Valokate suojaa säältä ja uv-säteiltä

Piha
Valokate pation päällä
Valokate tekee terassin käytöstä entistä mukavampaa, koska pieni kesäsade tai kuumasti porottava aurinko eivät pääse häiritsemään. Valokate on kätevä myös esimerkiksi viherhuoneen, pyöräkatoksen tai grillikatoksen kattona, eikä sen asentaminen itse ole kovin vaikeaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Valokate on yleensä muovinen, ohut ja kevyt kattomateriaali, jonka ansiosta terassilla tai vaikka huvimajassa voi oleskella – satoi tai paistoi – nauttien valosta, sillä valokate läpäisee nimensä mukaisesti hyvin valoa.

Noin 80 prosenttia auringon valosta pääsee useimman valokatteen läpi, ja ainakin laadukkaimmissa valokatteissa on yleensä UV-suoja.

Valokate sopii esimerkiksi

 • terassien
 • piharakennusten
 • grillikatosten
 • kasvihuoneiden
 • viherhuoneiden
 • pyöräkatosten
 • huvimajojen katteeksi.

Satoi tai paisto, valokatteen alla on mukava viettää aikaa.

Kumpi on parempi, PC vai PVC?

Valokatteita valmistetaan muutamasta eri materiaalista. Eri valokate materiaaleilla on erilaisia värejä, jotka taas vaikuttavat valon läpäisyyn. Mitä tummempi väri on, sitä alhaisempi on luonnollisesti sen kyky läpäistä valoa.

Polykarbonaatti eli PC on iskunkestävä materiaali, joka on paljon vahvempaa kuin esimerkiksi lasi. Sen toinen hyvä ominaisuus on helppo työstettävyys: Se taittuu lämmittämättäkin. Sitä voi sahata ja sen reunoihin voi porata reikiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jäykkä kennolevy tehdään PC:stä, ja se kestää hyvin lumikuormaakin. Siitä synty tasaisen näköinen kate.

PC:stä tehdään myös yksikerroksisia trapetsi- ja aaltolevyjä, joita käytetään esimerkiksi terasseilla ja grillikatoksissa. Trapetsiprofiili muistuttaa aaltoa, mutta on kulmikas.

Polyvinyylikloridi eli PVC-muovi on edullista ja helposti käsiteltävää materiaalia. Se päästää suurimman osan auringonvalosta lävitseen mutta ei välttämättä kestä raskaita lumikuormia tai painavia oksia.

Lasikin sopii valokatteeksi ja onkin erityisen tyylikäs – ja hintava – vaihtoehto. Valokatteeksi lasista on valittava karkaistu turvalasi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä valokate maksaa?

Valokatemateriaalien neliöhinnat vaihtelevat materiaalin ja kestävyyden mukaan noin 10 eurosta reiluun 50 euroon. Halvimpia ovat PVC:stä valmistetut valokatteet, mutta ne eivät yllä kestävyydeltään PC-katteen tasolle.

PC-kennolevyjen asennukseen kuluu enemmän sauma- ja päätylistoja kuin muihin materiaaleihin, mikä lisää valokatteen hintaa. Toki muutenkin hintaan tulee laskea kiinnitysruuvit, jotka soveltuvat kyseiselle materiaalille.

Parhaan käsityksen tarjonnasta ja hinnoista saa selaamalla rautakauppojen niiden sivustoja. Sieltä selviää myös materiaalin hinta, johon vaikuttaa myös tarvittavan materiaalin hinta ja asennus, eli tekeekö asennuksen itse vai pestaako hommaan ammattilaisen.

Karkaistusta turvalasista tehty kate on hinnaltaan ihan oma lukunsa, koska materiaali on kallista ja niiden asentamiseen tarvitaan yleensä aina lasiliikkeen ammattilainen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kestääkö valokate lumikuormaa?

Laadukkaat valokatteet kestävät yleisesti hyvin lumen painoa ja sen ansiosta myös suojaavat terassia talven rasitukselta.

PVC-muovista tehty valokate ei välttämättä kestä isoja lumikuormia, joten lumelle alttiisiin paikkoihin kannattaa valita esimerkiksi kestävämpi PC-kennolevy.

Valokate terassin päällä.

Valokate tarjoaa suojaa paahtavalta auringolta ja auttaa pitämään terassin puhtaana.

Näin valokate asennetaan

Valokatelevyt ovat ohuita, yleensä noin 1,5 millimetrin paksuisia, joten niitä on helppo ja kevyt käsitellä.

Useimpia valokatteita voi leikata ihan tavallisilla saksilla. Yhtä lailla voi käyttää pienihampaisia sahoja tai kulmahiomakonetta, jossa on ohut katkaisulaikka. Reiät ruuveja varten voidaan porata metalliporanterällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valokatteen päällä ei voi työskennellä, sillä valokate ei kestä aikuisen ihmisen painoa. Valokatteen asentaminen tulee tehdä tikkaiden tai muiden apuvälineiden avulla, jotta levyt eivät halkeile.

Tarkempia asennusohjeita kannattaa kysellä valokatteen valmistajalta, mutta seuraavassa on ylimalkainen asennusohje.

Valokatteiden asennusohje

 1. Poista tarvittaessa vanha valokate.
 2. Asenna ruoteet noin 40–70 sentin etäisyydelle.
 3. Kiinnitä valokate ruoteeseen profiilien aallonpohjilta.
 4. Jos valokate asennetaan seinustan viereen, asenna vesipelti seinän ja katteen kulmaan ja levyn pellin väliin tiivistyslista.

Vinkki: Maalaa ruoteiden yläpuoli valkoiseksi, jotta ne kuumenisivat mahdollisimman vähän.

Keltaisen talon kyljessä terassi ja sen päällä valokate.

Valokatteen kunnon voi tarkastella alhaalta. Jos valokate menee rikki, helpoimmalla pääsee vaihtamalla levy uuteen.

Valokatteen korjaus ja huolto

Jos valokate rikkoutuu, sen liukkaaseen pintaan ei oikein voi liimailla paikkapaloja. Edes silikoni ei tartu siihen kunnolla. Yleensä helpoimmalla pääsee, kun vaihtaa rikkoutuneen valokatteen uuteen.

Vaikka valokate kestäisi lunta, isot lumikuormat kannattaa poistaa sen päältä mahdollisuuksien mukaan.

Muuksi huolloksi riittää roskien poisto ja kevyt pesu, jos likaa on kertynyt katteen pintaan. Valokatteen kunto kannattaa tarkistaa samassa tahdissa kuin muunkin katon kunto eli ainakin keväällä lumien sulettua.

Muista, että valokate ei kestä ihmisen painoa – teet tarkistus alhaalta käsin!

Valokatteen tarkistuslista

 • onko valokate ehjä
 • pitääkö kiinnitysruuveja kiristää tai vaihtaa
 • onko valokatteella irtoroskia
 • onko lika pinttynyt kiinni levyihin
 • mikä on liitäntäprofiilien ja mahdollisten saumalistojen ja reunapellitysten kunto?

Lue lisää piharakentamisesta

Lähteet: K-rauta, Wikipedia, Meillä kotona, muovi.com/kuvat: iStock, Pexels.com