Omakotitalon syyshuolto varmistaa asumismukavuuden säiden viiletessä ja talven alkaessa. Ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein toimi. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla.
– Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset, muistuttaa Uponor KOTI -palvelun konseptipäällikkö Terhi Klemetti.
Esimerkiksi yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa. Ammattilaisen asentama vesivuotovahti auttaa vuotojen huomaamisessa ja minimoi niiden aiheuttamat vahingot.
Nykyään on saatavilla myös älykkäitä vedenvalvontayksiköitä, jotka vuotojen lisäksi kertovat vesipistekohtaisesti kodin vedenkulutuksesta, putkien jäätymisvaarasta, varoittaa liian korkeasta vedenpaineesta ja huolehtii putkien kunnosta muun muassa säännöllisillä painekokeilla.
MAINOSLaite sulkee veden automaattisesti ison vesivahingon sattuessa ja lisäksi veden tulon voi itse katkaista tai avata milloin tahansa etänä.
Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket kannattaa eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.
Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein.
Tarkista kaivojen lietepesät ja poista tarvittaessa niihin kertynyt sakka.
MAINOSPuhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä, jotta vesi pääsee valumaan rännikaivojen kautta kauemmas talosta.
Varmista lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käytä tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua. Säätöjärjestelmien päivitys nykypäivän tasolle tuo lisää mukavuutta ja säästää energiaa.
Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. On hyvä tietää, että vanhat putket voidaan remontoida myös talvella.
– Vesiputkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut.
MAINOSVakuutuskaan ei vesivahingon sattuessa korvaa kaikkea, sillä vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä.
Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea, muistuttaa Klemetti.
Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos talossa esimerkiksi on lattialämmitys, sekin kaipaa huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin patterit.
MAINOSJos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein. Huoltotoimissa kannattaa käyttää LVI-alan ammattilaisten apua, jolloin kaikki tulee kerralla kuntoon.
– Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja niiden avulla saadaan säästettyä energiaa. Asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä, Klemetti painottaa.
Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot
Lattialämmitys – vesikiertoinen vai sähköinen?
Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?
Nuohous putsaa hormit ja tulisijat kuntoon – tilaa nuohooja ajoissa
Kuvat: toimitus ja iStock