Muurikivi tuo pihaan selkeyttä ja rakennetta

Piha
Muurikivi on harmaan muurin materiaali.
Muurikivi on kätevä tapa muodostaa pihalle erilaisia alueita, pengerryksiä ja tukirakenteita – jopa metrin korkuisia maanpainemuureja. Muurikivi on myös loistava valinta kukkapenkkien rajaajaksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.5.2024

Muurikivi on tarkoitettu erilaisten pihamuurien ja istutusalueiden rakentamiseen. Muurit, olivatpa ne sitten matalia tai korkeita, tekevät pihasta ja puutarhasta selkeitä, viimeistellyn näköisiä ja myös turvallisia.

Muurin voi tehdä suoraksi tai kaarevaksi pihan muotojen mukaan.

Rinnetontista saa rakennettua muurin avulla toimivan ja viihtyisän: muuri tuo ryhtiä ja mahdollistaa jopa paratiisipuutarhan rakentamisen rinteeseen.

Tasamaatontille muuri taas tuo luonnetta ja ilmeikkyyttä. Kukka-altaita voi esimerkiksi yhdistää mataliin muureihin ja askelmiin, ja yhtäkkiä pihalla onkin tasoeroja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Muurikivi rajaa kukkapenkin.
Kukkapenkki rajautuu siististi kiviseen reunukseen, joka rakennetaan muurikivistä. Kukkapenkkimuuri on viimeistelty kansikivillä.

Muurikivien runsas valikoima

Muurikivi valmistetaan yleensä betonista tai graniitista. Se voi myös olla esimerkiksi liuskekiveä – tai liuskekiven näköistä betonia.

Värit vaihtelevat mustasta ja harmaasta punertavaan ja hyvin vaaleaan. Tarjolla on sileää, profiloitua tai lohkottua pintaa.

Mustasta kivestä rakennettu matala muuri ja kasvialtaita.
Sileäpintaisesta muurikivestä rakentuu selkeä ja moderni piha.

Muotojakin on monia, koska muurikivi soveltuu moneen eri tarkoitukseen: suorakulma, neliö, kahdeksankulmainen, limittyvä, viuhka, mutteri, kaareva ja niin edelleen.

Sopiva kivi on helpompi valita, kun ensin miettii tarkasti oman pihansa tarpeet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muurikiviä valitessa kannattaa pohtia: Mitä rakennetaan? Mikä korkuinen tai levyinen muuri halutaan? Kuinka suuri kukkapenkki tarvitaan? Minkä värinen kivi sopii pihaan ja sen rakennuksiin parhaiten? Mikä miellyttää omaa silmää? Ketkä rakentavat?

Mikä on vallikivi? Vallikivi on rei’itetty muurikivi. Päällekkäin ladottavien vallikivien reiät asettuvat päällekkäin, joten muurin voi tehdä tukevaksi käyttämällä harjaterästä ja täyttämällä reiät betonilla tai soralla. Vierekkäiset vallikivet lukkiutuvat toisiinsa.

Muurikivistä tehty aita.
Aidassa käytettävä muurikivi kannattaa valita pääasiassa ulkonäön perusteella, koska kiven molemmat puolet jäävät näkyviin. Jos haluaa mieluummin puuaidan, voi käyttää pohjana vallikiviä ja valaa aitatolpat niiden reikiin.
 • Aito luonnonkivestä lohkaistu muurikivi sopii vaikkapa istutusalueiden rajaukseen.
 • Harmaat antiikkimuurikivet valmistetaan betonista ja myllytetään vanhan näköisiksi.
 • Graniittisesta muurikivestä saa tehtyä jykeviä muureja tai pihan rajauksia.
 • Vallikivi on rei’itetty muurikivi, jonka voi valaa paikoilleen erittäin tukevasti.
 • Pyöristetyistä vallikivistä saa muuriin kulmia ja kaarevia muotoja.

