Grillauksen ABC – ohjeita grillaukseen, näillä neuvoilla onnistut!

Piha

Onnistuneen grillaustuloksen saamiseksi ei riitä, että laittaa grillattavan ruoan grilliin. Seuraamalla ohjeita saat parhaan lopputuloksen, ja pian voit olla erinomaisen grillikokin maineessa. Nykyisin on tarjolla monenlaisia grillejä ja on makuasia minkä tyyppisen grillin valitset. Varsinaisia grillityyppejä on kolme: hiili-, kaasu- ja sähkögrillit.

Suomela verkkoadvertoriaa

Grilli käyntiin – valitako hiili vai kaasu?

Kaasugrilli on nopeasti käyttövalmis ja grillaamisen lopettaminen on yhtä vaivatonta. Useimmat kaasugrilleistä on varustettu valurautaisilla polttimoilla, jotka helpottavat tasaisen lämpötilan aikaansaamista ja pysyvät pitkään kuumina. Monissa malleissa on myös ns. lämmönjakolevy, joka jakaa lämmön tasaisesti koko grilliin.

Rasvapellin ansiosta grilli on helppo pitää puhtaina. Lisäksi kaasulla grillaaminen on edullista ja kaasugrilli myös savuttaa huomattavasti vähemmän kuin hiiligrilli. Useimmissa kaasugrilleissä on lisäksi hyvät laskutilat ja mahdollisesti myös erillinen keittolevy.

Kaasu ei muodosta mitään vaarallisia aineyhdisteitä grillauksen yhteydessä. Kaasun palamisprosessissa vapautuu ainoastaan hiilidioksidia (CO2) ja vesihöyryä.

Hiiligrilleissä on aina ollut oma viehätyksensä, ja ne ovat omiaan tunnelmallisen ja perinteisen tyylin kannattajille.

Kuinka kauan yksi kaasupullo kestää?

Sanotaan, että sinulla on 6 kg:n kaasupullo ja grilli, joka kuluttaa täydellä teholla noin 1,17 kg/h. Silloin yhdellä kaasupullollisella voit grillata täydellä teholla noin 5 tuntia (6/1,17=5,12).

Normaalin grillauksen yhteydessä ei grilliä yleensä käytetä täydellä teholla, vaan noin puolella teholla, joten voidaankin sanoa, että yksi kaasupullo kestää noin 20 käyttökertaa.

Kaasunkulutus riippuu luonnollisesti myös täysin kokista.

Hiili vai briketti?

Suurin ero hiilien ja brikettien välillä on se, että briketit ovat valmistustavastaan johtuen tasakokoisempia ja niillä saa helpommin aikaan tasaisemman grillauslämpötilan.

Brikettejä kannattaa käyttää silloin kun ruoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan, tai on grillijuhlat eikä halua jatkuvasti olla sytyttämässä grilliä uudelleen. Hiilet ovat käytännöllisiä silloin, kun on kiire, koska ne ovat nopeammin valmiita aloittamiseen.

Grilli kuumana – muutama vinkki hyvän grillaustuloksen aikaansaamiseksi hiilillä ja briketeillä

Katso, että hiili- tai brikettipussissa on merkintä DIN tai CE. Merkinnät takaavat sen, että tuote täyttää eurooppalaiset laatuvaatimukset.

Parhaiten sytytät hiilet/briketit siten, että ladot ne pyramidin muotoon hiiliritilälle. Ruiskuta sytytysnestettä tasaisesti niiden päälle ja anna nesteen imeytyä n. 5-10min. Sytytä tulitikulla, sähköisellä sytyttimellä tai sytytyspaloilla, ja anna hiilien/brikettien palaa noin 15 min. Tämän jälkeen voit levittää hiilet/briketit tasaisesti ritilälle ja asettaa grillausritilän paikoilleen. Älä aloita grillaamista ennen kuin hiilet/briketit ovat hehkuvia ja muuttuneet osittain harmaiksi.

Grilli kuumana

Grillausmetodit

Grilli kuumana

 • Suora grillaus

Suora grillaus on nopein tapa grillata makkaraa, hampurilaisia ja ohuita lihapaloja jne. Tämän tyyppinen grillaus on tavallisimmin käytetty grillaustapa. Grilliin laitetaan grillihiilet tai -briketit, kaadetaan sytytysnestettä hiilille/briketeille, annetaan sytytysnesteen imeytyä ja sytytetään grilli. Anna aina grillihiilien/brikettien palaa rauhassa noin 20 min. ennen grillauksen aloittamista jotta hiillos ehtii tasaantua sopivaan grillauslämpötilaan. Kun hiillos on tuhkan harmaa, voidaan aloittaa grillaus.

