Maakellari on oivallinen säilytyspaikka puutarhasi sadolle

Piha
Maakellari on taloudellinen vaihtoehto kylmäsäilytykseen, se toimii ilman sähköä.
Maakellari suojaa omenia, juureksia ja perunoita valolta, kylmältä ja liialta kosteudelta. Sen suojissa voi säilyttää hillot ja mehut ja talvetettavat kesäkukat. Ja mikä parasta, maakellari toimii ilman sähköä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.7.2023

Maakellari on juureksien ja perunoiden pimeä piilopaikka. Jos esimerkiksi perunaan osuu valoa, se vihertyy, mutta maakellari varjelee sitä valolta.

Maakellarin suojissa viihtyvät myös omenat ja muut hedelmät, hillot sekä mehut – viinitkin. Siellä myös talvettavat puutarhan kukat ja kasvit säilyvät talven yli suojassa. Myös viinejä voi säilyttää maakellarissa.

Minne voisi laittaa valtavan peruna- tai omenasadon, ellei maakellariin?

Sen lisäksi, että maakellari on pimeä, se on myös useimmiten viileä. Maakellari onkin oiva säilytyspaikka, jos esimerkiksi juhlia varten tarvitaan tilapäistä kylmätilaa enemmän kuin jääkaapissa on tarjolla. Lisäksi se turvaa ruokatarvikkeita esimerkiksi pitkän sähkökatkon aikaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Holvikellari on kaunis maakellari omalla pihalla.
Maakellari on parhaimmillaan kaunis yksityiskohta pihalla. (Kuva: JR-Holvikellari)

Maakellari – kylmäsäilytystä ilman sähköä

Maakellari on ekologinen ja edullinen säilytysratkaisu, sillä se ei tarvitse sähköä pysyäkseen viileänä. Aikaa ennen jääkaappeja jokaisessa talossa oli kylmäsäilytyspaikkana jonkinmoinen talouskellari, yleensä juuri maakellari.

Maakellari voi sijaita rakennuksen yhteydessä tai alla, mutta nykyään se rakennetaan erilliseksi pieneksi tilaksi, joka on mieluiten kokonaan tai osittain maan alla.

Komeat ja persoonalliset maakellarit tuovat pihapiiriin kiinnostavaa ilmettä.

Paras paikka maakellarille on varjoisa pohjoiseen suuntautuvalle rinne, mutta sen voi rakentaa myös tasamaalle mahdollisimman paljon maan alle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oviaukon olisi hyvä avautua pohjoiseen valon ja lämmön määrän minimoimiseksi – kesällä maakellariin voi tulla liian kuuma, jos auringonsäteitä osuu siihen liikaa. Kellarin eteen voi istuttaa pensaita estämään auringonsäteiden pääsyä kellariin.

Talon läheltä on lyhyt matka kipaista hakemaan ruokatarvikkeita.
Maakellarin sijainti suhteessa asuintaloon ratkaisee, miten paljon ja helposti sitä voi käyttää. Talon läheltä on lyhyt matka kipaista hakemaan ruokatarvikkeita. (Kuva ja jutun avauskuva: Kekokellarit Oy)

Maakellari tarvitsee kunnon ilmanvaihdon

Maakellarissa on saada ilma vaihtumaan tehokkaasti. Jos ilma ei vaihdu, kellarin sisäpintaan tiivistyy kosteutta ja alkaa kertyä hometta – myös elintarvikkeisiin.

Maakellarissa käytetään yleensä painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa: tuloilma otetaan oven alta tai vierestä ja poistoilma kulkee ulos takaseinän yläosasta.

Kesäkuumalla maakellarin ovea ei saisi pitää auki edes tuuletusmielessä, koska lämpimän ilman mukana tulee kosteutta, joka tiivistyy kellarin seiniin. Sitten kun yöt alkavat kylmetä, mutta on vielä kuivaa, ovea voi pitää yöllä auki ja sillä tavalla viilentää kellaria.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun tuotteita satoa tuodaan varastoon, tuuletusta jatketaan ilmanvaihtoaukkojen kautta. Pakkasen tultua ilmanvaihtoa pienennetään. Kovien pakkasten aikana ilmanvaihto suljetaan kokonaan, jos kellarissa ei ole lämmitystä.

Maakellarit ovat aina kuuluneet suomalaiseen pihamaisemaan. Painovoimaisen ilmanvaihdon tuloilma otetaan tässä kellarissa oven alaosasta.

Maakellarin oikea lämpötila ja ilmankosteus

Jotta ruokatarvikkeet eivät jäädy tai homehdu, maakellariin pitää saada oikea lämpötila ja ilmankosteus.

Perinteisen maakellarin lämpötilan tulisi olla nollan ja viiden lämpöasteen välillä.

Lämpötilan arvioiminen on vaikeaa, joten maakellariin kannattaa hankkia lämpömittari.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paras suhteellinen ilmankosteus on 75–95 prosenttia. Liiallisen kosteuden huomaa katosta putoilevista kondenssivesipisaroista – tai homeesta ruokien tai seinien pinnoilla.

