Aggregaatti – 11 ohjetta aggregaatin valintaan

Talo
Aggregaatti on hyvä varavirtalähde esimerkiksi mäkille ja sähkökatkojen varalle.
Aggregaatti on tarpeellinen silloin, kun sähköä tarvitaan sähköverkon ulkopuolella, kuten mökillä, retkellä tai pihatöissä. Sähkökatkojen aikaan aggregaatti voi auttaa esimerkiksi pitämään pakasteet kylmänä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.8.2023

Aggregaatti eli varavirtageneraattori on paras ja yleensä myös ainoa keino, kun tarvitaan sähköä sähköverkon ulkopuolella.

Mikä on paras aggregaatti?

Aggregaatteja on monenlaisia, monen kokoisia ja monen hintaisia – mutta mistä tietää, mikä on paras aggregaatti omiin tarpeisiin? Kokosimme vinkkejä aggregaatin hankintaan.

Aggregaattia on melko helppo käyttää, mutta virran ja jännitteen kanssa tulee aina olla tarkkana: liian suuri jännite saattaa vahingoittaa sähkölaitteita – tai ihmisiä.

Vaikka aggregaatti omakotitaloon on oiva apu sähkökatkojen aikana, sitä ei saa käyttää sisätiloissa myrkyllisten pakokaasujen takia. Paras paikka sijoittaa aggregaatti on katettu katos, koska mitkään aggregaatit eivät kestä lumi- tai vesisateita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paloturvallisuussyistä aggregaatti tulee sijoittaa vähintään metrin päähän rakennuksista, seinistä sekä muista koneista. Tilapäisratkaisuna sähkövirran voi johtaa sisälle jatkojohdolla, mutta pidempiaikaiset ratkaisut tulee pohtia sähköasentajan kanssa.

Aggregaatin hankinta – huomio ainakin nämä ominaisuudet

  • Vaivaton käynnistys. Sähkökäynnistys on helppo ja käsikäynnistys vaatii enemmän voimaa.
  • Aggregaatin koko. Miten iso tila sinulla on aggregaatin säilytykseen?
  • Aggregaatin teho. Se, mitä laitteita haluat käyttää aggregaatin tuottamalla sähköllä, vaikuttaa sen tehoon.
  • Aggregaatti & herkät sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, radio, mikro ja jääkaappi. Digitaalisten inverttereiden sähkö sopii hyvin herkille sähkölaitteille.
  • Aggregaatista kuuluu aina ääntä, mutta häiritseekö se sinua?
  • Polttoaineen kulutus. Kuinka usein jaksat tankata?
  • Dieselaggregaatti on yleensä kalliimpi kuin bensiiniaggregaatti.
  • Tuleeko aggregaatin pysyvästi tiettyyn paikkaan vai kannatko sitä mukana?
Aggregaatti omakotitaloon valitaan tehon mukaan.

Aggregaattia käytetään aina ulkona, ja tilapäisesti sähkö viedään sisälle ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon kautta. Aggregaatti omakotitaloon valitaan sen mukaan, mitä laitteita sen kanssa aiotaan käyttää.

1) Miten aggregaattia käytetään?

Aggregaatin käyttäminen on helppoa! Sähköstartti on kätevä, kun ei halua riuhtoa laitetta käyntiin vaikeissa oloissa, esimerkiksi kovalla pakkasella. Jos aggregaatti halutaan vaikkapa kesämökille virtalähteeksi, pelkkä käsistartti saattaa olla riittävä.

Perehdy oman aggregaattisi toimintaan ja lue aina laitteen omat käyttöohjeet ennen aggregaatin käyttämistä. Seuraavassa on muutamia yleisiä ohjeita.

