Pientalotohtori – Kuntotarkastus 2000-luvun taloon

Talo
Talon ikä ei aina kerro sen todellista kuntoa. Virheitä saatetaan tehdä paljon, vaikka rakentamista seurataan tarkasti. Mitä Pientalotohtorin kuntotarkastus paljastaa 2000-luvun talosta?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kuntotarkastus tehdään tällä kertaa 2000-luvun taloon. Valkoinen moderni puutalo komeilee uljaana mäen päällä. Pihassa talon isäntä tulee reippaasti vastaan, ja siirrymme saman tien sisälle tutkimaan talon papereita. Ne ovat kaikin puolin kunnossa, kuten tämän ikäisessä talossa yleensä. Jopa talon rakentamisvaiheet on dokumentoitu hienosti kuva-albumiin. Siitä saan vastauksia asioihin, joita ennen varsinaista tarkastusta haluan tietää. 

Osittainen riskirakenne

Tekemäni varsinainen kuntotarkastus alkaa aina rakennuksen ulkopuolelta. Kesäaikaan talon tarkastaminen on huomattavasti helpompaa kuin talvella, sillä lumi ei ole esteenä. 

Ensimmäiseksi kierrän talon ympäri ja huomaan, että talon takanurkan syöksytorvi on irronnut paikaltaan ja vettä on roiskunut sekä seinälle että sokkelille. Tämä on korjattava mahdollisimman pian, ennen kuin roiskevesi aiheuttaa suurempaa vahinkoa.

Talon kulmalla oleva syöksytorvi oli irronnut paikoiltaan. Seinälle roiskunut vesi oli aiheuttanut kosteusongelman.

Vesi ei ole ohjautunut pois, vaan on kastellut talon nurkan kokonaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talo on rakennettu mäen rinteeseen. Rakennepiirustuksista huomaan, että yläosan sokkelissa on käytetty poikkeuksellista piilosokkelirakennetta. Tämä ei ole enää tyypillistä 2000-luvun rakentamisessa. Piilosokkelirakenne ihmetyttää ja mietityttää minua. Talon isäntä kuitenkin näyttää minulle rakennuttajan kuvaaman albumin perustan ja sokkelin eri työvaiheista. Tarkat kuvat ovat erittäin havainnollisia. Lopulta päädyn siihen, ettei kohteessa ole kosteusongelman vaaraa – kunhan salaojitus toimii ja sadevesi ohjataan talosta poispäin. Rakenteeseen tehdyssä avauksessakaan ei vaurioita löydy, riski ei siis ole onneksi toteutunut. Seuraavaksi on aika kiivetä katolle. Huomaan ensimmäiseksi, että katolle johtavat tikkaat on jätetty liian mataliksi. Kirjaan virheen listalle.

Katolla en havaitse suurempia vahinkoja tai virheitä. Katolla olevat lumiesteet ovat kärsineet edellistalvien raskaista lumikuormista ja taipuneet päistään täysin mutkalle. Suosittelenkin lumiesteiden korjaamista. Pienenä esteettisenä vauriona mainitsen räystäslautojen maalin hilseilyn. 

Katolle vievät tikkaat olivat määräysten vastaisesti liian alhaalla.

Lumiesteet olivat paikoillaan, mutta vääntyneet mutkalle.

Tarkastajalle mieluisa kohde?

Ulkopuolisen silmin katsottuna saattaa vaikuttaa siltä, että talon kuntotarkastaja etsimällä etsisi rakennuksista virheitä ja ongelmia. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mieluummin kuitenkin totean, ettei talossa ole mitään vikaa tai korjattavaa kuin julistaisin sen purkukuntoiseksi. Onhan kyseessä aina ihmisten koti, enkä toivo kenellekään kalliita korjausremontteja. 

Tämän kohteen sisätiloissa ei ole mitään huomauttamisen arvoista. Kosteat tilat ovat kunnossa, koneellinen ilmanvaihto toimii moitteettomasti, eikä tekniikassa tai rakenteissakaan ole puutteita. 

Takan edestä puuttuu suojapelti, mutta se on ainoa löytämäni ongelma. Onneksi joskus käy näinkin!

Kosteissa tiloissa kaikki oli kunnossa. Lattian kaadot olivat tehty oikein.

Olohuoneen seinään tehdystä reiästä mitattiin kosteus. Kosteutta ei löytynyt.

Kylpyhuoneen seinän kosteus mitattiin autotallin seinän kautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

8 tyypillistä ongelmaa 2000-luvun talossa:

  • Salaojien huolto/puhdistus 
  • Ilmanvaihtokanavien nuohous 
  • Ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto 
  • Märkätilojen vedeneristyksessä työvirheitä 
  • Aluskatteen asennuksessa ja läpivienneissä puutteita 
  • Lumen ja jään rikkomat tiilet vesikatolla 
  • Vesikaton läpivientien tarkastus ja räystäskourujen puhdistus 
  • Puujulkisivujen huoltomaalaus

Pientalotohtorin loppulausunto

Talo on pieniä korjauksia lukuun ottamatta hyvässä kunnossa. Salaojituksen toimivuudesta ja sadevesijärjestelmästä pitää kuitenkin huolehtia, ettei piilosokkeliratkaisu aiheuta tulevaisuudessa ongelmia. Katon lumiesteet pitäisi vaihtaa ennen seuraavaa talvea. 

Talon energialuokitus

Kohteelle laadittiin myös uuden lain mukainen energiatodistus. E-luvuksi laskennassa saatiin 163, ja kohteen energiatehokkuuusluokka on C, mitä voidaan pitää hyvänä ko. tyyppiselle omakotitalolle. Kohteessa on jo maalämpö ja koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Kustannustehokkaita toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi ei tässä kohteessa ole.

Teksti: Matti Kaijomaa, kuvat: toimitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU