Peikonlehti: hoito-opas kasviharrastajille

Sisustus
Peikonlehti viihtyy kirkkaassa valossa, jolloin sen lehdet voivat hyvin.
Peikonlehti on suhteellisen helppo hoitaa, mikä tekeekin siitä suositun kasvin niin aloitteleville kuin kokeneillekin viherpeukaloille.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.2.2024

Peikonlehti on kaunis, näyttävä ja helppohoitoinen huonekasvi, joka tuo vehreyttä ja iloa mihin tahansa sisätilaan.

Peikonlehden (Monstera deliciosa) alkuperä sademetsistä Aasiasta ja Tyynenmeren alueelta antaa sille sen eksoottisen ulkonäön. Jättipeikonlehden lehdet ovat kooltaan suuria ja kiiltäviä. Keskikokoisen peikonlehden lehdet ovat yleensä 10-25 cm leveitä, vanhempien kasvien lehtien halkaisija voi olla jopa 50 cm.

Peikonlehti viihtyy valoisassa ympäristössä

Peikonlehti viihtyy erinomaisesti kirkkaassa valossa, jolloin sen lehdet voivat hyvin. Kasvi pärjää myös osittaisessa varjossa.

Suoraa auringonvaloa kannattaa välttää, koska se voi aiheuttaa kasville ominaisten suurten lehtien palamista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastele peikonlehteä säännöllisesti

Peikonlehti viihtyy kosteassa ilmastossa ja tarvitsee säännöllistä kastelua, mutta se ei pidä liiasta vedestä. Kasvin lehtiä kannattaakin sumuttaa usein.

Peikonlehteä kastellaan tasaisesti ympäri vuoden, mutta kesällä runsaammin. Kastelu kannattaa tehdä silloin, kun pintamulta on kuiva. Talvella kasteluväliä voi harventaa.

Liiallinen kastelu kellastuttaa peikonlehden lehtiä.

Huolehdi tasaisesta huonelämpötilasta

Kasvi kestää hyvin huonelämpötiloja, mutta varmista, että se ei altistu vetoisuudelle. Peikonlehti viihtyy parhaiten 18-22 °C asteen lämpötilassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Peikonlehti viihtyy parhaiten 18-22 °C asteen lämpötilassa.

Talvella ilmankosteuden lisääminen auttaa

Kasvi hyötyy ilmankosteuden lisäämisestä, erityisesti talvikuukausina, kun sisäilma on yleensä kuivempaa. Sumuttelu tai kasvin sijoittaminen kosteampiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, voi auttaa pitämään sen lehdet terveinä.

Lehtien kärjet ruskehtuvat helposti liian kuivassa ilmassa. Veden puute voi puolestaan aiheuttaa laikkuja lehtiin.

Peikonlehden lannoitus

Peikonlehti vaatii melko paljon ravinteita menestyäkseen. Lannoita kasvia kerran viikossa viherkasviravinteella huhtikuusta syyskuuhun. Talvikaudenkin aikana ravinteita voi muutaman kerran antaa.

Millainen ruukku sopii peikonlehdelle?

Yleisin virhe peikonlehden kanssa on kasvin laittaminen liian isoon ruukkuun. Peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvualustaksi sopii ravinteikas, ilmava, hiekansekainen multa.

Peikonlehti valtaa tilaa

Kasvi kasvaa liaanimaisesti kiipeillen muiden kasvien päällä. Kasvia kannattaa tukea tukikepeillä, muutoin se kasvaa rönsyillen ja kasvattaa oksia ja lehtiä sinne tänne.

Peikonlehti on kaunis, näyttävä ja helppohoitoinen huonekasvi,

Voiko peikonlehteä latvoa?

Jos peikonlehti kasvaa omaan kotiisi liian suureksi, voit hyvin latvoa sen.

Kukkiiko peikonlehti?

Kasvi kukkii erittäin harvoin. Kukkiessaan se muodostaa suuren suojuslehden sisään tähkämäisen kellertävän kukinnon. Kukasta kehittyy vuoden verran kypsyttyään syötäväksi kelpaava hedelmä. Raa’at hedelmät voivat olla myrkyllisiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pistokkaiden ottaminen peikonlehdestä on helppoa

Varsi- ja latvapistokkaat juurtuvat keväällä ja kesällä suoraan kosteaan multaan pistettyinä, kun mullan alle osuu vähintään yksi ilmajuuri.

Mitä tehdä peikonlehden ilmajuurille?

Peikonlehden ilmajuuria ei kannata katkaista, sillä peikonlehti kuluttaa tarpeettomasti energiaa kasvattaessaan heti uusia katkottujen tilalle. Ilmajuuret kannattaakin ohjata multaan, jolloin ne alkavat kasvamaan normaalien juurten tavoin.

Onko peikonlehti myrkyllinen?

Myrkytystietokeskus luokittelee peikonlehden paikallisesti ärsyttäväksi kasviksi eli kasvineste voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten kirvelyä iholla ja suussa.

Lue lisää kasvien hoito-ohjeita