Siirry pääsisältöön

Kukkapenkki rinteeseen: 3 ohjetta rinnepihan rakentamiseen

Mökki Piha
Kukkapenkki rinteeseen toteutettuna on parhaimmillaan näyttävä osa puutarhaa.
Kukkapenkki rinteeseen onnistuu, kun panostaa kukkapenkin suunnitteluun. Rinteeseen voi istuttaa myös havu- ja maanpeitekasveja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.5.2024

Kukkapenkki rinteeseen toteutettuna on parhaimmillaan näyttävä osa puutarhaa. Harva aavistaa, että tämän perheen korkean valkopyökkiaidan taakse kätkeytyy todellinen puutarhahelmi: pääosassa on upea rinteeseen rakennettu kukkapenkki, jossa kasvaa muun muassa rehevää kuunliljaa ja huumaavan kaunista sinivaleunikkoa.

Puutarhan kukkaloisto vaihtuu vuodenaikojen mukaan, ja pihaa koristaa myös soliseva vesiputous.

Kukkapenkki rinteeseen vaati huolellisen pengerryksen

Piha ei ole aina näyttänyt tältä. Kun perhe muutti tiilitaloon vuonna 1961, talon taakse viettävän rinteen laella kasvoi vain havupuita, koivuja ja vesakkoa. Silloin se ei haitannut, sillä piha oli helppohoitoinen, ja he elivät kiireistä pikkulapsivaihetta. Lasten kasvaessa puutarhanhoito alkoi kuitenkin kiinnostaa yhä enemmän.

Aloitimme tasoittamalla osan rinteestä, sillä se ulottui taloon asti. Sitten tilasimme kaksi autokuormallista irtokiviä. Oli kylmä talvi, ja vedimme kiviä reellä kuorma-autolta talon taakse. Siinä sai raataa oikein kunnolla, talon isäntä kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Atsalea ja alppiruusu kukkivat runsaina kukkapenkissä rinteessä.

Alkukesällä atsalea ja alppiruusu kukkivat runsaina rinteen laella.

Kivet ja ratapölkyt aseteltiin tukemaan rinnettä

Keväällä kivet täytyi asetella, jotta muu rinne ei sortuisi. Maahan kaivettiin suuria kuoppia, jotka täytettiin ruokamullalla. Niihin istutettiin helppohoitoisia havukasveja ja lumikellokanervaa.

Rinnepiha tarvitsi kuitenkin vielä lisätukea, mikä tehtiin vanhoilla ratapölkyillä.

– Kaikki näytti hyvältä, mutta valitettavasti pölkyt mätänivät muutaman vuoden päästä. Hankimme tilalle lisää kiviä ja laitoimme täytteeksi enemmän multaa.

Uurastus kannatti, sillä viimein penkereistä saatiin tukevia, ja voitiin keskittyä kasvillisuuteen. Useimmat havupuut hävitettiin, mutta pieni mänty säästettiin ja leikattiin bonsaipuun malliseksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Olin nähnyt sellaisen Saksassa ja halusin kokeilla sitä itsekin, talon emäntä kertoo.

Kukkapenkki rinteeseen vaati huolellisen pengerryksen

Rinteen kukkaloisto vaihtuu vuodenajan mukaan. Tässä kukkivat muun muassa neilikat, leimut, kullerot ja sinivaleunikot kuunliljoista, keijunkukista ja havupuukasveista muodostuvaa rauhallista taustaa vasten.

Kukkapenkki rinteeseen: valitse kuivuutta sietäviä kasveja

Vuosien saatossa puutarha on muuttanut ilmettään ja kehittynyt. Perheen isäntä pitää rakentamisesta ja sementin valamisesta. Niinpä puutarhaan on syntynyt muun muassa ihania vesiveistoksia, soliseva puro ja pieni vesiputous.

Talon emäntä keskittyy kasveihin. Kaikki kasvit eivät viihdy rinteessä. Kasvien täytyy esimerkiksi sietää kuivuutta melko hyvin, koska vesi virtaa pois nopeammin kuin tasaisella maalla.

