Siirry pääsisältöön

Vedeneristyksen termistöä

Lämmitys
Eristyksen perustermit.
27.3.2023
Vedeneristyksen termistöä
Eristyksen perustermit.
Diffuusio= kaasumaisen veden (ilmankosteuden) tunkeutuminen rakenteisiin.

Henkilösertifiointi = hyväksyntä, jonka VTT myöntää vedeneristysten asentajalle, kun hän on suorittanut kirjallisen kokeen ja näyttökokeen.

Höyrynsulku = ainekerros, joka estää vesihöyryn diffuusion rakenteisiin tai rakenteissa.

Kapillaarivirtaus = veden imeytyminen huokoisiin aineisiin tai hiuksenhienoihin rakoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kondensaatio = kostean ilman tiivistyminen vedeksi kylmällä pinnalla.

Kosteudeneristys = ainekerros, joka estää diffuusion ja kapillaarivirtauksen rakenteisiin ja rakenteissa.

Märkätila = huonetila, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä, minkä vuoksi lattia ja seinät on varustettava vedeneristyksellä ja katto höyrynsululla.

Kylpyhuone tai saunan pesuhuone on tyypillinen märkätila, jossa vedeneristys on välttämätön. Osittainen vedeneristys on tarpeen saunan löylyhuoneessa, kaikissa lattiakaivolla varustetuissa tiloissa, mutta ei välttämättä niin sanotuissa kuivissa wc-tiloissa. Vedeneristys on suositeltava, joskus pakollinenkin esimerkiksi keittiön tiskipöydän ja astianpesukoneen alla lattiassa, kuraeteisessä, tuulikaapissa tai kodinhoitohuoneessa pyykinpesukoneen ja vesipisteen tuntumassa.

Tuotesertifiointi = C2-rakentamismääräysten mukainen hyväksyntä, jonka VTT myöntää. Se takaa, että tietyt materiaalit ja eristysmenetelmät on hyväksytty märkätilojen vedeneristykseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuuletusväli = rako, jonka kautta rakenteet tuulettuvat ja kuivuvat, jos vettä tai vesihöyryä pääsee sulkujen läpi.

Vedeneristys = ainekerros, joka saumoineen kestää jatkuvaa kastumista ja estää veden valumisen tai kapillaarivirtauksen rakenteisiin. Jos rakenteet ovat jatkuvasti veden alla, kuten uima-altaassa, tarvitaan vedenpaineeneristys.