Pientalotohtori vastaa – Halkeamia tiiliseinässä

Talo
Pientalotohtori vastaa - Halkeamia tiiliseinässä -1
Vuonna 1990 rakennetun, tiiliverhoillun rivitalon seinä on halkeillut useasta kohtaa. Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta pientalojapiha.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Halkeamia tiiliseinässä

Vuonna 1990 rakennettu tiiliverhoillun rivitalomme ulkokulma (sekä seinä että sokkeli) on halkeillut useasta kohtaa. Nurkassa on ränni. Arvelimme, että rännin ympärys, joka laskee viemäriin, on puutteellisesti eristetty. Kosteus jää talon kulmaan, ja pakkanen halkaisee ympäröivän sokkelin ja osittain seinän. Voiko se olla mahdollista vai mahtaako jokin muu asia olla syynä? Mitä asialle pitäisi tehdä ennen kuin halkeamat tulevat suuremmiksi ja syvemmiksi?

Helinä

Pientalotohtori vastaa

Kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että kysymyksessä on jonkinasteinen perustuksen liikkuminen tai painuminen, koska halkeamat näyttävät olevan noin 45 asteen kulmassa. Joskus rakentamisvaiheessa täyttöjen tiivistys voi jäädä puutteelliseksi, ja aikojen saatossa täyttö sitten tiivistyy lopulliseen tiiveyteensä talosta tulevien kuormitusten johdosta (mm. lumikuormat). Yleensä nämä tulevat esille 1–3 vuoden kuluttua rakentamisesta. Suosittelisin, että halkeamat paikattaisiin nyt ihan tavallisella ns. kovalla laastilla ja sen jälkeen seurattaisiin, halkeileeko paikkauskohdat uudestaan. Mikäli näin käy yli 20 vuotta rakennuksessa, sitten asiantuntijoiden on aihetta alkaa selvittää syytä.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa pientalojapiha.fi/pientalotohtori >

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU