Omakotitalon syyshuolto – näin vältät talven yleisimmät vahingot

Talo
Omakotitalon syyshuolto: vesikourujen puhdistus
Omakotitalon syyshuolto kannattaa tehdä syksyisin, ennen pakkaskauden alkua. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä kuten jäätyneet putket, lämmityksen riittämättömyys tai veden tulviminen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.9.2023

Omakotitalon syyshuolto varmistaa asumismukavuuden säiden viiletessä ja talven alkaessa. Ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein toimi. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla.

Omakotitalon syyshuolto – tarkista, huolla ja puhdista

– Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset, muistuttaa Uponor KOTI -palvelun konseptipäällikkö Terhi Klemetti.

Seuraa veden ja energian kulutusta säännöllisesti

Esimerkiksi yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa. Ammattilaisen asentama vesivuotovahti auttaa vuotojen huomaamisessa ja minimoi niiden aiheuttamat vahingot.

Nykyään on saatavilla myös älykkäitä vedenvalvontayksiköitä, jotka vuotojen lisäksi kertovat vesipistekohtaisesti kodin vedenkulutuksesta, putkien jäätymisvaarasta, varoittaa liian korkeasta vedenpaineesta ja huolehtii putkien kunnosta muun muassa säännöllisillä painekokeilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laite sulkee veden automaattisesti ison vesivahingon sattuessa ja lisäksi veden tulon voi itse katkaista tai avata milloin tahansa etänä.
Termostaatti pitää lämpötilan kohdallaan.

Ehkäise vesiputkien jäätyminen ajoissa

Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket kannattaa eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.

Sadevesijärjestelmä ja salaojat kuntoon

Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein.

Tarkista kaivojen lietepesät ja poista tarvittaessa niihin kertynyt sakka.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puhdista sadevesikourut syksyllä ja keväällä

Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä, jotta vesi pääsee valumaan rännikaivojen kautta kauemmas talosta.

Omakotitalon syyshuolto: huolla ja säädä lämmitysjärjestelmä

Varmista lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käytä tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua. Säätöjärjestelmien päivitys nykypäivän tasolle tuo lisää mukavuutta ja säästää energiaa.

Tee putkiremontti ajoissa

Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. On hyvä tietää, että vanhat putket voidaan remontoida myös talvella.

– Vesiputkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vakuutuskaan ei vesivahingon sattuessa korvaa kaikkea, sillä vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä.

Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea, muistuttaa Klemetti.

Lattialämmitys vaatii säännöllistä huoltoa kuten patteritkin.

Lattialämmitys vaatii säännöllistä huoltoa

Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos talossa esimerkiksi on lattialämmitys, sekin kaipaa huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin patterit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein. Huoltotoimissa kannattaa käyttää LVI-alan ammattilaisten apua, jolloin kaikki tulee kerralla kuntoon.

– Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja niiden avulla saadaan säästettyä energiaa. Asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä, Klemetti painottaa.

Lue myös nämä ohjeet

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot

Lattialämmitys – vesikiertoinen vai sähköinen?

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Nuohous putsaa hormit ja tulisijat kuntoon – tilaa nuohooja ajoissa

Yläpohjan lisäeristys selluvillalla tuo säästöä energiankulutukseen