Silikonin poisto onnistuu oikeilla välineillä

Kylpyhuone
Silikonin poisto oikealla työkalulla
Jos silikonissa näkyy mustia pisteitä tai halkeamia, se kannattaa korvata uudella. Ennen uuden silikonin laittamista vanha silikoni tulee poistaa huolellisesti. Lue, miten silikonin poisto tehdään oikein.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2024

Silikoni ei ole ikuista! Millään pesuaineella tai puhdistusniksillä ei saa homepilkkuisia tai kovaksi kuivuneita silikoneja hohtamaan ja notkistumaan, vaan ne tulee vaihtaa jopa muutaman vuoden välein. Ennen uuden silikonin laittamista on vuorossa vanhan silikonin poisto.

Silikonin poistaminen on lopulta melko helppo homma, kunhan siihen on oikeat työkalut ja riittävästi malttia sekä aikaa tehdä se kunnolla. Sen jälkeen uuden silikonin laittaminen sujuu vaivatta ja lopputulos kestää seuraavat viisi vuotta.

Silikonin poisto: näitä välineitä tarvitset

 • silikonin poistotyökalu
 • mattoveitsi
 • pieni harja, esimerkiksi hammasharja
 • imuri
 • asetoni
 • rätti asetonia varten
silikonin poistotyökalu

Silikonisauman uusiminen aloitetaan vanhan sauman poistolla. Kaikkein stressittömintä silikonisauma on poistaa siihen tarkoitetulla poistotyökalulla. Sitä käyttämällä alla oleva vesieriste ei voi vaurioitua.

Silikonin poistotyökalu on turvallinen vaihtoehto

Silikonin poistotyökalu on turvallinen väline silikonisauman poistoon, sillä se ei pääse vaurioittamaan vesieristettä. Poistotyökalu raapii silikonin pois 90 asteen kulmassa.

Muovinen poistotyökalu voi kuitenkin olla tehoton poistaja, jos silikoni on jämähtänyt tiukasti kiinni. Silloin silikonin poisto kannattaa tehdä mattoveitsellä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Silikonin poisto mattoveitsellä tai katkoteräveitsellä

Monen mielestä vanhan silikonin poisto onnistuu parhaiten niin, että otetaan avuksi katkoteräveitsi tai mattoveitsi.

Mattoveitsen terä onkin varsin tehokas väline silikonin poistossa, kunhan varoo, ettei viillä silikonin alla olevaa vesieristettä. Mattoveistä kannattaa pitää hieman vinossa, jolloin vaara leikata vesieristettä pienenee.

Yksi keino varmistaa vesieristeen ehjänä säilyminen on säätää mattoveitsen terä niin lyhyeksi, että se ei pääse osumaan eristeeseen. Toisaalta terää pitää ottaa esille niin paljon, että pääsee tekemään silikonisaumaan kunnon viillon.

silikonin poisto mattoveitsellä

Mattoveitsi on hyvä apuväline silikonin poistossa.

Silikonisauman poistaminen mattoveitsellä

 1. Paina mattoveitsen terää lattia- tai työtason pinnan suuntaisesti.
 2. Irrota silikonisauma vetämällä veitsellä viillot laatan pintaa vasten molemmilta puolilta.
 3. Oikeassa kulmassa oleva terä viiltää silikonin pois kokonaan varsinkin, jos silikoni on asennettu oikein.
 4. Varo viiltämästä liian syvältä, jos silikonisauman takana on vedeneriste.

Irrotettu silikonisauma lähtee vetämällä

Vanha silikonisauma irtoaa helposti toisesta päästä vetämällä, kun se on viilletty auki molemmilta reunoilta. Mitä isompina kappaleina vanha silikoni irtoaa, sen parempi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sen jälkeen vielä varmistetaan, ettei raon reunoihin ole jäänyt silikonin kappaleita. Tarvittaessa jäämät poistetaan huolellisesti.

Jos vanhan sauman pienet palaset ovat tiiviisti kiinni reunassa eivätkä jää näkyviin uuden silikonin alta, niistä ei ole haittaa. Kuitenkin silikonin poisto kaakelista täydellisesti varmistaa, että uusi silikoni pysyy tiivisti paikallaan.

Vanhan silikonin irrotus kaakelista tapahtuu ensin mekaanisesti rapsuttamalla, ja asetoni viimeistelee silikonin poiston. Asetonia käytettäessä tulee muistaa tuulettaa kunnolla, sillä asetonia ei saa jäädä huoneilmaan. Asetoni onneksi poistuu nopeasti esimerkiksi avoimesta ikkunasta.

silikonin poisto

Kun silikoni on saatu suurimmalta osaltaan pois, lopputulos viimeistellään vielä asetonilla pyyhkimällä.

Viimeistele silikonin poisto

 1. Imuroi poistamasi silikonit hyödyntäen harjasuulaketta, jolloin näet, missä on vielä silikonia.
 2. Kaavi ja raaputa silikoninjäämät kaakelilaatan reunasta huolellisesti irti.
 3. Voit käyttää apuna esimerkiksi hammasharjaa tai muuta pientä harjaa.
 4. Jos käytät liinaa, älä kastele sitä vedellä, sillä vesi estää uuden silikonin tarttumisen.
 5. Asetoni varmistaa silikonittoman pinnan: pyyhi kaakelin reuna asetoniin kastetulla rätillä. Huolehdi myös huonetilan tuuletuksesta!

Lue lisää remonttivinkkejä

MAINOS
MAINOS LOPPUU