Pientalotohtori – pientalon vuosihuolto: Hoivaa taloasi ympäri vuoden

Talo
Koti on monelle arvokkain omaisuus, joten siitä kannattaa huolehtia. Nappaa Pientalotohtorin pientalon vuosihuolto ohjeet talteen koko vuoden huoltotoimiin!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Lattiakaivon puhdistaminen on yksi helpoimmista kodin huoltotöistä, joka kannattaa tehdä joitakin kertoja vuodessa.

Kuulostaako tutulta? Kodin kunto alkaa kiinnostaa vasta asuntokaupan yhteydessä tai kun katto on jo vuotanut viimeiset kymmenen vuotta. Et ole yksin, sillä yllättävän monelta kodin huolto jää arjen kiireissä retuperälle.

Toisinaan esteeksi nousee tunne, ettei osaa tai edes halua paneutua huoltotöihin. Yksi yleisemmistä syistä kunnossapidon välttelyyn taitaa kuitenkin olla raha, eli kunnossapidon pelätään maksavan maltaita.

Kodin kunnon seuraaminen ja huoltotöiden tekeminen muodostuu loppujen lopuksi aika pienistä asioista. Pihalla tai sisällä kulkiessa katse kannattaa välillä nostaa varpaankärjistä julkisivun ja pintojen tarkasteluun – olisiko siellä paikkauksen tai pinnoituksen tarvetta?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sadevesien ohjauksen seuraaminen ja tarvittaessa parantaminen sekä lattiakaivon puhdistaminen eivät ole rakettitiedettä ja ovat yleensä edullisia askareita.

Sähköiset palvelut avuksi

Tärkeintä kunnossapidon ja arvon säilymisen kannalta on, että talon kuntoa seurataan säännöllisesti kaikkina vuodenaikoina ja eri säätilojen vallitessa ja mahdollisiin ongelmakohtiin puututaan ajoissa. Pienestä ja jopa alkuun merkityksettömästä asiasta voi nimittäin ajan oloon tulla huomattava asumista tai terveyttä haittaava tekijä. Sitä paitsi ajoissa tehdyt korjaukset ja huoltotyöt säästävät loppujen lopuksi kukkaroa ja kallista aikaa.

Nykyään kodinomistajille on tarjolla helpotusta ja apuja kodin kunnossapitoon arjen ja työkiireiden keskelle. Valveutuneimmat kodinomistajat ovat jo alkaneet käyttämään sähköisiä palveluita esimerkiksi huoltokirjojen täyttämiseen.

Palvelut, joihin voi tallentaa kodissa tehdyt huoltotyöt ja sovellukset ja jotka muistuttavat tulevista huoltotöistä, ohjaavat ehdottomasti parempaan suuntaan kodin huollossa ja pidentävät kodin elinkaarta. Mikä parasta, tarjolla on maksuttomia sovelluksia, jotka ohjaavat myös huoltotöiden teossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvä sisäilma kaikkina vuodenaikoina

Sisäilman laatua kannattaa tarkkailla läpi vuoden. Ilman laadun huonontuminen ja oireilun alkaminen ovat yleensä selvä merkki ongelmista, joilla voi olla vaikutusta asumisterveyteen.

Sisäilman tarkempi tutkiminen on syytä aloittaa, jos kodissa oireillaan, havaitaan poikkeavaa hajua tai huomataan esimerkiksi muutoksia rakenteiden pinnoilla.

Sisäilman eri epäpuhtaudet voivat aiheuttaa keskenään hyvin samankaltaisia oireita, jolloin oireiden perusteella ei välttämättä päästä ongelman aiheuttajan jäljille. Tällöin tarvitaan tarkempia tutkimuksia. Niissä selvitetään, esiintyykö sisäilmassa tavanomaisesta poikkeavia itiöitä, yhdisteitä tai muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa harmia tilojen käyttäjille.

Sisäilma-asiantuntija käy tutkittavassa kohteessa ja valitsee oikeanlaiset tutkimusmenetelmät. Joskus ongelmat saattavat ratketa jo ensimmäisellä käynnillä, mutta toisinaan tutkimukset kestävät pidempään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Kevällä katolta poistetaan roskat ja tarkistetaan muun muassa läpivientien kunto.

Kevät

Talven sääolot ovat voineet aiheuttaa ongelmia kodissa ja sen ympäristössä. Lumet ovat tehneet tuhoja katolla tai sulamisvedet löytäneet tiensä rakenteisiin. Kodin keväthuolto kannattaa aloittaa heti, kun sään puolesta voi puuhastella ulkona.

1. Tarkasta ja huolla katto tarvittaessa. Poista katolta roskat ja muut irtomateriaalit, tarkasta ja tiivistä läpiviennit tarvittaessa sekä varmista, että kaikki katon osat tikkaista ränneihin ovat paikallaan. Kurkkaa myös, onko sisäkatossa kosteusläikkiä. Mikäli käynnin yläpohjaan voi tehdä turvallisesti, tarkasta sen kunto ja tuuletusedellytykset.

2. Puhdista ja huolla sadevesijärjestelmä. Sadevesikourujen ja muiden sadevesijärjestelmän osien toiminta on hyvä varmistaa sekä puhdistaa roskista keväisin ja syksyisin, jotta ne pysyvät toimintakunnossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Varmista salaojajärjestelmän toiminta. Mikäli salaojakaivo on täynnä, järjestelmä ei toimi ja sulamisvedet joutuvat talon rakenteisiin.

4. Jos rakennuksen alla on niin sanottu ryömintätila, käy tarkastamassa sen tuulettuvuus ja selvitä, onko sinne päässyt sade- tai sulamisvesiä. Tarkastele aistivaraisesti näkyvät pinnat ja läpiviennit.