Saat parhaan grillaustuloksen kun ruskistat lihan ensin grillaamalla lähellä hiillosta ja nostat ritilän sen jälkeen ylemmäs.

Grilli kuumana

 • Epäsuora grillaus

Tätä grillaustapaa käytetään isojen lihapalojen, kuten lintujen, paistien ja vastaavien pitkää kypsymisaikaa vaativien ruokien grillauksessa. Epäsuorassa grillauksessa käytetään kannellista grilliä, esim. pallogrilliä. Hiiliritilälle grillattavan ruuan alapuolelle asetetaan esim. alumiinifoliovuoka. Astian ympärille laitetaan grillihiiliä tai brikettejä. Grillattava ruoka asetetaan grillausritilälle astian yläpuolelle. Lihan kypsyessä neste valuu astiaan eikä hiilten päälle, joten liekkejä tai savua ei synny.

Uunikypsennysvaikutuksen saamiseksi grillataan kansi suljettuna. On tärkeää pitää ilma-aukot avoinna, jotta hiillos ei pääse sammumaan. Tällä grillaustavalla lihasta tulee mehukas ja sen pinta ei pala. Tämä grillaustapa soveltuu myös kaasugrillaukseen.

Grilli kuumana

 • UUTTA ! Barbecue grillaus 

Tämä menetelmä kestää kauemmin, mutta valmistettavasta ruosta tulle erittäin mureaa ja maukasta. Barbecue grillaus soveltuu suuremmille lihoille ja siihen tarvitaan savugrilli, siis grilli jossa on kaksi eri grillausosaa. Hehku tehdään savugrillin pienemmälle puolelle ja käyttämällä grillin ilmansäätöventtiileitä saadaan aikaiseksi sopiva veto jolla ruoat kypsyvät hitaasti ja saavat hyvän aromin. Suositeltava grillauslämpötila on n. 80-120°C.

PTS = LANDMANN Power Thermal Spreading -Järjestelmä

PTS on innovatiivista uutta teknologiaa jonka ansiosta lämpö leviää tasaisesti koko kaasugrillin grillausalalle. Se siis takaa tasaisen ja hallitun lämmönleviämisen helpottaen grillaamista. Kuten autossa tehokas moottori takaa nautinnollisen ajohetken, niin grillissä poltin on vastaava tärkeä osa. Tehokas poltin yhdistettynä oikeanlaiseen lämmönlevitystekniikkaan takaa grillaushetken onnistumisen ja täydellisen grillaustuloksen.

Kilpailja A: Lämpö jakautuu epätasaisesti (vas) kun taas Landmannin PTS-järjestelmällä (oik) lämpö jakautuu tasaisesti koko grillausalalle.

Tämä tekniikka on riippumattoman saksalaisen testilaboratorion testaama ja Landmanilla on siitä kansainvälinen PCT patentti (06/2014).

PTS -järjestelmä on käytössä kaikissa Premium-luokan grilleissämme; Avalon-, Miton-, Rexon- ja Triton-PTS-grilleissä.

 

Grilli kuumaksi – 10 vihjettä grillaamiseen

Kun on aika grillata, alkuun on päästä mahdollisimman nopeasti. Saadaksesi mahdollisimman hyvän tuloksen on hyvä huomioida muutama seikka.

 1. Tarkista, että grillaustaso on puhdistettu edellisen grillauskerran jäljiltä, ja että grilli on tarpeeksi kuuma ennen kuin alat valmistamaan siinä ruokaa.
 2. Mikäli käytät brikettejä tai hiiliä, älä aloita grillaamista ennen kuin niiden pinta on muuttunut tasaisen harmaaksi.
 3. Kuivaa pois kaikki ylimääräinen marinadi lihoista välttääksesi ylimääräisiä liekkejä grillatessasi, sillä marinadi syttyy herkästi palamaan. Lihalle periaatteessa riittää vain kevyt suola ja pippuri, joten marinadin käyttö ei välttämättä ole edes tarpeellista. Lihan voi käsitellä maustetulla ruokaöljyllä myös valmistuksen jälkeen.
 4. Älä säilytä grillaamatonta lihaa lämpimässä tai auringossa.
 5. Käännä liha pihdeillä tai lastalla. Älä tee lihaan reikiä grillaushaarukalla, jotta lihan nesteet eivät valu ulos.
 6. Mausta liha valmiiksi vasta grillaamisen päätteeksi. Liika suolaus imee helposti nesteen pois lihasta, jonka seurauksena lihasta tulee kuivaa ja sitkeää.
 7. Liha, jossa on luu sisällä, tulee grillata pidempään matalammalla lämpötilalla, jotta liha olisi kauttaaltaan kypsä.
 8. Älä koskaan laita valmiiksi grillattuja lihoja astialle, jossa on lihojen nestettä tai marinadia.
 9. Herkkien ruokien kuten kalan ja äyriäisten kanssa käytä alumiinisia grillausvuokia parhaan grillaustuloksen aikaansaamiseksi.
 10. Välttääksesi ruokien juuttumista grilliritilään, rasvaa ja puhdista se kevyesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

