Pientalotohtori – Kuntotarkastus 1990-luvun taloon

Talo
Pientalotohtori tarkistaa tällä kertaa 18 vuotta vanhan puutalon. Autotallissa tohtoria odottaa yllättävä löytö.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Pientalotohtori tekee kuntotarkastuksen 1990-luvun puiseen omakotitaloon.

Romanttisen näköisen puutalon pihalla huomaan välittömästi korjausta vaativia asioita. Autotallin ja talon väliin jäävässä pihakiveyksessä on painanteita, joihin vesi kerääntyy sateisina päivinä. Taloon ei pääse kulkemaan kuivin jaloin, vaikka kuinka hyppisi lammikoita vältellen.

Epäilen myös, että kiveyksen routasuoja puuttuu ja maapohja on elänyt. Routa on nostanut autotallin kulmien sadevesiviemärit selvästi ylöspäin. Ne kannattaa korjata kiveyksen oikaisun ja routasuojauksen yhteydessä.

Routa on nostanut sadevesikaivoa.

Salattu salaojitus

Vuonna 1996 valmistuneen talon julkisivu näyttää olevan pääosin hyvässä kunnossa, vaikka havaitsen pieniä kulumia siellä täällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huomaan, että sadevesijärjestelmässä on jostain syystä käytetty rei ́itettyä salaojaputkea. Tällainen ratkaisu saattaa päästää perustuksiin kosteutta, mutta tässä kohteessa en havaitse tätä ongelmaa. Suosittelen asiakkaalle, että putket kannattaa vaihtaa samalla, kun salaojitus ja sadevesijärjestelmä uusitaan.

Yritän turhaan löytää salaojituksen. Alan jo hieman huolestua, mutta sitten omistaja kaivaa putket esiin talon nurkan läheisyydestä. Olivatpas ne piilossa! Tarkastuksen ja huollon kannalta tärkeät tarkastuskaivot puuttuvat talon kaikilta kulmilta. Kehotan asukasta uusimaan sekä sadevesi- että salaojitusjärjestelmän.

Talon vesikatto vaikuttaa olevan melko hyvässä kunnossa. Ainoastaan jiirin kohdalta teräskaton pinta on alkanut kuoriutua irti, ja erotan pientä pintaruostetta. Tämä korjaantuu kevyellä huoltokäsittelyllä.

Pientalotohtori tarkisti yläpohjan tuuletuksen, ja se oli kunnossa.

Korjaamista tiedossa

Sisätiloissa ensivaikutelma on hyvä: ei hajuongelmaa ja pinnat vaikuttavat siisteiltä sekä suorilta. Joskus avarissa sisätiloissa saattaa havaita sisäkaton painumista, mutta tässä talossa sitä ei näy. Sisäkaton painuminen johtuu tyypillisesti liian pitkistä jänneväleistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perheen pojan makuuhuoneen lattiassa on pieni painauma huoneen kulmassa. Talon isännän mukaan painauma on pysynyt muuttumattomana talon valmistumisesta alkaen, mikä viittaa rakennusaikaiseen virheeseen.

Kylpyhuoneissa kosteusarvojen nousua

Talon toinen kylpyhuoneista on muutama vuosi sitten kaakeloitu uudestaan siten, että vanha kaakeli on jätetty uuden alle.

Kun mittaan suihkunurkkauksen kosteutta, kosteusmittari alkaa piipittää reippaasti. Syyksi paljastuu hyllyn ruuvin reikä, jonka isäntä teki seinään reilu kuukausi sitten – se on jäänyt kokonaan eristämättä. Suihkuvesi on päässyt reiästä sisään ja kostuttanut kaakelin taustan. Keittiö on seinän toisella puolella, ja sieltä onneksi pääsen mittaamaan kylpy huoneen taustan kosteuden. Kosteusmittarin luku kertoo, että seinä on täysin kuiva.

Eristämätön ruuvin reikä aiheutti kosteusmittarin arvojen nousun.