5. Säädä lämmitysjärjestelmät kevät- tai kesäasetuksiin laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.

↑ Kesän kynnyksellä ilmalämpöpumppu kannattaa säätää kesäasetukselle.

Kesä

Suomalaisille kesä ja lomakausi ovat ennen kaikkea rentoutumisen aikaa, mutta ajankohta tarjoaa lomailun ohessa oivia mahdollisuuksia muun muassa julkisivun ja rakennuksen ulkopuolisten asioiden tarkkailuun.

1. Tarkasta julkisivun kunto. Tutki silmämääräisesti, onko julkisivussa halkeamia tai tummentumia. Korjaa pintavauriot heti, jotta ne eivät aiheuta pahempia vaurioita.

2. Kiinnitä huomiota myös ikkuna- ja ovipeltien asennuksiin.

3. Tarkasta terassin ja aitojen kunto. Puhdista ja huoltomaalaa pinnat, kiristä ruuvit ja vaihda lahot osat uusiin.

4. Säädä ilmalämpöpumppu kesäasetuksiin. Kesällä sen voi sammuttaa tai kytkeä tarpeen tullen viilentämään.

5. Kevään siitepölykauden ja katupölyn jäljiltä on syytä myös puhdistaa ilmanvaihtojärjestelmä sekä vaihtaa suodattimet.

6. Vesipisteellisten tilojen allaskaappeihin on myös syytä tehdä säännöllisiä tarkastuksia. Vuotava keittiön hana voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita kalusteiden taakse piiloon.

↑ Syksyn lehdet on syytä poistaa katolta, räystäiltä ja ränneistä sekä sadevesikaivoista, jotta sadevesi pääsee valumaan oikeata reittiä pois talon vierustalta.

Syksy

Syksyn huoltotoimiin kuuluu talveen varautuminen. Nyt on aika tarkastaa talon kunto ja varmistaa muun muassa teknisten järjestelmien toimivuus. Ainakin katto, sadevesijärjestelmät, ovet ja ikkunat sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät tulee olla hoidettuna kuntoon ennen talven tuloa. On syytä myös varmistua, että tulisijan nuohouksesta ei ole kulunut liiaksi aikaa.

1. Puhdista katto, räystäät ja rännit lehdistä sekä tarkasta räystäspeltien, tikkaiden ja lumiesteiden kunto ja kiinnitys. Varmista myös katon vedenpitävyys: tarkasta vuotoalttiit kohdat, kuten jiirit sekä piipun ja putkien läpiviennit.

2. Varmista sadevesijärjestelmän ja salaojien toiminta, eli että sadevedet valuvat sekä syöksytorvista sadevesikaivoihin että rakennuksen vierustalta pois. Salaojajärjestelmän toimivuuden saat puolestaan selville salaojien tarkastuskaivosta.

3. Huolla ovet ja ikkunat. Kunnosta ovien ja ikkunoiden maalipinnat ja uusi tiivisteet tarvittaessa. Tarkasta myös ikkunapeltien liitosten tiiviys ja riittävä kallistus talosta pois päin.

4. Tarkasta lämmitysjärjestelmä laitevalmistajan ohjeen mukaan. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmä, vaihda suodattimet ja huolehdi, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii ja on asetettuna talviasentoon. Huomioi oman ilmanvaihtojärjestelmäsi tarpeet.

5. Laita piha ja puutarha talviteloille. Tyhjennä puutarhaletku vedestä, osta hiekoitussoraa liukkaita kelejä varten ja varmista ulkovalojen toiminta.

6. Syksyn sateiden aikaan on hyvä käydä talon ylä- ja alapohjissa katsomassa, ettei sadevesi pääse sisälle.

↑ Talvella ilmanvaihtokoneesta vaihdetaan tai puhdistetaan suodattimet, jotta sisäilma pysyy raikkaana.

Talvi

Talven lähestyessä lämpömittarilukemat painuvat pakkasen puolelle. Tämä näkyy kotitalouksissa nopeasti lämmitystarpeen lisääntymisenä ja energiankulutuksen kasvuna. Talviaikaan on hyvä tarkkailla kodin lämpöteknistä toimivuutta ja keskittyä sisäpuolisiin remontteihin. Jos lämmityskaudella kuluu poikkeuksellisen paljon energiaa ja rahaa, voi se kieliä merkittävistä puutteista talon eristyksissä tai lämmitysjärjestelmän toiminnassa.

1. Tarkkaile kodin lämpötilaa. Yhden lämpötila-asteen laskeminen säästää energiaa noin 5 prosenttia vuotuisesta energiankulutuksesta.

2. Tiivistä ikkunat ja ovet viimeistään nyt. Huonokuntoiset tiivisteet lisäävät vetoisuutta, joten ne tulee vaihtaa viimeistään viiden vuoden välein uusiin.

3. Tarkasta patterien ilmaus. Väärin toimivat patterit paukkuvat tai lämpenevät huonosti.

4. Varmista, että kodin lämmitys- ja ilmanvaihtoasetukset ovat oikein talvea varten.

5. Puhdista ilmanvaihtokoneiden ja tuloilmakanavien suodattimet, jotta kodin sisäilma pysyy puhtaana. Huolehdi myös siitä, että ilmavaihtokanavisto puhdistetaan säännöllisesti.

↑ Jos salaojakaivo on täynnä, vesi voi johtua talon rakenteisiin. Kaivot on syytä tarkistaa keväisin ja syksyisin.

Teksti: Kim Malmivaara, kuvat: Raksystems