Sähkön säästäminen – näin pienennät sähkölaskuasi

Lämmitys
Huonelämpötilan alentaminen säästää sähköä.
Sähkön säästäminen kotona onnistuu jo pienilläkin teoilla. Jos esimerkiksi kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia.Lue vinkit, joilla laitat kodin sähkösyöpöt kuriin ja säästät energiaa!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.1.2024

Sähkön säästäminen ulottuu nyt jokaisen suomalaisen arkeen, koska irtaudumme Venäjältä tuotavasta energiasta emmekä vielä ole täysin omavaraisia. Periaatteessa sähköä riittää, mutta hetkelliseen sähköpulaankin tulee jokaisen varautua.

Kotitalouksissa pienilläkin teoilla on iso merkitys, sillä kun jokaisen säästämä sähkö ynnätään yhteen koko kansan sähkönsäästötalkoissa, sähköä todennäköisesti riittää kaikille.

Kyse ei enää ole pelkästään oman sähkölaskun suuruudesta, vaan koko maan energian huoltovarmuudesta. Eli vaikka itsellä olisi määräaikainen sähkösopimus, jonka hinta pysyy vakaana, sähköä tulee silti säästää. Energiahinnoissa on joka tapauksessa kova nostopaine, mikä ohjaa ihmisiä säästämään sähköä.

Voit säästää sähköä jo pienilläkin teoilla, ilman suurempaa vaivaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkön säästäminen alkaa pienistä teoista.

Yhden asteen pudotuksella lämmityksessä on iso merkitys

Sähkölämmitteisessä talossa eniten sähköä ja rahaa kuuluu huoneiden sekä veden lämmitykseen, joten sähkön säästäminen on hyödyllisintä aloittaa lämmityksestä.

Ensimmäisenä lämpötiloja voi pudottaa oikein reilusti kaikista aputiloista, kuten varastoista ja autotalleista, sekä niistä asuinhuoneista, jotka ovat tyhjillään. Asuintiloissa lämpötilaa pudotetaan esimerkiksi yhdellä asteella, sillä jo yhden asteen pudotus lämmityksessä tarkoittaa viisi prosenttia vähemmän käytettyä lämmitysenergiaa.

Ihminen tottuu yhden tai kahden asteen lämmönpudotukseen noin viikossa, eikä sen jälkeen edes huomaa, että kotona on hieman viileämpää. Palella ei kuitenkaan pitäisi.

Lämminvesivaraajan termostaattiasetus säädetään mahdollisimman pienelle, mutta ei alle +55 °C:een. Lämpimän veden ei tarvitse olla polttavaa, mutta lämmintä kuitenkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli kotona on takka, puuvarastoja kannattaa täydentää ennen lämmityskauden alkua ja kerrata, miten takan polttamisesta aiheutuu mahdollisimman vähän pienpäästöjä.

Sähköä säästyy, kun lyhennät suihkussa vietettyä aikaa.

Pitkät lämpimät suihkut kannattaa nyt korvata tehokkailla, enintään viiden minuutin pesuhetkillä.

Sauno ja suihkuttele ripeästi

Sauna on varsinainen energiasyöppö. Vastikään sähkön hinta kävi sellaisissa lukemissa, että noin 1,5 tunnin saunominen olisi maksanut 8 euroa ja siksi kannattaakin opetella saunomaan energiatehokkaasti ja viivyttelemättä. Erityisesti asiasta kannattaa muistuttaa niitä perheenjäseniä, joilla on tapana pelata ”vielä yksi peli” tai ”katsoa vielä yksi lyhyt ohjelma” ennen saunaa.

Sähkökiukaan lämpötilaa voi laskea hieman ja ilmanvaihtoventtiilin sulkea lämmittämisen ajaksi ja avata vasta, kun aloittaa saunomisen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämpimästä käyttövedestä suurin osa kuluu peseytymiseen. Siksi on olennaisen tärkeää kiinnitä huomiota peseytymiseen kuluvaan aikaan ja välttää turhaa veden valuttamista viemäriin. Jos olet yleensä viipynyt suihkussa vartin, voit tästä lähtien tavoitella viiden minuutin suihkuaikaa; hoitoaineen voi hieroa hiuksiin ja ihokarvat tai parran höylätä myös suihkun ollessa kiinni.