Muista, että hygienia on kaiken A ja O.

Grilli tarvitsee myös huoltoa

Grilli tulee huoltaa ja puhdistaa huolellisesti talven jäljiltä ennen grillauskauden alkua, sillä likaisiin, rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy tulipalon riski.

Tutki kaasuletkun kunto taittelemalla sitä jyrkästi. Näin näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään, ja samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin. Letkulle ja säätimelle ei ole määrättyä vaihtoväliä, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää 2-4 vuoden vaihtoväliä – parikymmentä euroa on melko pieni sijoitus siitä, ettei kaasu pääse karkaamaan vääriin paikkoihin. Kaasupullon turvallisin paikka grillatessa on grillin takana tai vieressä. Kaasupulloa ei saa missään tapauksessa säilyttää grilliosan alla silloin, kun grilli on päällä.

Valurautainen parila tai paistoritilä on helppo pitää puhtaana, kun sille tehdään perinteinen rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Parila voidellaan sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Käsittely on syytä toistaa usein, jotta valurautainen parila pysyy jatkossakin käyttökunnossa eikä ruostu.

Tapaturmariskiä vähentää se, että grilli on puhdas. Mikäli grilli jää rasvaiseksi, rasvaa saattaa syttyä palamaan. Grillin sisäosat ja -pinnat on syytä puhdistaa huolellisesti talvisäilytyksen jälkeen. Ruostuneet ritilät on myös hyvä puhdistaa, ja valella uudestaan ruokaöljyllä tai silavalla. Huomion arvoinen seikka on, että valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjaksilla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Valurautaisten polttimien käyttöikää voi lisätä vaihtamalla niiden paikkoja silloin tällöin. Tällä toimenpiteellä kuormitetaan polttimia tasaisesti.

Huomaa myös, että ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei ikinä tule käyttää sisätiloissa.

Lue myös: Valitse itsellesi sopiva grilli, Kaasugrilli grillauskuntoon, Grillikausi loppuu – näin laitat grillin talviteloille, Grilli kuumenee joka toisessa suomalaiskodissa pian viikoittain – kesä saa miehet kokkaamaan, Grillaus – ohjeita turvalliseen grillaukseen, Nyt grillataan – Suomelan vinkkilista kunnon grillausvälineisiin, Kamado on elinikäinen kumppani ja ekologinen valinta ja Joka neljäs suomalainen grillaa hiilillä – vältä nämä 3 virhettä 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

briketti grillata Grillaus grilli hiiligrilli kaasugrilli Landmann

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.landmann.fi

Mies joka 1960-luvulla toi Saksaan 30.000 kanadalaista grilliä joutui kaikkien liikemiesten silmissä naurunalaiseksi. Tänään voisi vanhan fraasin omaisesti todeta, että se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa. Nimittäin tämä toimenpide loi Eurooppaan aivan uuden kaupallisen markkina-alueen joka on vuosien saatossa kasvanut valtavan suureksi.

Landmannin valikoima on laaja. Siitä on helppo löytää kaikki mitä tarvitset grillaamiseen. Landmann valikoimassa on myös hyviä lahjaideoita grillauksen ystäville. Landmann tuotteet edustavat laatua. 

Konttorimme sijaitsee Kannelmäessä Laulukujalla aivan Prismaa vastapäätä. Varastomme on Vantaalla, ja Skandinavian pääkonttori sijaitsee Ruotsissa, Skillingarydissä. Tuotteisiimme ja grillaukseen liittyvissä asioissa teitä palvelevat Landmann Finlandin henkilökunta.

Lue lisää: Landmann