Siirry pääsisältöön

Uima-allas pihalle: ostajan opas

Piha
UIma-allas pihalle rakennettuna vaatii yleensä tilaa 20-100 neliötä.
Uima-allas pihalle rakennettuna vaatii yleensä tilaa 20-100 neliötä. Uima-altaan voi upottaa maahan tai asentaa maan pinnalle. Tasaiselle maalle rakentaminen on helpompaa kuin kallioiselle pihalle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.6.2024

Uima-allas pihalle? Mikäpä mukavampaa kuin pulahtaa suoraan altaaseen omalla kotipihalla!

Millaiseen pihaan uima-altaan voi rakentaa?

Uima-altaan voi periaatteessa rakentaa millaiseen pihaan tahansa, jos vain tilaa on.

Tasaiselle maalle uima-altaan rakentaminen on helpompaa ja halvempaa. Kallioiseenkin pihaan saa altaan, mutta tällöin pohjatöihin kuluu enemmän rahaa ja aikaa.

Millaisia uima-allasvaihtoehtoja on tarjolla?

Allasvaihtoehtoja on paljon. Altaan voi upottaa maahan tai asentaa maan pinnalle. Altaan runko voidaan tehdä esimerkiksi harkoista, puusta, teräksestä, alumiinista tai lasikuidusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paljonko uima-allas pihalle rakennettuna vaatii tilaa?

Uima-allas vaatii yleensä tilaa vähintään 20–100 neliötä. Uima-allas kannattaakin sijoittaa mahdollisimman avoimeen paikkaan.

Jos altaan ympärillä on paljon puita, allasta joutuu puhdistamaan lehdistä tai neulasista usein. Roskaantumista voi estää allaskatteella.

Uima-allas pihalle – tee pohjatyöt kunnolla

Uima-allas on helpointa rakentaa tasaiselle maalle. Pohjatöihin kannattaa panostaa.

Saat uima-altaan myyjältä ohjeet uima-altaan vaatimista pohjatöistä. Joissakin altaissa on tukeva, itse kantava runko, mutta esimerkiksi osa maahan upotettavista altaista vaatii valetun pohjan tai tukimuurin. Perustukset suunnitellaan aina jokaisen pihan ja uima-altaan mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perusperiaate on, että pohjan pitää olla tasainen ja routimaton ja vettä läpäisevä. Maanrakennustyöt kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi.

Pohjatyöt on tärkeää tehdä oikeaoppisesti, jotta maa ei pääse painamaan ja vahingoittamaan maahan upotettavien altaiden rakenteita. Allasta vasten ei saa tulla kiviä.

Jos uima-allas asennetaan maan pinnalle, on tärkeää huolehtia siitä, että alusta kestää altaan kokonaispainon. Vettä täynnä oleva uima-allas painaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

Pihan salaojitusten ja sadevesiviemäröinnin on oltava kunnossa, jotta ei tule ongelmia allasta tyhjennettäessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun teet syksyllä perusrakenteet, uima-altaan ympäristön terasseineen tai patioineen kuntoon, kaikki on valmiina keväällä, kun uintikausi alkaa.

Tarvitaanko uima-altaan rakentamiseen rakennuslupa?

Uima-altaan rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa, mutta usein edellytetään toimenpidelupaa. Viisainta on kysyä asiaa suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Joissakin tapauksissa saatat tarvita myös naapureiden suostumuksen.

Jos päädyt rakentamaan maahan upotettavan altaan, ole huolellinen pohjatöiden ja perustusten kanssa. Tee kunnon suunnitelmat ja pyydä tarjouksia urakoitsijoilta.

Muista, että syksykin on hyvää uima-altaan rakennusaikaa. Kun teet syksyllä perusrakenteet, uima-altaan ympäristön terasseineen tai patioineen kuntoon, kaikki on valmiina keväällä, kun uintikausi alkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uima-allas talviteloille

Uima-altaan myyjä antaa ohjeet siitä, miten allas valmistellaan talven tuloon. Joihinkin altaisiin voi jättää kaikki vedet sisään, osa altaista tyhjennetään niin, että vettä jätetään altaan pohjalle.

Altaaseen jätettävän veden määrään vaikuttaa muun muassa altaan upotussyvyys. Vesi estää roudan pääsyn altaan alle ja suojelee rakenteita.

Pumppu ja hiekkasuodatin tyhjennetään ja varastoidaan myyjän antamien ohjeiden mukaan. Yleensä ne varastoidaan tilassa, jossa lämpötila ei pääse laskemaan pakkasen puolelle.

Pese uima-allas ja hiekkasuodattimen hiekka valmistajan tai myyjän ohjeiden mukaan.

Uima-altaan päälle kannattaa vetää peite aina, kun altaassa ei uida. Se estää veden ja kemikaalien haihtumista ja säästää siten rahaa. Altaan peittäminen ehkäisee myös onnettomuuksia.

Peitteitä on erilaisia: esimerkiksi lukollinen katos, rullapeite tai altaan reunoihin kiristettävä peite. Osa peitteistä on tarkoitettu pelkästään talvisuojaksi, osa myös kesäkäyttöön.

Uima-allas pihalle: ympärivuotiseen käyttöön tehdyt uima-altaat

Jos uima-allas on rakenteiltaan sellainen, että se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön, allasta ei tietenkään tarvitse laittaa talvehtimaan ollenkaan.

Altaaseen voi asentaa talvitermostaatin, joka kierrättää vettä putkistoissa ja pitää uima-altaan osittain sulana talviuintia varten. Katos estää lämpöä karkaamasta.

Uima-altaan sähkönkulutus riippuu altaan koon ja lämmitystavan lisäksi muun muassa siitä, kuinka lämpimänä pidät veden ja kuinka pitkään jatkat uintikautta.

Uima-altaan sähkönkulutus riippuu altaan koon ja lämmitystavan lisäksi muun muassa siitä, kuinka lämpimänä pidät veden ja kuinka pitkään jatkat uintikautta.

Mitä uima-altaan käyttö maksaa?

Uima-altaan käyttökustannukset riippuvat varusteista. Valaistus ja lämmitys nostavat kustannuksia. Valaistuksen osuus on melko pieni, ainakin jos käytät LED-valoja.

Sähkönkulutus riippuu altaan koon ja lämmitystavan – uima-altaille on esimerkiksi oma ilmalämöpumppunsa – lisäksi muun muassa siitä, kuinka lämpimänä pidät veden ja kuinka pitkään jatkat uintikautta. Sähköä tarvitaan myös muun muassa altaan pohjan imurointiin ja veden suodattamiseen.

Allasveden puhtaana pitämisessä tarvittavat kemikaalit maksavat noin 50–200 euroa kesässä.

Muista turvallisuus uima-altaan käytössä!

Uimareita on tietenkin valvottava, aina kun uima-allas on käytössä. Uimaan ei myöskään ole hyvä mennä yksin tai muiden tietämättä.

Pidä huolta siitä, ettei kukaan pääse putoamaan altaaseen vahingossa. Peitä allas aina, kun sitä ei käytetä. Aita ja lukittava portti pitävät ulkopuoliset poissa altaalta. Altaan turvallisuutta voi parantaa elektronisilla hälytyslaitteilla.

Lue myös nämä ohjeet!

Kuvat: iStock, toimitus