Tänä talvena, kun sähköstä voi tulla pulaa, kannattaa myös luopua uima-altaiden ja ulkoporealtaiden lämmittämisestä, jos vain mahdollista. Sitten, kun sähköpulan uhka on ohi ja sähköä taas riittää, tilannetta voi harkita uudelleen.

Sähkön säästäminen: ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu tehostaa lämmittämistä ja parantaa kodin energiatehokkuutta.

Mihin minulla oikein kuluu sähköä?

Sähkön säästäminen ei tarkoita kylmässä ja pimeässä kodissa elämistä, vaan pieniä järkeviä valintoja, jotka tuskin edes vaikuttavat asumismukavuuteen.

Jos esimerkiksi kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia, mikä vastaa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkön säästäminen onnistuu parhaiten ja motivoi, kun tietää, mihin omassa kodissa sähköä kuluu. Nyt kannattaakin aloittaa säännöllinen sähkönkulutuksen seuraaminen oman energiayhtiön maksuttomassa seurantapalvelussa. Sähkökulutustietojen perusteella osaa tehdä tietoisia valintoja.

Saunan ja uunin sähkösyöppöys on jo useimmalla tiedossa, mutta myös viihde-elektroniikka, esimerkiksi tehokkaat pelikoneet, voivat syödä sähköä saunallisen verran. Valmistajien ja viranomaisten nettisivuilla on paljon tietoa eri laitteiden sähkönkulutuksesta, jota voi myös yksittäisillä sähköpistokkeisiin laitettavilla sähkömittareilla.

Ilmalämpöpumppu säästää lämmitysenergiaa

Ilmalämpöpumppu auttaa tehostamaan lämmitystä ja säästämään lämmitysenergiaa. Mikäli sähkölämmitteisessä kodissa tai mökissä ei ole ilmalämpöpumppua, sellaisen hankkimista kannattaisi harkita lämmityskäyttöön.

Ilmalämpöpumpussa ei kannata käyttää automaattista viilennystoimintoa, koska se kytkeytyy huomaamatta päälle, kun takkaan tai uuniin sytytetään tulet viileänä päivänä. Pahimmillaan ilmalämpöpumppu poistaa lämmön, joka juuri takkatulesta haluttiin saada – ja energiaa kuluu.

Ilmalämpöpumppua voi kesällä käyttää myös viilennykseen, mutta se kannattaa tehdä järkevästi eli käyttämällä ilmalämpöpumppua vain silloin, kun on sisällä, ja rajaamalla viilennettävää tilaa. Muitakin kodin viilennyksen keinoja kannattaa kokeilla, kuten tuulettamista varjon puolelta.

Kannattaa myös tutustua oman ilmanvaihtokoneen asetuksiin ja säätää ne oikein talven varalle. Ilmastoinnin lämmön talteenotto -toiminto on hyödyllinen tapa napata karkaileva lämpö talteen.

Sähkön säästäminen: uuni

Uunissa kannattaa valmistaa isompi satsi ruokaa kerrallaan. Uuni kuluttaa paljon sähköä.

Sähkön säästäminen tehostuu nykyaikaisilla vesikalusteilla

Sekä kylpyhuoneessa että keittiössä hanat ja suihkupäät kannattaa vaihtaa vettä säästäviin malleihin, jos näin ei ole jo tehty.

Keittiössäkin kuluu lämmintä vettä, esimerkiksi astioiden pesemiseen. Astianpesukone on energiatehokkaampi ja säästää vettä enemmän kuin tiskaaminen käsin. Erityisen tuhlaavaa on astioiden pesu ja huuhtelu juoksevalla vedellä.

On myös hyvä muistaa, että astianpesukone ja myös pyykinpesukone pistetään päälle vasta, kun ne ovat täynnä.

Näin lasket sähkölaitteiden kulutuksen (caruna.fi)

Sähkön säästäminen: valitse aina ledit

Varmista vielä, ettei kodin valaisimissa enää ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Ne kannattaa vaihtaa heti led-lamppuihin.

Lue lisää energian säästämisestä