Oikea lämpötila ja ilmankosteus ovat tärkeitä, koska

  • liian lämpimässä ja kosteassa ruuat homehtuvat
  • liian kylmässä nestemäiset tuotteet vesittyvät
  • liian kylmässä perunat imeltyvät
  • liian kuivassa juurekset nahistuvat
  • liian kuivassa viinipullojen korkit kuivuvat sekä kutistuvat ja viiniin etikoituu joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin
  • liian kosteassa ilmassa kellariin muodostuu homesientä.
Maakellarielementtiä nostetaan asennuspaikalle.
Maakellarielementtiä nostetaan asennuspaikalle. (Kuva: Kekokellarit)

Maakellarin katto kantaa maan painon

Maakellarin voi rakentaa tai rakennuttaa eri tavoin. Nykyaikainen maakellari rakennetaan betonista paikalla valaen, elementeistä koottuna tai harkoista muuraten.

Yritykset tarjoavat maakellaripaketteja, joissa maakellari rakennetaan elementeistä, mikä on helpoin vaihtoehto.

Vaikka maakellari tulisi pakettina, perustukset pitää kuitenkin osata tehdä valmiiksi – ohjeita on verkko pullollaan, kunhan vasaran, betonimyllyn ja mittanauhan käyttö on hallussa. Avaimet käteen -ratkaisuissa on mahdollista saada myös perustukset.

Maakellarin katolta vaaditaan vahvuutta, koska päälle kasataan reilusti maata.

Perinteisesti maakellarissa on holvattu katto, mikä onkin oikein rakennettuna erittäin vahva: holvikivet puristuvat tiukasti toisiinsa kiinni.

Monissa maakellaripaketeissa on valmiiksi muotoillut harkot puristusrakenteista holvikattoa varten, mikä on helpompi tapa kuin todellista ammattitaitoa vaativa holvikaton rakentaminen alusta asti itse. Holvatun katon kaarevaa pintaa myös mahdolliset kondenssivedet vierivät seinää pitkin eivätkö putoile niskaan.

Maakellarin lattiat ja seinät muodostavat kellarin lämmönsäätimien ja ilmankostuttimen.

Maakellari kosteuttaa ja viilentää lattian sekä seinien kautta, joten lattiaa ja seinien alaosia ei lämpö- tai kosteuseristetä lainkaan. Sisäänkäynnin jälkeinen eteistila on kuitenkin tärkeä eristää niin hyvin kuin mahdollista.

Maakellari on rakennettu metsän reunaan, eikä sitä ole edes helppo huomata.
Maakellari on rakennettu metsän reunaan, eikä sitä ole edes helppo huomata.

Maakellari omaan pihaan – 10 tärkeää vinkkiä

Maakellarin rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa vaan ns. toimenpidelupa riittää. Tarkista asia oman kunnan rakennusviranomaisilta ennen rakentamisen aloittamista.

  1. Holvikaarikatto on vahva rakenne, mutta sen tekeminen vaatii osaamista. Valmiista paketista katon rakentaminen onnistuu helpommin.
  2. Maakellarin seinät voi muurata huokoisista kevytsoraharkoista tai lujista betoniharkoista.
  3. Lämpöeristettä laitetaan vain seinien yläosiin.
  4. Eteistila toimii ulkoilman ja kellarin herkän ilmaston välillä puskurina, joten sen eristäminen on tärkeää. Eristetty ulko-ovi, tuulikaappi ja eristetty kellarihuoneen ovi muodostavat luotettavan lämpölukon.
  5. Maalattia on viileyden ja kosteustasapainon kannalta paras, mutta ei välttämättä siistein vaihtoehto. Asennushiekan avulla paikallaan pysyvä reikätiililattia käy ja on siistimpi kuin maalattia: tiilet ladotaan ohuen tasahiekkakerroksen varaan ja saumat täytetään asennushiekalla.
  6. Betonivalulattia kannattaa unohtaa, koska betoni blokkaa maan luontaisen kostutuksen ja kellarin ilmasta voi tulla liian kuiva.
  7. Katto suojataan ulkopuolelta vedeltä esimerkiksi siveltävällä bitumiliuoksella ja bitumikermikatteella.
  8. Seinä- ja kattorakenne viimeistellään sisäpuolelta emäksisellä kalkkimaalilla, jonka lisääminen säännöllisesti kuuluu maakellarin huoltotoimiin.
  9. Maakellariin rakennetaan painovoimainen ilmanvaihto. Tuloilmaputki viedään maan alla mahdollisimman pitkä matka (3–10 metriä), jotta ilma ehtii muuttua sopivaksi eli talvella lämmetä ja kesällä viilentyä. Poistoputki eristetään ja nostetaan maan pinnan yläpuolelle kellarin takaosasta.
  10. Salaojitus on välttämätön, koska se johtaa pohja- tai hulevedet pois maakellarista eikä kellarista tule uima-allasta.

Entä mitä maakellari maksaa? Maakellarin voi itse saada rakennettua noin 1 000 eurolla. Valmiit paketit maksavat noin 5 000 eurosta ylöspäin ja avaimet käteen -ratkaisu perustuksineen lähemmäs 10 000 euroa.

Tämä maakellari on tehty kivistä itse eikä valmiista elementeistä, mikä vaatii paljon taitoja.

Lue lisää rakentamisesta