Varhaisperunan ruukkukasvatus on helppoa

Piha Ruoka
varhaisperunan ruukkukasvatus
Varhaisperunan ruukkukasvatus on yllättävän helppoa. Kun pistää perunat keväällä kasvamaan ruukkuun, saa jo juhannuksena syödä itsekasvattamiaan perunoita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.6.2024

Varhaisperunan kasvuaika vaihtelee lajikkeen ja lämpötilan mukaan seitsemästä kymmeneen viikkoon, eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan istuttamisesta voi odottaa uutta satoa. Vielä kesäkuunkin aikana aloitettu varhaisperunan ruukkukasvatus siis ehtii tuottaa satoa tänä kesänä. Talvilajikkeilla kasvuaika on vähän pidempi.

Varhaisperuna kasvamaan: näin aloitat

Perunoiden kasvatuksen voi aloittaa tavallisista, jääkaapissa itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Potut voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vihertynyt peruna ei kelpaa syötäväksi, mutta ruukkukasvatuksen siemenperunaksi se sopii loistavasti.

Varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita sertifioituja siemenperunoita, mutta varhaisperunan ruukkukasvatus on tässä mielessä hieman vapaampaa.

Varhaisperunan ruukkukasvatus onnistuu tavallisista itäneistä ruokaperunoista.

Tavalliset jääkaapissa itäneet ja vihertyneetkin ruokaperunat kelpaavat mainiosti ruukkukasvatukseen.

Varhaisperuna kasvaa isoissa ja pienissä ruukuissa

Varhaisperunan ruukkukasvatus on helppoa. Siihen tarvitaan ruukku, joka on vähintään kymmenenlitrainen, tai pohjasta rei´itetty ämpäri. Ruukkuun tai ämpäriin laitetaan multaa hieman yli puolenvälin, ja yhden astian multaan työnnetään yksi tai kaksi siemenperunaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla pimeässä, esimerkiksi pesuhuoneessa. Valoa se tarvitsee vasta, kun varsia alkaa kasvaa.

Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa. Perunan multaaminen lisää satoa ja estää mukuloiden vihertymisen.

Perunantaimien kasvatuksen voi myös aloittaa pienemmissä ruukuissa, esimerkiksi huuhdotuissa maito-, piimä- ja mehutölkeissä. Ne voi asetella vaikkapa ikkunalaudalle. Perunat mahtuvat kasvamaan tölkissä noin kolme viikkoa ennen, kuin ne tulee siirtää ruukkuun.

Istutuksen yhteydessä ruukkuun voi laittaa esimerkiksi peruna- ja juureslannoitetta yhden desilitran mukulaa kohden.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Perunanvarsia kasvaa ruukussa

Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu noin kaksi kertaa viikossa.

Varhaisperunaruukut siirretään ulos vasta hallan väistyttyä

Toukokuussa peruna pärjää lasitetulla parvekkeella, mutta on vielä herkkä hallalle. Jos yöksi on luvattu hallaa, perunaruukku suojataan kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostetaan sisälle.

Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa niin, että multa pysyy kosteana. Liikakastelua kannattaa varoa, että naatit pysyvät napakoina eivätkä veny; naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa.

perunan mukuloita mullassa

Peruna kasvaa ruukussa herkullisiksi mukuloiksi noin kymmenessä viikossa.

Varhaisperunan ruukkukasvatus: 8 ohjetta

  1. Astiaksi sopii vähintään 10 litran ruukku tai pohjasta rei´itetty ämpäri.
  2. Istutusmultaa laitetaan ruukkuun hieman yli puolenvälin.
  3. Yhteen varhaisperunan kasvatusämpäriin laitetaan yksi tai kaksi siemenperunaa.
  4. Peruna- ja juureslannoitetta lisätään ruukkuun yksi desi mukulaa kohden. Lannoite jätetään yhtenäiseksi kasaksi mukulan viereen.
  5. Mukula ja lannoite peitetään noin viiden sentin kerroksella multaa.
  6. Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa.
  7. Hallaöiden uhatessa ruukku nostetaan sisälle.
  8. Mullan kuuluu olla kosteaa, muttei märkää.

Lue myös nämä ohjeet!

MAINOS
MAINOS LOPPUU