Syysistutukset – näillä ohjeilla varmistat hyvän kasvun keväällä

Piha
Syysistutukset varmistavat seuraavana kesänä kukoistavan puutarhan.
Syysistutukset varmistavat ensi kesänä kukoistavan puutarhan. Syksyllä istutetut kasvit lähtevät heti keväällä hyvään kasvuun, kun taas kevätistutukset pääsevät kasvuvauhtiin vasta seuraavana vuonna.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.9.2023

Syysistutukset sopivat loppukesällä tehtäväksi niin marjapensaille ja hedelmäpuille kuin monille koristekasveillekin perennoista köynnöksiin. Aivan kaikkein talvenarimpien kasvien osalta suositellaan kevätistutuksia, mutta kaikki muut puutarhakasvit sopivat syksyllä istutettaviksi.

Istutukset viimeistellään kasvukatteilla, jotka tuovat suojaa, ehkäisevät rikkakasvien kasvua ja viimeistelevät istutusalueet.

Syysistutukset – 5 syytä, miksi syksy on parasta istutusaikaa puutarhakasveille

1.    Maa on syksyllä kostea ja muheva jo valmiiksi – kasteltavaa on vähemmän ja kaivaminen on helpompaa.

2.    Keväällä loppukesän kauniit kukkijat ja ruskavärit helposti unohtuvat. Syksyllä näet paremmin, millä kasveilla saat väriloiston jatkumaan pitkään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3.    Vaikket nyt istuttaisi, uusien kukkapenkkien pohjatyöt kannattaa tehdä syksyllä. Kun maa sulaa, löytyy kevään uutuuskasveille heti valmis istutuspaikka.

4.    Syksyllä istutetun puun tai pensaiden juurelle voi upottaa kunnolla kukkasipuleita. Näin taataan monivuotinen kukkaloisto, joka sulostuttaa puutarhaa ennen lehtien puhkeamista.

5.    Marjapensaat on hyvä istuttaa syksyllä. Pensas lähtee vahvaan kasvuun heti keväällä ja kaivattua satoa saa nopeammin, ehkä jo ensi kesänä.

Huomioi kasvien menestymisvyöhykkeet

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

− Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Lapissa kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Mikä multa sopii syysistutuksiin?

Istutuksiin paras tuote on puutarhamulta. Pensaille ja puille kannattaa käyttää juurtumista parantavaa erikoismultaa.

Syyslannoitus elokuun aikana on myös hyvä muistaa tehdä kaikille puutarhan kasveille, samoin kukkasipuliravinne istutettaville kukkasipuleille.

Syysistutukset tehdään loppukesällä ja syksyllä: istuta puita, pensaita ja perennoja

Loppukesän korkeampi ilmankosteus takaa hyvän kasvuunlähdön uusille istutuksille. Loppukesä ja syksy on hyvä aika istuttaa puita, pensaita ja perennoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syksy on hyvää aikaa istuttaa puita ja kasveja.

Moni ajattelee, että vain keväällä voi istuttaa kasveja. Syksyllä juurtuminen on jopa nopeampaa kuin keväällä.

Ainoastaan menestymisensä äärirajoilla olevien arkojen kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen. Tällaisia ovat muun muassa jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut, kertoo Kerttula.

Perennat voi istuttaa syksyllä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin teet syysistutukset

Istutusalueelta hävitetään rikkakasvit ja maa kalkitaan ja lannoitetaan.

Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta puutarhamultaa.

Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran.

Istutettava kasvi / Kasvualustan paksuus

  • kivikkokasvit / 10–20 cm
  • keskikokoiset perennat / 30–40 cm
  • suurikokoiset perennat / 50 cm
  • pensaat / 50 cm
  • köynnökset / 40–60 cm
  • pienet puut / 60–80 cm
  • suuret puut / 80–100 cm

Muista kastelu ennen istutusta!

Ennen istutusta taimi tulee kastella kunnolla. Taimen kastelun lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan vettä köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa.

Istutuskuoppaan kaadettu vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

– Maan vesivarastoa voidaan kasvattaa biohiilen avulla. Multa, joka sisältää biohiiltä, pystyy varastoimaan huomattavasti enemmän vettä kuin tavallinen multa. Huokoinen hiili nimittäin imee vettä moninkertaisesti painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön. Etenkin hiekka- ja savimailla biohiililisäys parantaa maan rakennetta, Kerttula vinkkaa.

Lue lisää syysistutuksista ja syksyn puutarhatöistä

Vaikka säät syksyn tullen viilenevätkin, maa säilyy sulana pitkään. Syysistutuksia voi Etelä-Suomessa tehdä vielä lokakuussakin – lauhana syksynä jopa pidempäänkin.

Omenapuun istutus syksyllä

Raparperi: istutus ja hoito – näin onnistut

Hedelmäpuiden syyslannoitus

Syyslannoitus tehdään, kun kasvit ovat vielä vihreitä

Lehtien haravointi syksyllä – kannattaako haravoida?

Kukkapenkin perustaminen: tärkeintä on hyvä multa

Talvisuojaus puutarhan kasveille