Rinnepihassa kannattaakin suosia kasveja, jotka viihtyvät vettä hyvin läpäisevillä alustoilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Onneksi rinne viettää itään päin, joten siinä ei tule paahtavan kuuma. Osa rinteestä on myös talon varjossa. Joitain kasveja on jouduttu karsimaan, kun niistä on tullut rinteeseen liian suuria tai ne eivät ole muuten menestyneet.

Maanpeitekasvit viihtyvät kiviveistoksen päällä.

Jännittävä kiviveistos koostuu ontoista, mullalla täytetyistä sementtikivistä, jonka päällä maksaruohokasvit viihtyvät.

Kukkapenkki rinteessä on täydentynyt monilla puutarhan kasveilla

Jotkut alkuvaiheessa istutetuista kasveista ovat yhä jäljellä. Yhtenä esimerkkinä niistä on vuonna 1972 hankittu kirjavalehtinen kamtsatkanmaksaruoho, jossa on epätavalliset oranssinkeltaiset kukat.

– Siitä on tullut jonkinlainen suosikki, vaikkei minulla varsinaisia suosikkeja olekaan, talon emäntä toteaa.

Useimmat puutarhan kasvit ovat kauniita omalla tavallaan, mutta talon isäntä tunnustaa olevansa erityisen ihastunut kevätkurjenmiekkoihin ja isokolmilehtiin. Viimeksi mainituista hän pitää siksi, että ne ovat erittäin harvinaisia eikä niitä voi kylvää siemenistä, vaan ne lisääntyvät vain jakamalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Puutarha on koristeltu monenlaisella taiteella.

Puutarhataidetta: talon isäntä luo mielellään persoonallisia taideteoksia. Tässä talikolle on puettu vehreä rahkasammalhattu.

Siemenet kerätään itse tai vaihdetaan ystävien kanssa

Myös rönsyleimu on kukkiessaan ihana, ja sinivaleunikossa on kieltämättä jotain erityistä.

– En kuitenkaan koskaan ostaisi valeunikon siemeniä siemenfirmasta, talon emäntä sanoo päättäväisesti. Kokeilin sitä kerran ja sain todella haaleita yksilöitä.

Hän kerää mieluiten omia siemeniä tai vaihtaa siemeniä ja istukkaita ystävien kanssa.

– Silloin tietää, mitä saa.

Puutarhan ainoa ruusu on saksalainen, kestävä pensasruusu ’Mozart’. Ruusut ovat pariskunnan mielestä kauniita, mutta he eivät ole valinneet niitä, koska ne ovat liian vaativia, ja syöpäläiset iskevät niihin helposti.

– Puutarhan kurissa pitämisessä on jo täysi työ, isäntä toteaa. Se on kuitenkin mukavaa puuhaa, mutta tässä iässä voimia täytyy säännöstellä. Nyt olen aika uupunut, sillä olen juuri saanut pensasaidan leikattua. Aitaa istuttaessamme en ajatellut, miten työlästä sen hoitamisesta tulisi.

Luonnonmukaista lannoitusta

Puutarhan kasvit näyttävät terveiltä ja kukoistavilta. Syöpäläiset tai tuhoeläimet eivät ilmeisesti aiheuta ongelmia?

– Muutama vuosi sitten meillä oli kyllä ongelmia metsäkauriiden kanssa, talon emäntä sanoo. Sivelimme tulppaanien lehtiin valkoista kenkävoidetta, jota meillä oli runsaasti. Silloin tulppaanit saivat olla rauhassa.

– Vältämme torjunta-aineita ja myrkkyjä. Etanat leikkaamme ja liljakukot puristamme kuoliaiksi.

Lannoitukseen käytämme orgaanista lannoitusainetta, nokkosvettä ja hevosenlantaa. Lannoituksen on oltava mahdollisimman luonnonmukaista!

Lue myös nämä puutarhavinkit!

Kukkapenkin perustaminen: tärkeintä on hyvä multa

Alppiruusu: istutus, hoito ja talvisuojaus

Kukkapenkin reunus pitää nurmikon loitolla

Köynnöskaari puutarhaan: tee se itse

Syyshortensia: istutus ja hoito on helppoa

Kärhö kukkii komeasti oikealla huolenpidolla

Lavakaulus ja laatikkoviljely – lue vinkit ja katso video!

Perliitti pitää mullan ilmavana

Teksti ja kuvat: Suomelan toimitus