Näin varaudut sähkökatkoihin

Lämmitys
Nainen seisoo sähkötaulun edessä kynttilä kädessään.
Hetkellinen sähköpula tai vaikka myrsky saattaa aiheuttaa sähkökatkoja kotitalouksissa. Sähkökatkoihin varautuminen kannattaa tehdä saman tien, jotta kaikki sujuu ilman ongelmia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.1.2024

Sähkökatkoihin varautuminen on nyt jokaisen asia. Suomessa saattaa ensi talvena nimittäin tulla suunniteltuja sähkökatkoja, jos sähköstä tulee alueellisesti tai koko valtakunnassa hetkellisesti pulaa. Nämä katkot ilmoitetaan etukäteen, jos vain mahdollista, ja ne kestävät kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan enimmillään kaksi tuntia.

Erilaisista vioista johtuvat sähkökatkot sen sijaan voivat kestää pidempäänkin. Viranomainen suosittelee jokaista varautumaan niin, että pärjää ainakin 72 tuntia omillaan – viimeistään siinä ajassa sähköverkot saadaan todennäköisesti takaisin toimintaan.

Etenkin, jos kotona asuu vanhuksia tai pieniä lapsia, tulee varautua huolellisesti, mutta muutenkin sähkötön aika kuluu mukavammin, jos kotona on kaikkea tarpeellista sähköttömään elämään: sähkökatkoihin varautuminen kuuluu nyt ihan jokaiselle.

Sähkökatkon alkaessa on tärkeä sammuttaa tai irrottaa sähköpistokkeesta sähkölaitteet, jotka voivat aiheuttaa tulipalovaaran sähköjen palauduttua. Tyypillinen riskilaite on hiustenkiharrin, jota käytetään sähkökatkon alkaessa – sitä ei välttämättä enää muista, kun sähköt palautuvat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Tyttö ja nainen takan edessä.

Polttopuita kannattaa pitää sisällä riittävä määrä sähkökatkojen varalle. Läheisyyskin lämmittää, ja lisäksi voidaan tarvita lämpimiä vilttejä.

Sähköähän tarvitaan ihan kaikkeen!

Vasta silloin, kun kodista menee sähköt, todella huomaa, että oikeastaan kaikki toimii sähköllä – sen lisäksi, että ilman sähköä tulee pimeää ja kylmää, ei saa vettä hanasta tai voi vetää vessaa. Puhelimia ei voi ladata ja radio tai televisiokaan ei toimi.

Onneksi me suomalaiset olemme maanläheistä porukkaa, emmekä hätkähdä ihan pienistä. Etenkin retkeilijät, mökkeilijät ja karavaanarit pärjäävät hyvin sähköttämässäkin elämässä, koska heillä on keinoja ja ymmärrystä varautumiseen. Partiolaiset ja erälijät harjoittelevat selviämistaitoja, joista on hyötyä sähkökatkojenkin aikaan.

Miten voi varautua sähkökatkoihin?

Varaa helposti saataville

  • taskulamppu & paristoja – otsalamppu on kätevä, koska se jättää kädet vapaiksi
  • kynttilöitä & tulitikkuja
  • paristo- tai akkukäyttöinen radio
  • polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
  • juomavettä riittävästi
  • kännykän varavirtalähde ladattuna
  • muovipusseja wc-käyntejä varten
  • puhdistuspyyhkeitä käsien pesuun.
  • Jos haluaa varmistaa sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa hankkia sitä varten sopiva varavirtalähde. Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa harkita kotiin oman varasähköjärjestelmän, kuten aggregaatin hankkimista.
Nainen pitää vesipulloa kädessään: sähkökatkoihin varautuminen tarkoittaa esimerkiksi vesipullojen ostamista.

Ihminen tarvitsee vuorokaudessa kaksi litraa vettä juodakseen, joten 72 tunnin kotivarana tarvitaan ihan vähintään kuusi litraa vettä henkeä kohden.

Sähkökatkoon varautuminen: pidä pullovettä kotona

Sähkökatkojen aikana hanasta ei tule vettä, joten kotiin tulee varata pullovettä – riittävästi! Mitä pidempään sähkökatko kestää, sitä enemmän vettä pitäisi olla varastossa: Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan, yhteensä 1–2 ämpärillistä vuorokaudessa henkeä kohden. Myös lemmikeille tulee varata riittävästi juomavettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pullotettu vesi ei säily ikuisuuksia, joten varastot kannattaa välillä liruttaa vaikkapa kasveille ja hankkia uudet. Siitä huolimatta pullovesi on halpa varautumiskeino.

Yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään yleensä asuinalueille varavedenjakelu, joten kotona tulisi olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai vesikanistereita. Puhtaita siksi, että likasta ämpäriä ei voi pestä ilman vettä.

Entä voiko vessaa käyttää sähkökatkon aikana? Jos vettä ei tule, vessanpytyn voi vetää vain kerran. Pidemmän sähkökatkon aikana pöntön suulle voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet ja jonka voi viedä sekajätteisiin.

