Tonnikala-avokadotartar: maukas ja moderni

Ruoka
Tonnikala-avokadotartar ja hyvät viinit kuuluvat yhteen.
Tonnikala-avokadotartar syntyy laadukkaasta tuoreesta tonnikalasta ja syöntikypsistä avokadoista. Seesaminsiemenet, japanilainen soija ja wasabi antavat loppusilauksen tälle raikkaalle mutta pehmeänmakuiselle alkupalalle tai lisukkeelle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.3.2024

Tonnikala-avokadotartar tehdään sushilaatuisesta tonnikalasta, jonka voi ostaa kaupan kalatiskiltä tai kauppahallin kalamarketista.

Ostaessa kannattaa vielä varmistua tonnikalan hyvästä laadusta ja katkeamattomasta kylmäketjusta, koska tartarissa raaka-aineet nautitaan kypsentämättömänä. Kotona tonnikala kannattaa käyttää saman tien, jos vain mahdollista.

Tonnikala-avokadotartar kätkee sisäänsä suloisen pehmoista avokadoa, joka se ei saa olla raakaa vaan syöntikypsää. Monessa marketissa myydään syöntikypsät-nimikkeellä sopivan pehmoisia avokadoja, mutta silti kotona voi odottaa pettymys: liian raaka tai ruskettunut ylikypsä.

Avokadon kypsyydestä voi yrittää varmistua painamalla varovasti kuorta tarkistaen, että se antaa periksi – tosin myös ylikypsän avokadon kuori joustaa ja lisäksi kauppias ei välttämättä pidä hedelmien ja vihannesten puristelusta.

Onneksi on olemassa hienovaraisempikin keino löytää varmasti syöntikypsä yksilö tonnikala-avokadotartariin: Avokado on syöntikypsä, jos sen kanta lähtee helposti irti ja kannan alta näkyy vihreää. Jos kanta kätkee alleen ruskeaa, avokado on ylikypsä. Jos kanta ei lähde irti, avokado on raaka.

Tonnikala-avokadotartar maustetaan majoneesilla, japanilaisella soijalla, wasabilla, seesaminsiemenillä ja chilillä. Tartar saa olla mukavan suolainen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Tonnikala-avokadotartar ja kastike ovat hyvä alkupala.

Tonnikala-avokadotartar

kahdelle

  • 200 g tuoretta, laadukasta tonnikalaa (sushilaatua)
  • 2 rkl soijaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 syöntikypsää avokadoa
  • 1 punainen mieto chili
  • isoja kapriksia
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Tonnikala-avokadotartar – näin valmistat

  1. Leikkaa tonnikala kuutioiksi.
  2. Mausta soijalla, suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
  3. Kuori ja leikkaa avokadot tonnikalan kanssa samankokoisiksi kuutioiksi.
  4. Leikkaa chili renkaiksi.
  5. Valuta ja huuhtele kaprikset.

Avokadomajoneesi

  • 1 syöntikypsä avokado
  • majoneesia
  • 2 tl puristettua limemehua
  • 1 tl wasabia tuubista
  • suolaa
  • japanilaista soijaa

Näin valmistat

  1. Kuori ja hienonna avokado. Sekoita se majoneesiin.
  2. Mausta wasabilla ja lorauksella limemehua.
  3. Tarkista maku mieleiseksi. Lisää suolaa tarvittaessa.
  4. Kokoa tonnikalatartar tarjoiluvadille, koristele seesamisiemenillä ja avokadomajoneesilla.
  5. Tarjoile avokadomajoneesin ja lisäsoijan kera.
Tonnikala-avokadotartar syödään näiden viinien kanssa.

Tonnikala-avokadotartar & hapokas valkkari

Villa Puccini Vermentino 2022 & La Spinetta Toscana Vermentino 2022

Pehmeäarominen tonnikala-avokadotartar kaipaa seurakseen sopivan hapokasta viiniä tasoittamaan majoneesin rasvaisuutta, muttei liikaa aromia tyrmäämään tonnikalan hienostuneisuutta. Toscanalainen Vermentino on tähän omiaan – valitse omaan budjettiisi sopivampi: Villa Puccini (12,98 €) tai La Spinetta (23,50 €).

Lisää herkullisia reseptejä

MAINOS
MAINOS LOPPUU