Näin käytät aggregaattia:

  1. täytä polttoainesäiliö joko bensalla tai dieselillä moottorin vaatimusten mukaan
  2. käännä kaasuttimen ryyppy päälle, jotta moottori saa riittävästi polttoainetta käynnistykseen
  3. kun ryyppy on päällä, käynnistä aggregaatti joko vetämällä starttikahvasta tai sähköstartilla
  4. käännä ryyppy pois päältä, kun aggregaatti on ollut hetken käynnissä
  5. varmista, että sähkönsyöttö on kytketty pois
  6. anna aggregaatin käydä ja kiinnitä haluamasi laite aggregaatin pistorasiaan
  7. voit laittaa sähkönsyötön päälle, kun laite on kytketty aggregaattiin
  8. halutessasi sammuttaa aggregaatin käännä laitteen sytytysvirta pois päältä
  9. tyhjentää aggregaatti polttoaineesta, kun et aio käyttää sitä pitkän aikaan.

2) Miten aggregaatti toimii?

Aggregaatin polttomoottori toimii bensiinillä tai dieselillä. Kun moottorin mäntä liikkuu edestakaisin polttomoottorin sylinterissä, syntyy mekaanista energiaa. Moottorin akseli muuntaa männän edestakaisen liikkeen pyöriväksi, jolloin akseli pyörittää aggregaatin generaattoria. Generaattori muuttaa liikkeen sähköksi, tarkemmin sanottuna vaihtovirraksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yleensä aggregaatin tuottama sähkö on vaihtovirtaa, eli samanlaista sähköä, jota tulee tavallisesta töpselistä. Joissakin aggregaateissa on muuntaja, joka muuntaa vaihtovirran tasavirraksi. Laitteessa voi olla myös 1-, 2- tai 3-vaihepistoke eli voimavirtapistoke.

3) Miten tehokas aggregaatti omakotitaloon tarvitaan?

Pieni 2–5 kilowatin tehon tuottava aggregaatti riittää mainiosti pakastimen, vesipumpun, tuulettimen, lämmittimen tai vaikkapa pölynimurin käyttämiseen. Noin 3 kilowatin aggregaattia pystyy käyttämään myös esimerkiksi työmaalla valojen virtalähteenä.

Aggregaatin tarvittavaan tehoon vaikuttaa, minkälaisten laitteiden kanssa sitä käyttää. Kaikkien aggregaatin kanssa käytettävien laitteiden virrankulutus tulee siis laskea yhteen wateissa tai kilowateissa.

Osa sähkölaitteista, kuten porakone ja pesukone, käyttää käynnistyshetkellä jopa kaksi–seitsemän kertaa enemmän sähköä kuin ilmoitetut arvot. Täysin varman tiedon laitteen virrankulutuksesta saa ampeerimittarilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä tarkoittaa aggregaatin tuottama jatkuva teho? Aggregaatin jatkuvalla teho on se teho, jota laite voi ylläpitää useamman tunnin ajan. Se mitataan kilowateissa (kW). Pienimmät aggregaatit tuottavat noin 1–2 kilowatin jatkuvan tehon, kun taas tehokkaammat aggregaatit voivat tuottaa yli 10 kilowatin jatkuvan tehon. Kolmivaihe aggregaateissa teho jakautuu kolmelle vaiheelle, kun taas yksivaihe aggregaatissa koko teho on yhdessä ulostulossa.

Mitä tarkoittaa aggregaatin tuottama maksimiteho? Maksimiteho on aggregaatin jatkuvaa tehoa suurempi teho, jonka se pystyy tuottamaan hetkellisesti.

Sähkölaitteet voi jakaa maksimitehon tarpeessa mukaan karkeasti kolmeen ryhmään

  • Vastuksella toimivat laitteet, kuten lamput, uunit ja sähkölämmittimet, vaativat erittäin pientä käynnistysvirtaa.
  • Hiiliharjamoottorit, kuten pienet porakoneet ja pienet kulmahiomakoneet, vaativat pientä käynnistysvirtaa.
  • Oikosulkumoottorit, kuten kompressorit ja isot rakennussirkkelit, vaativat suurta käynnistysvirtaa.
Aggregaattia voi käyttää kolmen erityyppisen sähkölaitteen kanssa.

Retkeilykäytössä aggregaatista on iloa, kun ollaan sähköverkkojen ulkopuolella.

