Pientalotohtori vastaa – Höyrynsulkumuovi

Talo
Pientalotohtori vastaa – Höyrynsulkumuovi
Miten korjata eristys, jossa ei ole käytetty höyrynsulkumuovia vaan tervapaperia? Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.10.2016

Talossani ei ole käytetty höyrysulkumuovia ollenkaan vaan tervapaperia, ja se on toiminut 20 vuotta. Miten voi korjata? Voiko levyttää uudelleen vanhan levyn päälle ja laittaa muovin?

Asser

Pientalotohtori vastaa

En kyllä tuota päälle levyttämistä suosittele. Mieluummin niin, että poistetaan vanha levytys, poistetaan tervapaperia ja tarkistetaan rakenteen kunto pistokokeenomaisesti. Mikäli rakenteissa ei ole vaurioita, siinä vaiheessa tietysti kannattaa harkita tarkkaan, onko järkeä lähteä edes muuttamaan hyvin toiminutta rakennetta.

Jos talosi on vanha ja esim. purueristeinen ja painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettu, silloin ei ehkä kannata muovia asentaa. Rakenteet tiivistyvät höyrynsulun asentamisen jälkeen sen verran, että todennäköisesti edessä on ilmanvaihdon tehostamistarve, mikä ei vanhemmassa kohteessa ole mikään pikkujuttu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli kysymyksessä on yläpohjarakenne, olisi rakenteen kunto erityisen tärkeää tarkistaa. Riskinä yläpohjarakenteissa on sisäilman kosteuden pääsy rakenteisiin ja sen seurauksena rakenteiden vaurioituminen. Joka tapauksessa ennen remontointia kannattaa konsultoida asiantuntijaa, joka pystyy laskennallisesti katsomaan, liittyykö suunniteltuihin materiaalivalintoihin riskejä nimenomaan kosteuden tiivistymisen kannalta katsottuna.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/kysy-pientalotohtorilta >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuva: Pixabay