Ruokaa kolmeksi päiväksi

72 tunnin kotivaralla tarkoitetaan päivittäin tarvittavia asioita, eli veden lisäksi myös ruokaa. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tarkoittaa tuotteita, joita käytetään arjessa. Tilalle hankitaan varaston tyhjennyttyä uutta eli juuri sitä mieluisaa syötävää, jota kotona olisi muutenkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaapeissa pitäisi olla riittävästi ruokaa, jotta koko perhe pärjäisi ainakin 72 tuntia: puurohiutaleita, makaronia, maitoa, margariinia ja niin edelleen. Myös lemmikeille tulisi varata ruokaa sähkökatkon varalle.

Äkkiseltään voi ajatella, että voihan ruuan hakea hätätilanteessa kaupasta tai läheisestä ravintolasta. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole, jos sähkökatkosta kärsitään koko lähialueella. Pidempään jatkuva sähkökatko sulkee kauppojen ja ravintoloiden ovet, koska nekään eivät voi toimia.

Kotivarana kätevintä on ruoka, jonka

  • säilyvyysaika on pitkä
  • valmistuminen onnistuu nopeasti
  • kypsentämiseen tarvitaan vain vähän vettä
  • voi syödä sellaisenaan ilman kypsennystä.
Sähkökatkoihin varatuminen voi tarkoittaa grillin kaivamista lumesta.

Talvigrillaus kunniaan! Jos sähkökatkon aikana haluaa tehdä ruokaa, kannattaa miettiä grillin sijoittamista suojaiseen paikkaan katoksen alle talveksi.

Miten voi valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana?

Retkeilytaidot tulevat kunniaan sähköttömässä elämässä! Ilman sähköä lämmintä ruokaa voi valmistaa retkikeittimellä tai pihalla grillin avulla. Asuntoauton tai asuntovaunun omistaja voi valmistaa ruokaa matkakotinsa kaasuliedellä.

Sähkökatkoihin varautuminen on myös ruokasuunnittelua

  • Nopeaan nälkään tehoavat pähkinät ja kuivatut hedelmät.
  • Valitse lisäksi sellaista ruokaa, jota voit valmistaa sähkökatkon aikana esimerkiksi retkikeittimellä.
  • Grillillä valmistuu hyvin säilyvä makkara ja vihannekset.
  • Ruuan voi usein syödä kylmänäkin.

Miten ruoka säilyy sähkökatkon aikana?

Jos kyse on jostain muusta ja pidempään kestävästä häiriötilasta kuin suunnitellusta kahden tunnin sähkökatkosta, jääkaapissa ja pakastimessa olevat ruuat alkavat pilaantua. Kahden tunnin sähkökatkon aikana ei kannata availla jääkaapin ovea. Sähkökatkon jatkuessa ensimmäisenä käytetään jääkaapista herkästi pilaantuvat tuoretuotteet, kuten maito.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pakastinta ei liiloin kannata avata, jotta se pysyy pidempään kylmänä. Pakasteiden sulaminen –18 asteen pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi voi viedä useita vuorokausia, joten lyhyt sähkökatko ei ole ongelma. Pidemmän katkon aikana pakkauskaudella pakasteet säilyvät parvekkeellakin jonkin aikaa hyvin pakattuna.

Jos ruuat ehtivät sulaa nolla-asteiseksi, ne tulee kypsentää tai valmistaa ruuaksi ennen uudelleen pakastamista – kerran sulanutta ei saa sellaisenaan uudelleen pakastaa.

Kylmälaitteiden alustat kannattaa muistaa suojata sulamisvesiltä esimerkiksi pyyhkeillä.

Sähkökatkoihin varautuminen voi tarkoittaa sitä, että villasukat ovat lähellä.

Lämmintä vaatetta tarvitaan, jos talo alkaa kylmetä. Teevesi tosin täytyy kiehauttaa retkikeittimessä ulkona tai vaikka matkailuauton kaasuliedellä.

Varaudu kylmenevään kotiin

Pakkasella koti viilenee yllättävän nopeasti. Parin tunnin suunniteltu sähkökatko ei vielä välttämättä tunnu luissa ja ytimissä, mutta pidempää katkoa varten sähkökatkoihin varautuminen tulee jo ottaa tosissaan.

Pienen kylmyyden voi väistää touhuamalla – parissa tunnissa saa järjestettyä kaikki keittiön kaapit tai vaatteet, jos vain otsalampussa riittää virtaa! Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu, joten kokoontuminen samaan tilaan kannattaa kylmän hiipiessä kotiin.

Sähkökatkoihin varautuminen – pysy lämpimänä

  • Varaa helposti saataville lämpimiä vaatteita ja peittoja.
  • Käytä uunia tai takkaa, jos sellainen on.
  • Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni, ettei lämpö karkaa.
  • Sulje väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen ja tuki raot.
  • Pue päälle lämpimät, hengittävät vaatteet. Lisää jalkaan sukkia tai kengät, vedä tarvittaessa pipo päähän ja hanskat käteen.

Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa:

  • Siirrä vuoteet mahdollisimman lämpimään tilaan
  • Kaiva lämmikkeeksi kaikki täkit ja viltit, joita kodistasi löydät
  • Hyvässä makuupussissa tarkenet varmasti!
  • Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla.
  • Retkeile kotona: tee vilteistä teltta pöydän ympärille ja nuku siellä tai pystytä kotiin retkiteltta.

Lue myös