Laminaatti kestää kulutusta, mutta ei sovi kaikkiin tiloihin

Sisustus
Laminaatin HDF-runko on puukuitua ja pinta sekä pohjamateriaali paperia, joka laminoidaan runkoon kiinni.
Laminaatti on suosittu lattiamateriaali, koska se on edullista, kestävää ja tyylikkään näköistä. Laminaattilattia on helppo asentaa itsekin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.1.2024

Laminaatti sopii kaikkien kuivien huonetilojen lattiaksi, koska se näyttää hyvältä ja kestää elämää. Sen puhdistaminen on helppoa. Laminaatti on edullinen muihin lattiamateriaaleihin verrattuna, sillä se maksaa noin 10–25 euroa neliöltä.

Laminaattilattiassa on lähes rajattomasti kuosivaihtoehtoja, joten sen saa sopimaan tyylikkäästi kodin henkeen ja sisutukseen. Viime vuosien trendi on myös ollut asentaa laminaattia seiniin kiinnostavan näköiseksi ja kestäväksi pinnaksi.

Laminaatin huono puoli on heikko kosteuden sieto, eli vesi jättää jälkensä sen pintaan ja etenkin saumoihin. Laminaatti kestää vesiroiskeet ja pienen kastumisen, mutta sen pinnalle jäänyt lätäkkö aiheuttaa kupruilua. Siksi laminaattia ei voi asentaa kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin tai eteiseen, johon kävellään suoraan ulkoa märin jalkinein.

Laminaatti makuuhuoneen lattimateriaalina.

Laminaatista saa kauniin lattian makuuhuoneeseen.

Laminaatti lattiamateriaalina – edut ja heikkoudet

 • edullinen
 • kestävä
 • lähes rajattomasti pintakuosivaihtoehtoja
 • hylkii likaa
 • helppo puhdistaa
 • ei siedä erityisen hyvin kosteutta
 • tuntuu jalan alla kylmältä
 • liukas
 • naarmuja ei voi hioa pois.
Laminaatti olohuoneen lattiassa kauniilla kuvioinnilla.

Laminaattilattian pinnaksi voi valita monenlaisia kuoseja.

Laminaatti tehdään puukuidusta

Laminaatin runko on HDF- tai MDF-levyä, ja pintakuvio syntyy laminoidusta paperikerroksista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

HDF-levy on ohut kova puukuitulevy, joka valmistetaan kuivausmenetelmällä hienorakenteisesta puukuidusta. MDF-levy on puolikova kuitulevy, joka valmistetaan kuumapuristamalla havupuukuidusta ja sideaineista. Kumpi vaan voi olla laminaatin runkona.

Laminaatti koostuu

 • rungosta, joka on tehty puukuidusta
 • paperikerroksista, jotka laminoidaan runkoon kiinni
 • ohuesta laminoinnista levyn pinnassa ja siinä olevasta valokuvatusta kuosista.

Laminaatti on ympäristöystävällinen lattiamateriaali, koska se valmistetaan uusituvasta puukuidusta ja paperista. Laminaatti voidaan myös erotella kierrätykseen, eikä siitä synny päästöjä. Laminaatista erottuu hieman formaldehydiä, kuten huonekaluista yleensäkin, mutta määrät hyvin pieniä.

Laminaatin pinta syntyy paperiin kuvatusta kuosista. Runko tehdään puukuidusta.

Laminaatin pinta syntyy paperiin kuvatusta kuosista. Runko tehdään puukuidusta.

Laminaattilattia pystyy helposti siistinä

Laminaattilattian hoidoksi riittää, että irtonainen lika imuroidaan pois ja pienet tahrat pyyhitään nihkeäksi puristetulla kankaalla, kuten mikrokuituliinalla.

Karheat puhdistusvälineet voivat jättää laminaatin pintaan naarmuja, joten niitä kannattaa välttää. Samasta syystä hiekka kannattaa poistaa laminaattipinnalta mahdollisimman pian.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikeiden tahrojen puhdistukseen voi käyttää neutraalia pesuainetta, kuten laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta tai saippuatonta yleispuhdistusainetta. Saippuapohjaiset puhdistusaineet jättävät kalvon laminaatin pintaan, joten niitä ei kannata käyttää.

Lattiaa pestessä ei kannata lotrata vedellä, jotta laminaatin saumat pysyvät siisteinä. Lattialle joutunut vesi pyyhitään nopeasti pois.

Monivärinen laminaatti keittiön lattiassa.

Laminaatin ulkonäössä on lähes rajattomat mahdollisuudet.

Kannattaako valita laminaatti vai vinyyli?

Lattiamateriaalien monipuolisuudessa joutuu puntaroimaan, mikä olisi itselle se kaikkein paras vaihtoehto. Moni vertailee vinyylin ja laminaatin välillä, koska ne ovat molemmat melko edullisia materiaaleja ja niissä on samoja ominaisuuksia.

Laminaatti koostuu puukuidusta tehdystä rungosta ja laminoiduista paperikerroksista, eli on täysin ekologinen valinta. Vinyylilankku koostuu myös useista kerroksista, joihin sisältyy PVC:tä ja lasikuitukomponentteja. Kummassakaan ei ole haitallisia ftalaatteja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinyyli vaimentaa tehokkaammin ääntä kuin laminaatti eikä kopise askelten alla. Vinyyli myös tuntuu lämpimämmältä ja miellyttävämmältä kuin laminaatti, joka ei sido lämpöä itseensä. Laminaatti on yleensä liukkaampi kuin vinyyli.

