MAINOS

Maakellari – kylmäsäilytystä ilman sähköä

MökkiPiha

Maakellari on taloudellinen ja ekologinen ratkaisu kylmäsäilytykseen, sillä se ei tarvitse sähköä toimiakseen. Mitkä asiat maakellarin hankinnassa askarruttavat? Lue viisi kysymystä ja vastausta!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Maakellari on ihanteellinen paikka mehujen, hillojen, viinien ja juuresten säilömiseen. Maahan rakennettu kellari on erinomainen valinta kotipihalle tai kesämökille, sillä sen ei tarvitse ollenkaan sähköenergiaa – maan oma viileys ja kosteus takaavat, että juurekset, hillot ja virvokkeet säilyvät hyvinä.

Maakellari

Mihin maakellari sijoitetaan?

Jos vain mahdollista, maakellari kannattaa sijoittaa varjoiseen pohjoisenpuoleiseen rinteeseen. Ilmansuunta on tärkeää kesäkäyttöä ajatellen: jos aurinko paistaa päivällä oven suunnasta, maakellaria on vaikea pitää viileänä. Tarvittaessa kellarin oviaukkoa voi varjostaa suojakasvillisuudella tai pidentämällä kellarin terassiosuutta. Paikan valinnassa kannattaa miettiä myös maakellarin käyttömukavuutta. 

Maakellari voidaan rakentaa myös tasamaalle, jolloin kellari rakennetaan mahdollisimman paljon maan alle. Olipa maakellari sitten rinteessä tai tasamaalla, on tärkeää taata salaojien toimivuus.

Maakellari

Maakellari voidaan rakentaa myös tasamaalle.

Millainen lattia maakellariin sopii?

Maakellarin toimimisen kannalta lattia ja seinien alaosat ovat erittäin tärkeitä rakennusosia. Ne muodostavat kellarin ”lämpö- ja kylmäpatterin” sekä ilmankostuttimen. Lattiaa ei siis saa kosteus- tai lämpöeristää, mutta sisäänkäynnin yhteydessä olevan tuulikaapin lattia lämpöeristetään.

Lattiamateriaaliksi sopii esimerkiksi poltetut tiilet tai maalattia, joskaan maalattia ei ole puhtaanapidon kannalta paras ratkaisu. Tiililattia sen sijaan on hyvä ja suositeltava vaihtoehto. Tiilet ladotaan ohuen tasahiekkakerroksen varaan ja saumat täytetään asennushiekalla.

Normaalisti ei maakellarissa suositella käytettäväksi valettua betonilattiaa, koska kellarista saattaa tulla liian kuiva. Koska JR-Holvikellareissa on ainutlaatuinen hengittävä seinärakenne, voidaan niissä tarvittaessa käyttää ohutta, valettua ja puuhierrettyä betonilattiaa.

Miten ilmanvaihto toimii maakellarissa?

Hyvä ilmanvaihto estää elintarvikkeiden homehtumisen. Maakellarissa käytetään yleensä painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa. Tuloilma otetaan maan alla olevan tuloilmaputken (pituus 3–10 m) kautta. Näin saadaan tuleva ilma talvella lämpenemään ja kesällä viilenemään. Lämpöeristetty poistoputki asennetaan JR-Holvikellarin asennusohjeen mukaisesti.

Alkusyksystä maakellari on lämmin, ja kellaria viilennetään tuulettamalla sitä öisin ovea auki pitämällä. Kun tuotteita tuodaan varastoon, jatketaan tuuletusta ilmanvaihtoaukkojen kautta. Pakkasen tultua ilmanvaihtoa pienennetään. Kovien pakkasten aikana ilmanvaihto suljetaan kokonaan, jos kellarissa ei ole lämmityspatteria.

Maakellari

Mikä on maakellarin lämpötila ja kosteusprosentti?

Maakellari

Muoviset elintarvikekorit sopivat esimerkiksi juuresten säilytykseen, hyllyihin kootaan hillopurkit ja viineille on omat lokeronsa.

Maakellarissa on yleensä muutama aste lämmintä. Hillojen, mehujen, omenoiden ja juuresten ihannesäilytyslämpötila on +0–5 °C ja suhteellinen kosteus n. 75–95 %, joten maakellari on erinomainen paikka näiden säilytykseen – ja kellariin mahtuu isompiakin eriä! Sopiva kosteus takaa sen, etteivät esimerkiksi porkkanat nahistu.

Lämpötilan arvioiminen on vaikeaa, ja siksi maakellari on varustettava lämpömittarilla, jotta voidaan tarvittaessa ryhtyä tuotteiden säilyvyyttä parantaviin toimiin, kuten tuuletukseen tai ilmanvaihtoon.

Maakellari ja rakennuslupa?

Maakellarin rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa vaan ns. toimenpidelupa riittää. Luvan tarve vaihtelee kunnittain, ja se kannattaakin selvittää paikalliselta rakennusviranomaiselta ennen rakentamisen aloittamista.

Kellaripaketti on edullinen ja helppo tapa rakentaa

JR-Holvikellarin kellaripaketissa yhdistyvät edullinen hinta ja rakentamisen helppous. JR-Holvikellarin holvikaari- ja maakellariharkko on kehitetty erityisesti kellarin rakennusmateriaaleiksi. Harkot ovat hengittävää materiaalia, ja ne läpäisevät maan lämpöä ja kosteutta. Hengittävyyden ansiosta rakenteiden pintaan ei muodostu haitallista vesihelmeilyä, kuten valettuun betonirakenteeseen muodostuu.

Lue myös: Kellari remontoitiin varastosta kodin sydämeksi, Kellari – kosteus ja hometalkoot, Perhe rakensi kylpyhuoneen ullakolle, Näin mitoitat avoportaat kellariin, parvekkeelle ja ullakolle, Tee itse vintille lisää säilytystilaa ja Remontti toi valoa vintille

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

holvikellari kellari maakellari


Lisää samasta aiheesta