Maakellari on juureksien ja perunoiden pimeä piilopaikka. Jos esimerkiksi perunaan osuu valoa, se vihertyy, mutta maakellari varjelee sitä valolta.
Maakellarin suojissa viihtyvät myös omenat ja muut hedelmät, hillot sekä mehut – viinitkin. Siellä myös talvettavat puutarhan kukat ja kasvit säilyvät talven yli suojassa. Myös viinejä voi säilyttää maakellarissa.
Minne voisi laittaa valtavan peruna- tai omenasadon, ellei maakellariin?
Sen lisäksi, että maakellari on pimeä, se on myös useimmiten viileä. Maakellari onkin oiva säilytyspaikka, jos esimerkiksi juhlia varten tarvitaan tilapäistä kylmätilaa enemmän kuin jääkaapissa on tarjolla. Lisäksi se turvaa ruokatarvikkeita esimerkiksi pitkän sähkökatkon aikaan.
MAINOSMaakellari on ekologinen ja edullinen säilytysratkaisu, sillä se ei tarvitse sähköä pysyäkseen viileänä. Aikaa ennen jääkaappeja jokaisessa talossa oli kylmäsäilytyspaikkana jonkinmoinen talouskellari, yleensä juuri maakellari.
Maakellari voi sijaita rakennuksen yhteydessä tai alla, mutta nykyään se rakennetaan erilliseksi pieneksi tilaksi, joka on mieluiten kokonaan tai osittain maan alla.
Komeat ja persoonalliset maakellarit tuovat pihapiiriin kiinnostavaa ilmettä.
Paras paikka maakellarille on varjoisa pohjoiseen suuntautuvalle rinne, mutta sen voi rakentaa myös tasamaalle mahdollisimman paljon maan alle.
MAINOSOviaukon olisi hyvä avautua pohjoiseen valon ja lämmön määrän minimoimiseksi – kesällä maakellariin voi tulla liian kuuma, jos auringonsäteitä osuu siihen liikaa. Kellarin eteen voi istuttaa pensaita estämään auringonsäteiden pääsyä kellariin.
Maakellarissa on saada ilma vaihtumaan tehokkaasti. Jos ilma ei vaihdu, kellarin sisäpintaan tiivistyy kosteutta ja alkaa kertyä hometta – myös elintarvikkeisiin.
Maakellarissa käytetään yleensä painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa: tuloilma otetaan oven alta tai vierestä ja poistoilma kulkee ulos takaseinän yläosasta.
Kesäkuumalla maakellarin ovea ei saisi pitää auki edes tuuletusmielessä, koska lämpimän ilman mukana tulee kosteutta, joka tiivistyy kellarin seiniin. Sitten kun yöt alkavat kylmetä, mutta on vielä kuivaa, ovea voi pitää yöllä auki ja sillä tavalla viilentää kellaria.
MAINOSKun tuotteita satoa tuodaan varastoon, tuuletusta jatketaan ilmanvaihtoaukkojen kautta. Pakkasen tultua ilmanvaihtoa pienennetään. Kovien pakkasten aikana ilmanvaihto suljetaan kokonaan, jos kellarissa ei ole lämmitystä.
Jotta ruokatarvikkeet eivät jäädy tai homehdu, maakellariin pitää saada oikea lämpötila ja ilmankosteus.
Perinteisen maakellarin lämpötilan tulisi olla nollan ja viiden lämpöasteen välillä.
Paras suhteellinen ilmankosteus on 75–95 prosenttia. Liiallisen kosteuden huomaa katosta putoilevista kondenssivesipisaroista – tai homeesta ruokien tai seinien pinnoilla.
Maakellarin voi rakentaa tai rakennuttaa eri tavoin. Nykyaikainen maakellari rakennetaan betonista paikalla valaen, elementeistä koottuna tai harkoista muuraten.
Yritykset tarjoavat maakellaripaketteja, joissa maakellari rakennetaan elementeistä, mikä on helpoin vaihtoehto.
Vaikka maakellari tulisi pakettina, perustukset pitää kuitenkin osata tehdä valmiiksi – ohjeita on verkko pullollaan, kunhan vasaran, betonimyllyn ja mittanauhan käyttö on hallussa. Avaimet käteen -ratkaisuissa on mahdollista saada myös perustukset.
Perinteisesti maakellarissa on holvattu katto, mikä onkin oikein rakennettuna erittäin vahva: holvikivet puristuvat tiukasti toisiinsa kiinni.
Monissa maakellaripaketeissa on valmiiksi muotoillut harkot puristusrakenteista holvikattoa varten, mikä on helpompi tapa kuin todellista ammattitaitoa vaativa holvikaton rakentaminen alusta asti itse. Holvatun katon kaarevaa pintaa myös mahdolliset kondenssivedet vierivät seinää pitkin eivätkö putoile niskaan.
Maakellari kosteuttaa ja viilentää lattian sekä seinien kautta, joten lattiaa ja seinien alaosia ei lämpö- tai kosteuseristetä lainkaan. Sisäänkäynnin jälkeinen eteistila on kuitenkin tärkeä eristää niin hyvin kuin mahdollista.
Maakellarin rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa vaan ns. toimenpidelupa riittää. Tarkista asia oman kunnan rakennusviranomaisilta ennen rakentamisen aloittamista.
Entä mitä maakellari maksaa? Maakellarin voi itse saada rakennettua noin 1 000 eurolla. Valmiit paketit maksavat noin 5 000 eurosta ylöspäin ja avaimet käteen -ratkaisu perustuksineen lähemmäs 10 000 euroa.
Lähteet: katepal.fi, meilläkotona.fi, rakennusmaailma.fi, Wikipedia Kuvat: Kekokellarit, JR-Holvikellari, toimitus ja iStock