Osallistu ja voita LAPETEK LUKA 6 -komposiittiallas sekä LINA-A-hana
Tonnikala-avokadotartar tehdään sushilaatuisesta tonnikalasta, jonka voi ostaa kaupan kalatiskiltä tai kauppahallin kalamarketista.
Ostaessa kannattaa vielä varmistua tonnikalan hyvästä laadusta ja katkeamattomasta kylmäketjusta, koska tartarissa raaka-aineet nautitaan kypsentämättömänä. Kotona tonnikala kannattaa käyttää saman tien, jos vain mahdollista.
Tonnikala-avokadotartar kätkee sisäänsä suloisen pehmoista avokadoa, joka se ei saa olla raakaa vaan syöntikypsää. Monessa marketissa myydään syöntikypsät-nimikkeellä sopivan pehmoisia avokadoja, mutta silti kotona voi odottaa pettymys: liian raaka tai ruskettunut ylikypsä.
Avokadon kypsyydestä voi yrittää varmistua painamalla varovasti kuorta tarkistaen, että se antaa periksi – tosin myös ylikypsän avokadon kuori joustaa ja lisäksi kauppias ei välttämättä pidä hedelmien ja vihannesten puristelusta.
Onneksi on olemassa hienovaraisempikin keino löytää varmasti syöntikypsä yksilö tonnikala-avokadotartariin: Avokado on syöntikypsä, jos sen kanta lähtee helposti irti ja kannan alta näkyy vihreää. Jos kanta kätkee alleen ruskeaa, avokado on ylikypsä. Jos kanta ei lähde irti, avokado on raaka.
Tonnikala-avokadotartar maustetaan majoneesilla, japanilaisella soijalla, wasabilla, seesaminsiemenillä ja chilillä. Tartar saa olla mukavan suolainen.
kahdelle
Pehmeäarominen tonnikala-avokadotartar kaipaa seurakseen sopivan hapokasta viiniä tasoittamaan majoneesin rasvaisuutta, muttei liikaa aromia tyrmäämään tonnikalan hienostuneisuutta. Toscanalainen Vermentino on tähän omiaan – valitse omaan budjettiisi sopivampi: Villa Puccini (12,98 €) tai La Spinetta (23,50 €).
Teksti: Suomelan Herkkusuut / kuvat: Maru Lemmetty