Tip, tip, tip – miksi hana vuotaa ja miten vuodon saa loppumaan?

Keittiö Kylpyhuone
Hana vuotaa, onnistuuko vesihanan korjaus?
Vuotava hana on monessa kodissa tuttu ongelma. Vuotoa saattaa tulla juoksuputken juuresta hanan ollessa auki tai sitten hana saattaa tiputella sulkemisen jälkeen itsekseen. Ammattilainen kertoo, miksi hana vuotaa ja mitä sille voi tehdä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.2.2024

Hanan tiputtaminen on melko yleinen ja ärsyttäväkin ongelma. Se tuntuu verrattain pieneltä vialta, mutta silti mieleen pyrkii ikävä tunne: ei voi olla hyvä asia, että hana vuotaa ja vettä voi valua väärään paikkaan.

Jukka Jokinen Uudenmaan Vesitekniikka Oy:stä on törmännyt sekä työssään LVI-alan yrittäjänä että kodissaan vuotavien hanojen aiheuttamiin haasteisiin. Niinpä hän on oikea henkilö neuvomaan, mitä ihmettä vuotavien hanojen kanssa pitäisi tehdä.

hana vuotaa

Mistä syistä hanat yleensä tiputtavat vettä?

Yleisin syy tiputtamiseen on ikä, eli tiivisteet haurastuvat vuosien saatossa. Toinen syy on, että kumisiin tiivisteisiin kertyy kalkkia ja ne kovettuvat. Myös muille pinnoille kertyvä kalkki aiheuttaa vuotoja hanoissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiivisteen pitäisi toimia niin, että sileä pehmeä tiiviste painautuu toisen sileän kappaleen pintaan, eikä vettä pääse vuotamaan. Kun kumitiivisteet kovettuvat tai hapertuvat, ne eivät enää tiivistä, vettä alkaa tihkumaan niiden läpi ja hana alkaa tiputtamaan.

Mistä kohdasta hana vuotaa tarkalleen?

Huulitiivistevuodoksi kutsutaan sitä vesinoroa, joka valuu juoksuputken juuresta hanaa käytettäessä. Kalkkirinkula tiskipöydällä on tyypillinen näkymä vanhojen hanojen juuressa ja kielii huulitiivisteen vuodosta.

Jos hana jää tiputtamaan sulkemisen jälkeen, ongelma on säätöosassa. Säätöosa on se osa hanasta, joka säätää hanasta tulevan veden määrää kahvaa nostettaessa.

Suihkussa vaihtimen nupin kumitiiviste on kovettunut, jos vettä valuu myös hanan juoksuputkesta suihkun aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Bideekahva alkaa vuotamaan tyypillisesti liipaisimen juuresta, eli silloin sen tiiviste on pilalla.

Hana vuotaa juoksuputken juuresta.

Tässä hanassa on huulitiivistevuoto, eli se vuotaa juoksuputken juuresta hanan ollessa päällä.

Voiko hanavuotoja jotenkin ehkäistä?

Tällaisia ongelmia ei voi oikeastaan ehkäistä, sillä vesi on mitä on, eikä vanhaa hanaa saa uudeksi.

Kalkin aiheuttamia vuotoja voi ennaltaehkäistä kalkin putkistokertymiä estävällä laitteella, joka samalla siis estää kalkin kertymisen hanoihin. Laite asennetaan pannuhuoneeseen ja maksaa noin 500 euroa. Pelkän tiputtelun ehkäisyksi sitä ei kannata asentaa, mutta sillä saa siirrettyä käyttövesiputkiremonttia eteenpäin ja samalla ehkäistyä kalkkikertymäongelmia – ja tiputtelua – hanoissa.

Onko tiputtava hana pakko korjata, eli voiko siitä seurata jotain isompaa vahinkoa?

Käytännössä tiputtavaa hanaa ei ole heti pakko korjata, mutta ei se itsestäänkään korjaannu. Pienikin vuoto voi lisätä vesimaksuja jopa 150 euroa vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huuliviistevuoto hanan juureen on kosmeettinen haitta. Mutta jos hana lisäksi heiluu, vesi voi päästä valumaan tiskipöydältä rakenteisiin. Silloin korjaaminen pikaisestikin on tarpeellista.

Saako tiputtavan hanan vielä korjattua?

Voi olla, että hanan saa vielä korjattua, mutta mitään takeita siitä ei ole. Mitä uudempi hana on, sitä todennäköisemmin korjaus onnistuu. Usein käy valitettavasti niin, että korjauksen jälkeen menee muutama viikko ja hana alkaa jälleen valuttamaan.

Itse en ole enää edes tarjonnut säätöosan ja huulitiivisteen vaihtoa käyttöikänsä päässä oleviin hanoihin, koska se ei pidemmän päälle ole kestävä ratkaisu.

Jos hana on alkanut tiputtamaan, se kannattaa siis todennäköisesti vaihtaa kokonaan. Tiivisteiden vaihdolla hanan voi saada kuntoon, mutta senkin jälkeen hana on edelleen vanha ja kuluttaa paljon vettä. Sekä vanhaan että uuteen hanaan voi asentaa vettä säästävän poresuuttimen, jolla voi säästää vuosien varrella jopa koko hanan vaihdon kustannuksen vesimaksuissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Hana vuotaa: vanhaa hanaa ei kannata yleensä korjata

Vanhan hanan korjaaminen ei yleensä kannata, vaan vaihto uuteen on järkevintä.

Hana vuotaa – milloin korjauksen voi hoitaa itse?

Säätöosan tai huulitiivisteen vaihtoa voi varovaisesti ja omalla vastuulla kokeilla itse, jos seuraa tarkasti ohjeita. Veden kanssa pitää olla aina varovainen, että sitä ei pääse talon rakenteisiin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vaihto ei välttämättä onnistu.

Huulitiivisteen vaihtaminen on pienin hanakorjaus, ja varaosa maksaa reilu viisi euroa. Tosin jos oman kotini hanassa huulitiiviste vuotaisi runsaasti ja hana olisi vanha, vaihdattaisin koko hanan, koska usein tiivisteiden vaihto ei ole kovin pitkäikäinen ratkaisu.

Pelkän säätöosan korjaaminen on haastavaa vanhassa hanassa myös LVI-alan ammattilaiselle, saati sitten tee itse -ihmiselle. Harmillisesti voi käydä lopulta niin, että 40 euron säätöosa tuli ostettua turhaan koko hanan mennessä kuitenkin kokonaan uusiksi.

Yleisen suosituksen mukaan hanat pitäisi uusia 20 vuoden välein. Mutta jos hana on ihan kunnossa 20 tai 30 vuodenkin jälkeen, ei sitä tarvitse vaihtaa.

Putkiliike hoitaa hanojen vaihdot varmasti ja turvallisesti. Jos ammattilaisen tilaa paikalle, kannattaa harkita kaikkien samanikäisten hanojen uusiminen samalla kertaa.

Lue lisää vesikalusteiden ja viemäristön huollosta