Rännien puhdistus ja huolto – tarkasta myös katon kunto

Talo
Rännien puhdistus kannattaa tehdä vuosittain aina keväällä ja syksyllä.
Rännien puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti keväällä ja syksyllä. Tarkasta samalla rännien ja katon kunto.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.3.2024

Rännit – räystäs- eli vesikourut ja syöksytorvet – kuuluvat olennaisena osana talon sadevesijärjestelmään. Niiden tehtävänä on ohjata katolta valuva sade- ja sulamisvesi hallitusti pois seinien ja sokkelin vierustoilta.

Tyhjissä ränneissä vesi kulkeutuu oikeaan paikkaan eikä valu hallitsemattomasti seiniä tai räystäslautoja pitkin kovallakaan sateella. Jos rännien puhdistus jää tekemättä, veden virtaus estyy ja vettä alkaa tulvia yli kouruista.

Rännien puhdistus keväällä ja syksyllä

Räystäskourut pitäisi putsata ennen talven tuloa lehdistä, neulasista ja muusta kasvijätteestä. Mikäli talo sijaitsee lähellä tiheää puustoa, rännit kannattaa tyhjentää ja putsata kahdesti vuodessa eli keväällä ja syksyllä.

Talveksi ränneihin jäänyt vesi ja roskat voivat rikkoa rakenteet veden laajentuessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkista myös katon ja rännien kiinnitysten kunto

Kevään rännipesun yhteydessä on myös hyvä tarkistaa, ettei talven jäljiltä tippunut lumi ole vaurioittanut peltiä tai kiinnityksiä.

Rännien puhdistus on hyvä tehdä keväällä ja syksyllä.

↑Puhdistetussa rännissä vesi noruu syöksyputkesta pienelläkin sateella joutuisasti. Roskat poistetaan rännikaivon päältä säännöllisesti.

Rännien puhdistus oikeilla välineillä

Rännien puhdistusta varten pitää päästä niiden äärelle, mikä tekee hommasta hieman haastavan. Yksikerroksisen omakotitalon rännit voi yleensä puhdistaa tikkailta, jos maasto on tasaista. Kannattaa pyytää kaveria pitämään tikkaista kiinni, jotta työ sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vieläkin helpommin ja turvallisemmin vesikourujen puhdistaminen onnistuu jatkovarrellisella työkalulla, jolloin ei tarvitse nousta edes tikkaille. Useimmat rautakaupat myyvät rännien puhdistamiseen tarkoitettuja työkaluja, joita voi tutkailla ja tilata kotiin myös verkkokaupoista.

Rännien pesu ja puhdistaminen turvallisesti

Jos räystäskourut sijaitsevat tikkaiden ja jatkovarsien ulottumattomissa, tarvitaan niiden turvalliseen puhdistamiseen rakennustelineet tai henkilönostin. Aina, kun työskennellään katon korkeudella, tarvitaan myös turvavaljaat.

↑Nämä räystäskourut sijaitsevat seitsemässä metrissä, joten niiden puhdistamista varten tarvitaan henkilönosturi ja turvavaljaat. Näin haastavalla korkeudella olevat rännit kannattaa antaa ammattilaisen putsattaviksi. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rännien puhdistus ja pesu vaihe vaiheelta

  1. Kerää kaikki räystäskouruissa olevat eloperäiset ainekset, kuten risut, lehdet, sammal ja neulaset, pois. Ne kannattaa kerätä muovikassiin tai sankoon, koska pihalle viskelty liettynyt aines on hankala korjata pois.
  2. Huuhtele kourut vesiletkulla tai painepesurilla, mutta käytä vain vähän painetta. Jos painetta on liikaa, likainen vesi roiskuu rännien ulkopinnalle ja talon seinille. Huuhtelemalla huomaat mahdolliset vuodot ja syöksytorven tukkeumat.
  3. Tarkista rännien pesun yhteydessä niiden kunto ja kiinnitys. Ovatko saumat tiiviit? Entä löytyykö ruostetta tai reikiä?
  4. Rännien pesu niiden ulkopuolelta tehdään joko rätillä tai pehmeällä harjalla. Valitse pesuaine, joka ei vaurioita rännien maalipintaa tai ole ympäristölle haitaksi. Yleensä pesuaineeksi käyvät käsiteltyjen peltipintojen pesuun tarkoitetun aineet. Pesussa voidaan käyttää myös sammaleenpoistoaineita ja soveltuvia veneiden pohjiin tarkoitettuja puhdistusaineita.
  5. Nouki myös lehdet ja roskat pois rännikaivojen päältä, jotta vesi voi jatkaa kulkuaan sadevesiviemäriä pitkin pois talon läheltä.
  6. Katon kuntoarvio on hyvä tehdä rännien pesun yhteydessä. Tarkista katon saumakohdat ja katteen kiinnitys.
  7. Käy läpi myös piippujen, ilmastointiputkien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto.
  8. Käytä katolla työskennellessäsi aina turvavaljaita ja -köyttä.

Vesikourujen puhdistamisen yhteydessä on hyvä tarkastaa myös sadevesijärjestelmän kunto ja kiinnitykset.

↑Rännejä tyhjentäessä ja pestessä on fiksua tarkistaa myös niiden kunto ja kiinnikkeiden lujuus.

Katon kuntoarvio ja katon huoltaminen kannattaa tehdä säännöllisesti

MAINOS
MAINOS LOPPUU