4) Millaisten laitteiden kanssa aggregaattia voi käyttää?

Aina kannattaa aina olla varovainen, kun kytkee erilaisia laitteita aggregaattiin. Televisiot ja tietokoneet kannattaa kytkeä aggregaattiin, jossa on sähkön laatua herkillekin laitteille sopivaksi parantava digitaalinen invertteri.

On myös olemassa aggregaatteja, joilla pystyy käyttämään 12 voltin laitteita tai lataamaan puhelinta suoraan USB-portista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aggregaattia voi käyttää kolmen erityyppisen sähkölaitteen kanssa

  1. Lamput, leivänpaahdin ja sähköpatteri ovat esimerkkejä sähkölaitteista, joilla on resitiivinen kuorma eli aina samankokoinen sähkönkulutus eikä edes käynnistyshetkellä tarvitse suurempaa virtaa kuin mitä tuotteessa ilmoitetaan.
  2. Jääkaapit, pakastimet, ilmalämpöpumput, porakoneet ja muut sähkötyökalut ovat reaktiivisen kuorman laitteita. Ne toimivat sähkömoottorilla, jonka suorituskyky on suoraan sidottuna moottorin saaman sähkön laatuun; huonolaatuinen sähköllä moottori ei pyöri tarpeeksi nopeasti.
  3. Tietokoneet, radiot, mikroaaltouunit, CD-soittimet, DVD-soittimet, televisiot ja muut elektronisen kuorman laitteet vaativimpia sähkönlaadussa. Ne tarvitsevat toimiakseen erittäin laadukasta ja tasaista sähköä, niin kutsuttua siniaalto sähköä.

5) Mitä aggregaatin kierrosluku tarkoittaa?

Moottorin kierrosluku eli revolutions per minute (rpm) kertoo, kuinka monta kierrosta aggregaatin moottori pyörii minuutissa. Mitä pienempi kierrosluku moottorilla on, sitä pidempään se kestää. Hitaampikierroksinen malli tulee ajan oloon lopulta edullisemmaksi.

6) Millaista sähköä aggregaatti tuottaa?

Aggregaattien tuottaman sähkön laadussa on suuria eroavaisuuksia. Joidenkin, muun muassa digitaalisten inverttereiden sähkö, on siniaallon muotoista eli samaa kuin tavallisessa sähköverkossa. Joissain malleissa sähkö saattaa sisältää yliaaltoja tai aaltomuoto voi olla vääristynyt.

Sähkön laatu pitää huomioida käytettäessä aggregaattia herkkien sähkölaitteiden, kuten esimerkiksi television, jääkaapin, radion tai tietokoneen, kanssa. Digitaalisten inverttereiden sähkö on hyvälaatuista ja sopii herkille sähkölaitteille.

7) Kumpi kannattaa valita – bensiiniaggregaatti vai dieselaggregaatti?

Valinta riippuu pitkälti siitä, mihin käyttöön aggregaattia tulee. Bensiiniaggregaatit sopivat hyvin yksittäisten sähkölaitteiden käyttämiseen. Jos aggregaattia käyttää vain vähän ja satunnaisesti, voi hyvin valita bensiinillä toimivan varavirtageneraattorin.

Jos tarvitsee paljon energiaa esimerkiksi koko taloon, niin dieselaggregaatti on pitkällä aikavälillä yleensä taloudellisempi vaihtoehto. Tällaisissa tapauksissa aggregaatilla alkaa kuitenkin olla jo kokoa: dieselaggregaatti on yleensä peräkärryä muistuttava laite, jossa on myös avattava suojakuomu päällä.

aggregaatti ja sen pistokkeet

Yleensä aggregaatin tuottama sähkö on vaihtovirtaa, jota tulee tavallisesta töpselistä. Tässä bensiinikäyttöisessä aggregaatissa on myös voimavirtapistoke.

8) Miten paljon polttoainetta aggregaatti kuluttaa?