Laminaatti kestää vinyyliä paremmin teräviä iskuja tai lemminkin raapimisjälkiä, eikä se ole niin herkkä erilaisille kemikaaleille, joten laminaatista likatahrat saa todennäköisemmin helpoimmin irti kuin vinyylistä.

Laminaattilattia makuuhuoneessa

Laminaattilattia voi muistuttaa ulkonäöltään parkettia.

Kumpi on parempi, laminaatti vai parketti?

Toinen vertailu lattiamateriaaleissa tehdään laminaatin ja parketin välillä. Kyse on makuasioista, mutta myös materiaaleihin liittyvistä faktoista.

Se on selvää, että puukuidusta ja paperista tehty laminaatti on edullisempi vaihtoehto kuin parketti, joka on täyttä puuta. Laminaattilattia on helpompi ja nopeampi asentaa kuin useimmat parketit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laminaatti on myös kovempi materiaali kuin puuparketti, joten se ei naarmuunnu yhtä helposti. Tosin jos laminaattiin kuitenkin syntyy naarmuja oikein kovan kulutuksen seurauksena, laminaatista ei voi hioa naarmuja pois mutta parketista voi.

Parketti tuntuu jalan alla lämpimämmältä kuin laminaatti, joka ei sido lämpöä itseensä. Parketti ei ole yhtä liukas kuin laminaattilattia. Parketti sietää myös paremmin vettä kosteutta kuin laminaatti, joka alkaa helpommin kupruilla kosteuden vaikutuksesta.

Tumma laminaatti vaalean huoneen lattiassa.

Laminaattilattian voi mainiosti asentaa itsekin. Lankut kiinnittyvät toisiinsa ponteilla, joten liimaa tai ruuveja ei tarvita.

Laminaatti on helppo asentaa

Laminaatin asentaminen on varsin helppoa ja nopeaa, koska sitä ei liimata tai ruuvata kiinni vaan laudat kiinnittyvät toisiinsa ponteilla. Laminaatti asennetaan uivana tasaisen ja kuivan lattiarakenteen päälle.

Vanha lattianpäällyste voidaan jättää laminaatin alle, jos se on hyväkuntoinen ja siisti.  Kokolattiamatto tai paksu muovimatto on kuitenkin poistettava ennen laminaatin asennusta, jotta alusta olisi varmasti tasainen. Kelluvasti asennettu lattia pitää myös aina poistaa ennen uuden lattian asentamista: kelluvaa lattiapäällystettä ei voi asentaa kelluvan lattian päälle.

Alustan tulee olla tasainen, kiinteä ja kuiva. Laminaatin alle levitetään askeläänieristysmatto, kuten askelten ääniä vaimentava solumuovi. Jos laminaatti asennetaan betonisen lattiarakenteen päälle, käytetään askeläänieristettä, jossa on kosteussulkukalvo tai asennetaan solumuovin alle PE-kalvo.

Näin laminaattilattia asennetaan

 1. Lue valmistajan asennusohjeet tarkasti ennen töiden aloittamista.
 2. Laminaatit on tuotava sisään vähintään pari vuorokautta ennen asennustyön alkamista, jotta sen lämpötila mukautuu huoneen lämpötilaan.
 3. Tarkastele, pitääkö vanha lattiapinta poistaa.
 4. Laminaattilaudan katkaisu oikeaan mittaan onnistuu kätevästi laminaattileikkurilla, mutta voi käyttää myös käsisahaa, pöytäsahaa tai sirkkeliä.
 5. Seinän vierustoille ja kaikkien kiinteiden rakenteiden ympärille jätetään 8–10 millimetrin liikuntavara kiilojen avulla.
 6. Ponttien kiinnittämisessä voidaan käyttää apuna vasaraa ja lyöntipalikkaa – hellästi naputellen.
laminaattilattian asennuksessa tarvitaan työkaluja

Laminaattilattian asennuksessa tarvitaan katkaisutyökalu, vasara ponttien naputtamista varten ja mitta, jolla lankuista saadaan oikean mittaisia.

Laminaatin eri käyttöluokat

Yleisesti voisi sanoa, että laminaatti kestää hyvin kulutusta ja soveltuu kaikkiin kodin kuiviin tiloihin. Laminaatit jaetaan kuitenkin vielä käyttöluokkiin niiden kulutuskestävyyden perusteella.

Miten siten valita oikea käyttöluokka? Pienemmän käyttöluokan (AC1-luokitus, luokka 21) laminaatit soveltuvat vähäisen käytön tiloihin, kuten yksityiskodin makuuhuoneeseen. Kaikkein kovin luokitus (AC6-luokitus, luokka 34 kestää erittäin kovaa rasitusta, ja sitä käytetään esimerkiksi supermarketeissa ja lentokenttien terminaaleissa.

Sieltä väliltä löytyy laminaatin lujuus (AC3-luokitus, luokka 23/31 ja 32), joka kestää yksityiskodin kaikissa kuivissa tiloissa. Tuotetta valitessa kannattaa vielä tarkistaa valmistajan suosittelemat käyttökohteet laminaatille.

Laminaatin heikko kohta on kosteudelle arat saumat. Jos saumaan pääsee vettä, se turpoaa, ja lattia alkaa kupruilla. On myös olemassa sellaisia laminaatteja, joiden saumat on käsitelty vähemmän vettä imeviksi, mutta kosteisiin tiloihin nekään eivät sovellu.

Lue lisää lattiamateriaaleista