Muurikivi kukkapenkin rajana

Muurikivi on loistava rakennusmateriaali istutusalustoissa, koska muurin keskelle saa rajattua runsaasti multaa eikä kukkapenkin kohdalla tarvitse kaivaa maata kovin syvälle.

Kiven keskellä kukat ja vihreät kasvit näyttävät elinvoimaisilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muurikivistä rakennettu istutusallas kannattaa mitoittaa riittävän leveäksi, sillä muurin paksuus varastaa multatilasta osan – kasveillekin pitää jättää riittävästi tilaa kasvaa ja kukoistaa.

Liuskekivillä rajattu kukkapenkki,
Muurikivi voi olla myös liuskekiveä tai muuta luonnonkiveä etenkin kukkapenkkirakennelmissa.

Muurin ja mullan väliin voi laittaa patolevyä, jotta kivet eivät kostu kukkapenkin kastelusta. Routasuojaus muurikivistä tehdyn kasvialtaan pohjassa varjelee kasvien juuria.

Vallikivistä tehdyn kukkapenkkimuurin voi viimeistellä kansikivillä, jotka kiinnitetään paikalleen ohutsaumalaastilla tai soveltuvalla liimalla.

Tämäkin hulppea kokonaisuus on tehty hyödyntämällä muurikiviä. Vaikka kyse ei ole tavallisesta puutarhasta, siitä voi ottaa ideoita omalle pihalle. Mahdollinen valaistus – tai vaikka suihkulähde – vaatii sähkötöitä, mikä pitää huomioida jo rakentamisvaiheessa.

Muurikivi rinnetontilla

Muurikivistä rakennetun muurin korkeus voi vaihdella kymmenistä senteistä useisiin metreihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muurista tulee yleensä luonnostaan tukeva, koska muurissa käytettävät vallikivet lukkiutuvat toisiinsa. Tarvittaessa ne voidaan vielä valaa kiinni, jolloin rakenteesta tulee varmasti luja ja maapainetta kestävä.

Yli 75 senttiä korkeat muurit vaativat rakenteen vahvistamista harjateräksellä ja betonimassalla: muurin korkeuden kasvaessa betonimassaa valetaan muurikivien jokaiseen pystyreikään riittävän rakennelujuuden varmistamiseksi.

Korkeammat muurit vaativat myös vahvemmat perustukset ja anturan.

 • Alle 70 cm korkuiset muurit voi perustaa maanvaraisesti.
 • Yli 70 cm korkeammat muurit vaativat alleen anturan.

Korkeat muurit vaativat usein rakennusluvan tai toimenpideilmoituksen. Tarkista asia oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta, ennen kuin alat rakentamaan muuria.

Muurissa käytettävä muurikivi on vallikivi. Rakentaja työssään.
Patolevy muurin taustalla estää kosteuden pääsyä muurirakenteisiin ja yhtenäisenä myös tasaa taustalta tulevaa maanpainetta. Muurin tausta täytetään karkealla kiviaineksella, kuten salaojasepelillä, ja sillä voi myös vahvistaa muurissa käytettävien vallikivien aukot. Mullan ja kiviaineksen voi erottaa suodatinkankaalla.

Rinnetonteilla muuriin kohdistuu yleensä maanpainetta tontin korkeuseurojen takia: pengerretty maa tuetaan muurilla paikoilleen. Maan painetta voi jakaa rakentamalla kaksi matalampaa muuria yhden korkean sijaan.

Kaiken korkuisissa muureissa on huomioitava alla olevan maan liikkuminen esimerkiksi routimisen takia.

Näin ehkäiset routimisen vaikutuksia kivimuurissa

 • Perusta muuri routimattomalle pohjalle eli poista kaikki orgaaninen maa-aines muurikiven alta.
 • Tiivistä muurin alle murskesorakerros (0–16 kalliomurske).
 • Tasaa asennuspohja kivituhkakerroksella.
 • Tiivistä täryttämällä.
 • Laita salaojaputki muurin taustalle murskekerroksen alaosaan.

Lisää pihan rakennuksia