Aggregaatin polttoaineen kulutus on olennainen tieto, koska se määrittää, kuinka kauan generaattori voi toimia yhtäjaksoisesti. Aggregaatin polttoaineen kulutus vaihtelee täysin moottorin koon mukaan. Myös käytettävien laitteiden virrankulutus vaikuttaa polttoaineen menekkiin. 

Pienemmät aggregaatit kuluttavat vain 0,5 litraa tunnissa, kun taas suuremmat aggregaatit saattavat kuluttaa useamman litran tunnissa. Keskimäärin pieni 2 kilowatin aggregaatti kuluttaa noin litran polttoainetta tunnissa ja iso 10 kilowatin aggregaatti jopa 5 litraa tunnissa. Isokokoisissa aggregaateissa on suurempi polttoainetankki, jotta laitetta ei tarvitsisi tankata koko ajan.

Lähes kaikissa nykyaikaisissa aggregaateissa on säädin, joka ohjaa moottorin käyntinopeutta virrankulutuksen mukaan: jos ei käytä montaa laitetta yhtä aikaa, aggregaatti saattaa kuluttaa ilmoitettua vähemmän polttoainetta.

9) Kuinka paljon aggregaatti maksaa?

Halvimmat, yleensä Kiinassa valmistetut aggregaatit maksavat muutama sata euroa, kun taas tunnetun valmistajan aggregaattiin saa investoida noin 500–2 000 euroa.

Miksi kannattaa valita kalliimpi aggregaatti? Tunnetun valmistajan aggregaatti kestää käytössä ja pysyy paremmin kunnossa kuin halpa versio. Tunnettujen valmistajien aggregaatteihin on myös saatavilla varaosia ja huoltoa. Kalliimmissa aggregaateissa on useimmiten myös 3-vaihepistoke, jonka avulla voi käyttää isompia 400 voltin virtaa tarvitsevia sähkölaitteita.

Toisaalta edullisemmillakin laitteilla moni pärjää ihan mainiosti – kannattaa kysellä käyttökokemuksia tutuilta ja vertaiskäyttäjiltä some-ryhmissä. Halvoissa aggregaateissa on yleensä vain tavallinen pistorasia ja USB-portteja älylaitteiden lataamiseen. Näillä pääsee jo pitkälle, jos ei ole tarvetta isompien laitteiden käyttöön.

Aggregaatin hintaan vaikuttaa muun muassa

  • aggregaatin tuottama energiamäärä
  • käynnistystapa: käsikäynnistys on yleensä edullisempi
  • digitaalinen invertteri nostaa hintaa
  • dieselaggregaatti maksaa yleensä enemmän kuin bensakäyttöinen
  • tunnettujen valmistajien aggregaatit maksavat enemmän kuin vähemmän tunnettujen valmistajien aggregaatit.

10) Miten aggregaatti kytketään?

Sähkölaite kannattaa kytkeä aggregaattiin siten, että aggregaatin virransyöttö on pois päältä. Myös itse laitteen virta kannattaa olla kytkettynä pois päältä, ettei se käynnisty äkillisesti ja vaurioidu.

Jos aiot kytkeä varavirtageneraattorin talon tai mökin sähköverkkoon, ole yhteydessä sähköalan ammattilaiseen. Sähkötauluun täytyy tehdä oma kytkentä aggregaatille, joten työ vaatii työskentelyä suurten jännitteiden kanssa. Väärin tehdyt kytkennät voivat olla vaarallisia.

11) Mitkä ovat aggregaatin osat?

Aggregaatin tärkeimmät osat ovat polttomoottori ja generaattori. Sähköliittimien avulla aggregaatti kytketään käytettävään sähkölaitteeseen. Kaasutin antaa polttomoottorille polttoaineen, ja aggregaatin runko pitää koko laitteen kasassa. Joissakin aggregaateissa on renkaat, jotka helpottavat laitteen kuljettamista paikasta toiseen.

Polttomoottorin koko määrittää pitkälti aggregaatin kyvyn tuottaa sähköä käymisen aikana. Polttoainesäiliön koko vaikuttaa taas siihen, miten pitkään aggregaattia pystyy käyttämään ilman tankkaamista.

Lue myös