Keittiön lieden takaa mitattiin kylpyhuoneen taustan kosteus. Mittari näytti kuivaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keittiön hana on selkeästi saapunut elinkaarensa päähän. Huomaan, että tiivisteen välistä vuotaa vettä ja hana tiputtaa. Tämä pitää korjata pikaisesti.

Keittiön hana oli tullut tiensä päähän. Käännettävän hanan tiiviste vuosi vettä.

Keittiön jälkeen siirryn talon toiseen kylpyhuoneeseen, joka on uusittu puoli vuotta sitten. Otan kosteusmittarin esiin ja huomaan, että arvot nousevat saunassa. Havaitsen, että vesiputken läpiviennin tiivistys on murtunut ja päästänyt hieman vettä kaakelin taakse. Onneksi vedeneristys on kunnossa. Kosteus laskee ajan mittaan.

Eristeen pieni murtuma voi aiheuttaa kosteusongelman, jos vesieristys ei ole kunnossa.

Autotallissa piilee yllätys

Viimeiseksi tarkastan autotallin. Oven avattuani nenään tulvii selkeä mikrobiperäinen haju. Tutkin tarkkaan raken nuksen lattiasta kattoon ja teen jopa seinään reiän rakenteen tarkastamista varten.

Autotallin rakenne tutkittiin reiän kautta. Rakenne oli kunnossa.

Etsinnöistä ja nuuhkimisesta huolimatta en löydä hajun aiheuttajaa. Lopulta tulen vanhan puulaatikon kohdalle ja haju yltyy entisestään. Siirrämme asukkaan kanssa laatikon puutarhan puolelle ja tuuletamme autotallin huolellisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hetken päästä haju on selkeästi vähentynyt sisätiloissa, mutta puutarhassa sen sijaan yltynyt. Syyllinen on löytynyt! Puinen laatikko on täysin homeessa. Vaikka olen tehnyt tuhansia talojen kuntotarkastuksia, en ole aikaisemmin törmännyt vastaavanlaiseen yllätykseen.

Puulaatikko haisi autotallissa voimakkaasti homeelle.

8 tyypillistä ongelmaa 1990-luvun taloissa:

  • puutteellinen tai toimimaton salaojitus,
  • kosteusvauriot maanvastaisissa kellarikerroksen seinissä,
  • puutteellinen tuuletus ryömintätilaisissa alapohjaratkaisuissa,
  • puutteellinen vedeneristys kosteissa tiloissa,
  • puutteellinen ilmanvaihtojärjestelmän korvausilman saanti,
  • puutteet aluskatteen läpivientien tiiveydessä,
  • puutteellinen tuuletus vinoissa yläpohjarakenteissa ja
  • lämpövuodot elementtitalojen liitoskohdissa.

 

Pientalotohtori: loppulausunto

Tarkastuksen kohteena oli tyypillinen 1990-luvun puuelementtirakenteinen omakotitalo, jonka molemmat märkätilat oli jo korjattu.

Kiireellisimpänä korjauksena suosittelen märkätiloissa läpivientien tiivistämistä. Katon sadevedet on myös syytä ohjata umpiputkilla pois rakennuksen viereltä ja salaojajärjestelmään on huollon mahdollistamiseksi jatkossa syytä asentaa tarkastuskaivot. Tärkeimpänä huoltotoimenpiteenä suosittelen ilmanvaihtokanavien nuohoamista ja järjestelmän perussäätöä.

Talon energialuokitus 

Kohteelle laadittiin myös uuden lain mukainen energiatodistus. E-luvuksi laskennassa saatiin 258 ja kohteen energiatehokkuuusluokka on D, mitä voidaan pitää normaalina ko. tyyppiselle omakotitalolle. Mitään kustannustehokkaita toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi ei kohteessa havaittu. Kohteessa on jo erillinen ilmalämpöpumppu ja lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä.

Katso kuntotarkastuksesta video täältä ->.

Teksti: Matti Kaijomaa, kuvat: toimitus