Vesieristys on tärkein huolehdittava asia, kun rakentaa tai remontoi kylpyhuonetta. Vesieriste tai vedeneriste on estää vettä imeytymästä lattiaan ja seiniin, joten sen pitää moitteettomasti tehty.
Vesieristys on maali- tai tahnamaista massaa, joka muodostaa rakenteen pintaan tiiviin vettä hylkivän kalvon. Lisäksi vesieritykseen kuuluu vahvikekangas muun muassa läpivientien kohdalle.
Vaikka laatat ja saumat voivat vaikuttaa kovilta ja kestäviltä, ne eivät ole vesitiiviitä: saumat voivat murtua ja laatat haljeta, jolloin vesi tunkeutuu hitaasti mutta varmasti niiden alle puuhun tai betoniin tekemääni tuhojaan ajan kuluessa. Siksi vesieriste on kylpyhuoneen tärkein rakenne.
Vakuutus ei yleensä korvaa kosteusvaurioita kunnostetussa kylpyhuoneessa vesivahingon sattuessa, jos tilassa ei ole asianmukaista vesieristystä. Vakuutusta ja asunnon myyntiä varten kannattaakin dokumentoida vesieristyksen tekeminen ja siihen käytetyt materiaalit ja teettää tarkastus vesieristeen tekemisen jälkeen.
MAINOSVesieristys tulee tehdä kaikkiin kiinteistön märkätiloihin eli niihin huonetiloihin, jossa lattia tai seinä saattaa altistua vedelle. Saunat ja kylpyhuoneet ovat tyypillisiä märkätiloja. Vedeneristys tehdään lattiasta kattoon asti.
Wc ei ole pakollinen vesieristettävänä tila, mutta vessaankin suositellaan kosteudeneristystä estämään lattialle roiskunut vesi pääsemästä pääsemisen rakenteisiin. Sama voi päteä esimerkiksi eteiseen tai keittiöön, jos niissä on vaarana päästä vettä lainehtimaan lattialle.
Koko märkätilan tulisi olla vedeneristetty lattiasta kattoon asti nykypäivän määräysten mukaan. Lisäksi jos vesieriste on pakollinen, kuten märkätiloissa, sen päälle on asennettava laatoitus tai muu hyväksytty pinta suojaamaan vesieriste iskuilta ja mekaaniselta kulutukselta.
Nykymääräysten mukaisen märkätilan tekninen käyttöikä on kuntotarkastuksia tekevän Raksystemsin mukaan noin 30 vuotta, mikä tarkoittaa, että ihan viimeistään silloin vesieristyksen kunto pitäisi tarkistaa.
MAINOSEntä milloin vesieristys tuli pakolliseksi? Vuoden 1999 jälkeen kylpyhuoneisiin on täytynyt asentaa RakMK/C2-määräysten mukainen vedeneristys. Ennen sitä vedeneristeenä käytettiin lähinnä kosteussivelyä, jonka käyttöikä oli vain 10–15 vuotta.
Niinpä kaikki ennen vuotta 1999 rakennetut märkätilat ovat käytännössä elinkaarensa päässä, koska niissä ei ole nykyvaatimusten mukaista vedeneritystä.
Raksystems suosittelee, että vedeneristystyön antaa tehtäväksi Eurofinsin sertifioiman vedeneristäjälle. Vedeneristys kannattaa tarkastuttaa myös ulkopuolisella asiantuntijalla. Esimerkiksi Raksystemsin tekemässä vedeneristystarkastuksessa mitataan kuivakalvopaksuus ja tarkastetaan työn laatu silmämääräisesti erityisesti läpivienneissä ja kulmissa.
Vaikka märkätilan vedeneristäminen on todella tärkeää, se ei ole erityisen vaikeaa. Vedenerityksen voi omaan taloon tehdä myös itse, kunhan ymmärtää vesieristyksen tärkeyden, lukee ohjeet tarkasti ja selvittää kaikki vaatimukset. Neuvoja voi kysellä vedeneristettä myyvässä liikkeessä.
MAINOSVesieristystä tehdessä on työskenneltävä tarkasti ilman hutilointia. Urakka vaatii äärimmäistä huolellisuutta, sillä vesi löytää tiensä aivan pienten halkeamien ja rakojen läpi talon rakenteisiin.
Nestemäisten märkätilaeristeiden valmistajia on useita, eikä tuotemerkillä on juuri väliä. Olennaista on, että kaikki tuotteet ovat samaa merkkiä, koska yhden valmistajan tuotteet toimivat varmasti parhaalla tavalla yhdessä. Jos käyttää eri tuotemerkkejä, reklamointi on vaikeampaa mahdollisten ongelmien ilmaantuessa.
Vedeneristettä pitää käyttää valmistajan ilmoittama määrä neliömetrille, sillä sitä ei ole rakennusmääräyksissä erikseen määritelty.
Märkätila vedeneristetään lattiasta kattoon asti, eikä vedeneristeeseen tule tämän jälkeen koskea. Rikkoutunutta vedeneristettä ei suositella paikkaamaan, vaan se kannattaa vaihtaa suoraan uuteen.
MAINOSLattioille ja seiniin sivellettävän sekä telalla levitettävän paksun tiivistemassan lisäksi kannattaa käyttää vahvikekankaasta valmistettuja läpivientivahvikkeita. Kannattaa vesieritystä ostaessaan varmistaa, että samalta valmistajalta saa myös läpivientivahvikkeita putkien ja lattiakaivojen vedenerityksen tiivistämiseen.
Vahvikkeita on saatavana eri kokoja, jotta ne sopivat eri putken halkaisijoihin, eikä niitä tarvitse leikata. Vahvikkeiden avulla saa tehtyä putkien ja lattiakaivojen ympäristöistä täysin tiiviitä.
Myös kaikkiin kulmiin lisätään vahvikekangaskaistaleita, jotka laitetaan kahden märkätilojen eristemassakerroksen väliin. Päälle sivellään vielä kaksi ilmoitetun paksuista lisäkerrosta massaa.
Märkätilan vesieristystöiden työosuus kestää normaalisti yhdestä kahteen päivään.
Vesieristystyön hinta vaihtelee sen mukaan, tekeekö työn itse vai teettääkö ammattilaisella. Vesierityksen materiaalit maksavat noin 300–600 euroa, mikä tulee tee se itse -hinnaksi.
Koska virheellisesti tehdystä vesierityksestä voi seurata suuri lasku, jos vettä pääsee valumaan talon rakenteisiin, kannattaa luottaa ammattilaiseen, mikäli itse vähänkin epäilee omia kykyjään.
Ammattilaisella teetetty kylpyhuoneen vesieristy maksaa joitakin tuhansia euroja, mutta tarkka hinta tilan koon ja esimeriksi remontin kiireellisyyden mukaan selviää pyytämällä tarjouksia vähintään kolmelta yritykseltä. Tarjousta kysyessä kannattaa aina tarkistaa, että työn suorittava henkilö on pätevä tekemään vesieristyksiä.
Lähteet: urakkamaailma.fi, kodinplaza.fi, Raksystems, teeitse.com/kuvat: iStock ja Pexels.com