat 6 500 euroa, josta kotitalousvähennyksen jälkeen jäi maksettavaa 4 680 euroa.

Työ kesti kahdelta mieheltä yhteensä neljä päivää. Sääolot vaikuttavat työn nopeuteen, koska sateella kattoa ei voi pinnoittaa.

Teksti ja kuvat: toimitus

Lue myös: Saaristomökin viihtyisä terassi, ”Terassi on korvannut meillä olohuoneen”, Antaa auringon paistaa – tee itsellesi terassi, Lasiterassi on talon tyylikäs lisä, Terassin laajennus – poreisiin vaikka joka päivä, Terassin rakentaminen TEPE-terassiperustuskivillä, Terassin rakentaminen kierrätysmuoviprofiilista, Huolellinen pihasuunnittelu helpottaa pihan kunnostusta ja Huoliteltu piha parantaa yleistä viihtyvyyttä