Pientalotohtori – Kuntotarkastus 1980-luvun taloon

Talo
Pientalotohtori kuntotarkastaa 1980-luvun talon. Salaojitus ja sadevesijärjestelmä ovat nykyajan rakennuksissa itsestään selviä asioita, jotka saattavat puuttua yli 30 vuotta vanhoista taloista. Miten on tämän talon laita?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Pientalotohtori tarkastaa tällä kertaa 1980-luvun tiilitalon.

Tullessani tarkistamaan taloa huomaan jo pihalla, että rakennuksesta ja sen pihapiiristä on pidetty huolta. Katto näyttää lähes uudelta ja asukkaat kertovatkin, että vanha tiilikatto vaihdettiin vastikään uuteen teräskattoon. Myös ikkunat on uusittu.

Talon katto vastaa uutta.

Huomautus kasvillisuudesta

1980-luvun taloille on melko tyypillistä, ettei niissä ole sen enempää sadevesiviemäröintiä kuin salaojitustakaan. Niin on myös tässä talossa.

Sadevesi ohjautuu talon kulmilta pois yksinkertaisia betonikouruja pitkin. Talosta puuttuu kellarikerros, joten sadevesiviemäröinnin tai salaojituksen puute ei ole päässyt vaikuttamaan talon kuntoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Julkisivu on tiiltä, ja ulkoseinät näyttävät hyväkuntoisilta. Koska katto ja ikkunat ovat lähes uudenveroisia, voin todeta, että talon ulkokuori on moitteeton.

Joudun kuitenkin huomauttamaan asukkaille talon viereen istutetuista kukista: niiden täytyy kasvaa etäämmällä seinistä, jotta ne eivät aiheuta turhaa kosteuskuormaa talon sokkelille. Lisäksi talon kolmesta ulko-ovesta kaksi näyttää olevan huonossa kunnossa.

Talosta puuttuu sekä sadevesijärjestelmä että salaojitus.

Sisällä riski kosteusongelmalle

On selvää, että yli 30 vuotta vanhassa talossa näkyy käytön aiheuttamia kulumisen jälkiä niin pinnoissa kuin rakenteissakin. Joskus myös korjauksia tehdään epähuomiossa väärin, mikä voi johtaa suurempiin vahinkoihin.

Sisätiloissa menen ensimmäiseksi tarkistamaan kodinhoitohuoneen. Siihen on tehty vuosia sitten kevyt pintaremontti, jossa muovimaton päälle vedettiin uusi matto. Työ on kuitenkin toteutettu hieman huolimattomasti ja siksi vesivaraajan alle saattaa syntyä kosteusongelmia. Teen tästä merkinnän papereihini. Huonokuntoinen kodinhoitohuoneen ovi pitäisi myös vaihtaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Siirryn keittiöön, joka on selvästi alkuperäinen, mutta näyttää iästään huolimatta toimivalta. Kurkistaessani tiskialtaan alle havaitsen aikaisempien vesivuotojen aiheuttamia läikkiä. Asukkaiden onneksi tällä hetkellä keittiön putkisto ei vaikuta vuotavalta.

Kodinhoitohuoneen lattiaviemäri tehtiin aikanaan huonosti.

Kodinhoitohuoneen lattiaremontin virhe paljastui vesivaraajan alta: mahdollinen vuotovesi valuu uuden maton alle.

Kodinhoitohuoneen ovi on teipattu vedon takia.

Kohonneita lukemia suihkutiloissa

Pesuhuoneessa ja saunassa huomaan selkeitä korjauksen tarpeita. Pesuhuoneen lattia on laatoitettu alkuperäisen vanhan laatan päälle, minkä tiedän seinän ja lattialaatan rajaan jäävästä kynnyksestä. Nyt seinältä valuva vesi voi mennä lattialaatan alle, ja tässä piilee kosteusvaurioriski. Otan kosteusmittarin esiin ja päätän tarkistaa lukemat. Mittari näyttää erityisesti suihkun kohdalla kohonneita lukemia, vaikka suihkutiloja ei ole käytetty yli vuorokauteen.

Pesuhuoneen kaakelointi on tehty väärin.

Saunan lattiassa on painauma, joka on rikkonut kaakeleita. Onneksi saunatilassa ei kuluteta paljoa vettä – tämän paljastaa hämähäkinseitti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunan kulmassa lauteiden alla lattia on painunut, ja osittain laatat ovat jopa osittain irronneet ja murtuneet. Tämä täytyy korjata samalla, kun koko pesutila kunnostetaan tähän päivään. Koska pesutiloja on käytetty vähän, rakenteet ovat säästyneet suuremmilta vahingoilta.

Savumittaus sisätiloissa

Olohuoneessa on muurattu tiilitakka, jota käytetään kuulemma ahkerasti. Tarkistan tulisijan tarkemmin, ja se vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa.

Talon ilmanvaihto on vapaasti hengittävä, ja savumittaus näyttää, ettei ilma vaihdu kovin tehokkaasti. Taloon on asennettu ilmalämpöpumppu, mutta asukkaat kertovat käyttävänsä sitä vain vähän.

Tulisijasta ei löytynyt huomautettavaa. Luukku on käsin tehty.

10 tyypillistä ongelmaa 1980-luvun talossa

  • Puuttuva tai toimimaton salaojitus
  • Aluskatteen epätiiveys ja kattoikkunat vesikatoissa
  • Puutteellinen vedeneristys kosteissa tiloissa
  • Valesokkelirakenteesta johtuvat alajuoksun kosteus/ homeongelmat
  • Betonilaatan päälle puukoolatut lattiat
  • Lattiapinnan alapuolelta lähtevät väliseinät
  • Maanvastaisten seinien sisäpuoliset lämmöneristykset kellarikerroksissa
  • Puutteellinen ilmanvaihto
  • Ikkunoiden ja ulko-ovien puutteellinen toimivuus tai tiiveys
  • Ilmanvaihtoputkien puutteellinen eristys

Pientalotohtorin loppulausunto

Suosittelen kiireisimpänä täydellistä remonttia pesutiloihin, koska niiden elinkaari on tiensä päässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toinen kunnostettava kohde on kodinhoitohuone, joka kaipaa uutta, huolellisempaa remonttia. Erityisesti lattia tulee korjata. Keittiö on alkuperäinen, mutta edelleen toimiva. Asukkaat kertoivat keittiön seinien hohkavan talvipakkasilla kylmää, mikä saattaa kertoa puutteellisesta eristyksestä. Asia tulisi tarkistaa ja korjata keittiöremontin yhteydessä.

Suosittelen myös ilmanvaihtokanavien puhdistusta.

Talon energialuokitus

Kohteelle laadittiin myös uuden lain mukainen energiatodistus. E-luvuksi laskennassa saatiin 345,
 ja kohteen energiatehokkuuusluokka on E, mitä voidaan pitää hyvänä tämäntyyppiselle omakotitalolle. Ikkunoiden vaihto on lisännyt kohteen energiatehokuutta ja asumismukavuutta. Tärkeimpänä energiatehokkuutta lisäävänä toimenpiteenä suosittelen ilmalämpöpumpun asentamista.

Katso kuntotarkastuksesta video täältä ->.

Teksti: Matti Kaijomaa, kuvat: toimitus