Taimien kasvatus on Suomen oloissa usein tarpeellista, jotta kasvit ehtivät kesän kasvukauden aikana tuottamaan kukkia ja kantamaan hedelmää.
Kun kylvää siemenet ja esikasvattaa taimet sisällä hyvissä ajoin ennen kesän kasvukautta, taimien kasvu on hyvässä vauhdissa kesän alkaessa.
Taimikasvatusta voi toki harrastaa jopa ympäri vuoden, kunhan kotona on riittävä valaistus sekä sopiva kosteus ja lämpötila.
Useimmat innostuvat taimien kasvatuksesta kuitenkin vasta keväällä, kun ikkunasta alkaa tulla riittävästi valoa eikä kasvilamppuja tarvita.
MAINOSUseiden taimien kasvatus kannattaa aloittaa jo helmi-maaliskuussa. Myös esimerkiksi pelargoni kannattaa kylvää aikaisin kevättalvella.
Helmikuussa esikasvatettavia ovat muun muassa chili, jättisipuli, latva-artisokka, munakoiso, paprika, rosmariini, sitruunaruoho ja laventeli.
Lue myös: Kylvökalenteri yrteille ja vihanneksille
Kylvä maaliskuussa: chili, purjo, sellerit, laventeli, rosmariini ja sitruunamelissa.
MAINOSMonen lajin kylvöä kannattaa odottaa huhtikuulle, jolloin valoa alkaa suorastaan jo tulvimaan ikkunoista ja taimista kehittyy vahvavartisia eikä honteloita.
Tomaatteja esimerkiksi kannata istuttaa vasta lähempänä huhtikuuta, sillä ne kaipaavat paljon valoa voidakseen paksusti.
Ongelmaksi voi myös muodostua se, että jos kylvää siemenet liian aikaisin, jotkin kasvit saattavat kasvaa hankalan suuriksi, ennen kuin ne pääsee istuttamaan ulos.
Kylvä huhtikuussa: kaalit, keräsalaatit, tomaatit, paprikat, basilikat, mintut & ruohosipulit
Kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin taimet tarvitsevat kasvaakseen vain kolmesta neljään viikkoa, kunnes ne voi jo istuttaa avomaalle.
Siksi niiden esikasvatus kannattaa aloittaa vasta toukokuun alussa.
MAINOSKurkut tarvitsevat paljon lämpöä, joten niitä ei kuitenkaan saa istuttaa ulos, ennen kuin yölämpötila pysyy varmasti 15 asteen yläpuolella.
Kylvä toukokuussa: avomaan kurkku, kurpitsat, lamopinaatti, sokerimaissi, meloni & rakuuna.
Herneet ja pavut kasvavat myös nopeasti, mutta niiden siemenet eivät idä, jos maan lämpötila on alle 12 astetta. Jos ei ehdi tehdä esikasvatusta, ne voi kylvää suoraan maahan, mutta vasta toukokuussa.
Toukokuussa esikasvatettavia taimia ei tarvitse välttämättä koulia, eli siirtää suurempiin ruukkuihin, jos ne istutetaan saman tien riittävän suuriin ruukkuihin ja sopivan harvaan.
MAINOSSiemenet voi kylvää monenlaisiin astioihin, kuten pestyihin ruukkuihin, muovi- tai styroksilaatikoihin, kasvatusruukkuihin tai vaikka sanomalehdistä tehtyihin taimipotteihin.
Sopivan kokoisia taimien kasvatusastioita saa myös jukurtti- ja kermaviilipurkeista, leikatuista maitopurkeista ja munakennoista.
Siemen tarvitsevat riittävästi lämpöä, vettä ja kosteutta, jotta niistä kasvaa vantteria taimia.
Entä millaista multaa taimien kasvatus vaatii? Siemenet itävät varmimmin vähäravinteisessa mullassa, jonka seassa on hiekkaa. Hiekka estää taimipoltesienten kasvua, ja myös turve ajaa saman asian.
Liian ravinnerikas multa yleensä tukahduttaa taimet. Kaupoissa myydään valmista taimimultaa, joka on ilmavaa ja ravinneköyhempää ja läpäisee vettä tehokkaasti.
Siemenet ripotellaan mullan pinnalle ja peitetään ohuella multa- tai hiekkakerroksella, jonka paksuus on noin kaksi kertaa siemenen läpimitta: mitä pienempi siemen on, sitä vähemmän multaa ripotellaan sen päälle.
Pienet siemenet voi ennen kylvöä sekoittaa hiekkaan, mikä auttaa tekemään kylvöksestä sopivan harvan ja takaaman pienille taimille riittävästi kasvutilaa.
Isoja siemeniä voi laittaa yhteen istutusruukkuun esimerkiksi kaksi tai kolme.
Kylvös kaipaa kohtuudella lämpöä ja valoa. Talvella siemenet tarvitsevat valonlähteeksi ledejä, mutta kevätauringon valo riittää yleensä herättämään ne kasvuun.
Kylvös kastellaan sumuttamalla huoneenlämpöisellä vedellä, mutta siemeniä ei saa hukuttaa liialla vesimäärällä – siksi suihkupullo on tärkeä apuväline esikasvatuksen alkuvaiheessa.
Suihkutuksen jälkeen istutusastia on hyvä peittää muovilla, jossa on ilmareikiä, jotta kosteus ei pääse karkaamaan. Ruukut voi myös peittää lasilla tai asettaa minikasvihuoneeseen, jos sellaisen sattuu omistamaan.
Kylvöksiä tuuletetaan päivittäin, eli muovi tai lasi poistetaan ruukkujen päältä tai minikasvuhuoneen ovea pidetään auki.
Kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset kasvulehdet ovat kehittyneet ja taimet alkavat koskettaa toisiaan, on aika ryhtyä suunnittelemaan taimen siirtämistä isompaan ruukkuun.
Jos siemenet on kylvetty laakeaan yhteiseen astiaan, taimet siirretään omin ruukkuihinsa.
Jos taas siemenet on alun perin kylvetty ruukkuun kahden kolmen siemenen ryhmissä, vahvin taimi jätetään ruukkuun kasvamaan ja heikommat karsitaan tai siirretään toiseen ruukkuun.
Taimet juurtuvat koulimisen jälkeen parissa viikossa, minkä jälkeen ne alkavat kaipaamaan lannoitetta.
Lannoittaminen onnistuu joko kasteluveteen sekoitettavilla ravinteilla tai ruukun multaan lisättävällä varastolannoitteella. Lue lisää taimien lannoittamisesta.
Kun taimi on alkanut kunnolla kasvaa ja yöpakkaset ovat loppuneet, alkaa olla aika siirtää kasvi ulos.
Taimet totutetaan ulkoilmaan, alkukesän viileyteen ja voimakkaaseen auringonvaloon vähitellen karaisemalla.
Reilu viikko ennen ulosistutusta taimet viedään ulos ensin puoleksi tunniksi ja aluksi varjoisaan paikkaan, sillä ne eivät ole vielä tottuneet kirkkaaseen valoon.
Karaisuaikaa pidennetään joka päivä vähitellen, kunnes on aika istuttaa ne ulos kukkalaatikoihin, kukkapenkkeihin tai kasvimaalle.
Jos ulkolämpötila laskee alle 15 asteen, nuoret taimet kannattaa karaisunkin aikana suojata aluksi harsolla.
Kylvökalenteri auttaa varmistamaan, että teet kylvöt yrteille ja vihanneksille juuri oikeaan aikaan läpi vuoden.
Lähteet: martat.fi, platagen.fi, biolan.fi, lahiomutsi.fi, farmery.fi / kuvat: iStock