Joulukuu on vaarallisin kuukausi tulipalojen määrissä mitattuna

Lämmitys Talo
Joulun aikaan on erityisen tärkeää huolehtia kodin ja mökin paloturvallisuudesta, sillä tilastojen valossa ja tulipalojen määrissä mitattuna joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.11.2023

Paloturvallisuus on joulun aikaan kodeissa erityisen tärkeää, sillä joulukuussa kotona vietetään enemmän aikaa, poltetaan ehkä takkaa, ulkotulia ja kynttilöitä ja leivotaan jouluherkkuja. Tuolloin myös sähkölaitteita käytetään enemmän, ja samalla tulipalojen ja onnettomuuksien riski kasvaa. Niistä voi seurata suuria materiaalisia tuhoja tai pahimmassa tapauksessa ihmishenkien menetyksiä.

Tarkasta palovaroittimien toiminta!

Pohjoismaiden yhteistä palovaroitinpäivää vietetään vuosittain 1. joulukuuta. Joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaakin vuoden vaarallisin kuukausi ainakin tulipalojen määrissä mitattuna.

Palovaroitinpäivän tarkoituksena on innostaa ihmiset parantamaan itse omaa paloturvallisuuttaan ja edistää erityisesti palo- ja savuvaroittimien asianmukaista käyttöä.

Palovaroittimia kotiin riittävästi ja oikein asennettuna

Suomen laki velvoittaa hankkimaan kotiin riittävän monta palovaroitinta ja asentamaan ne oikein: Suosituksena on, että niitä olisi yksi jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreittien varrella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varoittimen oikea sijainti on katossa, puolen metrin päässä nurkista – näin varoitin reagoi varmasti esteettä ja ajoissa tulipalossa syntyvään, ylöspäin kohoavaan savuun.

Palovaroittimen ääneen heräävät varmasti kaikki, ja se vahvistaa ihmisen reaktionopeutta. Hälytyksen merkkiäänen tulisi kuulua selkeästi huoneiston olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin myös silloin, kun väliovet ovat kiinni.

Varoitin vaaditaan lisäksi kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa nukutaan, eli omat palovaroittimensa on hankittava muun muassa mökille, aittaan, asuntovaunuun ja veneeseen.

Lue myös: Ionisoiva vai optinen palovaroitin?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huolehdi palovaroittimen toiminnasta

  • Vaihda palohälyttimen paristo kerran vuodessa. Ota paloturvallisuus tavaksi vuosittain samana päivänä, vaikkapa juuri Palovaroitinpäivänä 1.12.
  • Tarkista, että savu- ja palovaroitin toimii ja että merkkiääni kuuluu selvästi kaikkialle huoneistossa.
  • Pidä palohälytin puhtaana ja pölyttömänä.
  • Testaa palovaroittimen toimivuus kerran kuukaudessa pitämällä sen testinappulaa pohjassa hetken aikaa. Varoittimen pitäisi alkaa piipata. Mikäli ääntä ei kuulu, vaihda paristo ja testaa uudelleen.
  • Jos varoittimesta alkaa kuulua lyhyitä varotusääniä, vaihda paristo ja testaa, toimiiko hälytin ja loppuvatko piippaukset.
  • Voit myös hankkia palovaroittimen testaussuihkeen, jolla varoittimen toimivuuden voi testata helposti ja turvallisesti.

Paloturvallisuus kuntoon: erilaiset kodin sammutusvälineet tuovat lisäturvaa

Toimivan palovaroittimen lisäksi jonkinlainen alkusammutusväline on halpa henkivakuutus, sillä sen avulla palon laajeneminen on mahdollista estää heti aikaisessa vaiheessa. Viranomaiset suosittelevat lämpimästi hankkimaan kotiin edes sammutuspeitteen.

Sammutuspeitteen lisäksi alkusammutuskalustoksi lasketaan käsisammuttimet ja pikapalopostit. Hyvän käsisammuttimen hankkii kotiin hyvinkin edullisesti, ja siinä olisi suositeltavaa olla joko 6 kiloa jauhetta tai 6 litraa vaahtoa. Pienemmät, 2–3 kiloa sammutusjauhetta sisältävät jauhesammuttimet riittävät puolestaan autoon, veneeseen ja asuntovaunuun.

Vaahtosammuttimen sisältö koostuu vedestä, vaahdosta ja ilmasta, ja se soveltuu puun, paperin, tekstiilien, nesteiden, öljyjen ja muovien sammuttamiseen. Vaahdosta koituu vain pieniä sekundaarisia vahinkoja esimerkiksi huonekaluihin ja teknisiin laitteisiin.

Jauhesammutin toimii tehokkaasti paitsi puu-, tekstiili- ja muovipaloissa, myös silloin, kun bensiini, öljy tai kaasu syttyy palamaan. Sammuttimessa on jauhetta sisältävä säiliö, josta jauhe ohjautuu ulos paineilman avulla, kun laitteen sokka laukaistaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jauhesammuttimen haittapuolena ovat isommat sekundaarivahingot kuin vaahtosammuttimissa, sillä jauhe tunkeutuu esimerkiksi huonekalujen kuituihin.

Mikäli hankit kotiin käsisammuttimen, muistathan, että olet itse vastuussa sen toimintakunnon tarkastuttamisesta ja huollattamisesta säännöllisesti. Se pitäisi tehdä kerran vuodessa, mikäli sammutin altistuu tekijöille, jotka voivat vaikuttaa sen toimintaan (esimerkiksi kosteus ja lämpötilojen vaihtelut). Muuten parin vuoden välein tehtävä tarkastus riittää.

Käsisammuttimesta tarkastettavat asiat

  • Ovatko kaikki taloudessa asuvat henkilöt tietoisia sammutusvälineen sijainnista?
  • Onko sammutin sijoitettu näkyvälle paikalle ja pääseekö sen luo esteettä; onko sammuttimen käyttöohje luettavissa?
  • Näkyykö sammuttimessa ulkoisia vaurioita?
  • Onko sammuttimessa painemittari ja näyttääkö sen valo vihreää, mikä kertoo riittävästä paineesta?
  • Onko käsisammuttimen sinetti/sokka vahingoittumaton?
  • Onko letku ehjä ja tukevasti kiinnitetty? Näkyykö siinä tai sen suuttimessa jotain ylimääräistä, epäpuhtauksia tms.?
  • Onko sammuttimen kuntotarkastus- ja huoltoaikoja noudatettu?
  • Vaikuttaako jauhesammuttimen jauhe irtonaiselta ja juoksevalta? Tämän voi tarkastaa kääntelemällä sammutinta ja kuuntelemalla sitten tarkasti jauhesuljinta noin 5–10 sekuntia. Tällöin pitäisi kuulla, onko jauhe irtonaista ja ”virtaako” se säiliössä.

Suosi jouluvalaistuksessa LED-valoja

Jouluvalaistuksessa kannattaa käyttää paloturvallisia LED-valoja, sillä ne ovat kestäviä, ympäristöystävällisiä ja energiaa säästäviä. Ne tuottavat myös paljon vähemmän lämpöä kuin hehku- ja halogeenilamput, joten tulipalojen riskikin pienenee.

LEDeillä voi siis hyvin koristella jouluna lämpöherkkiä paikkoja, esimerkiksi piparkakkutalon, tai laittaa niitä paperikoristeiden sisälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paloturvallisuus kuntoon näillä ohjeilla!

Onko kotonasi liian vanha palovaroitin?

Sähkökiuas rätisee ja kipinöi: kyteekö saunassasi tulipaloriski?

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Monesta pihasta löytyy vaarallinen halkopino – vältä tulipaloriski