MAINOS

Keittiösaareke tuo monikäyttöistä lisätilaa kodin sydämeen

Keittiö

Keittiösaareke lisää keittiöön tyylikkyyttä, tilan tuntua ja käytännöllisyyttä. Saareke voi olla keittiön tai koko kodin keskus, jonka ympärille kokoonnutaan. Suunnittele keittiösaareke toimivaksi omien tarpeidesi mukaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Keittiösaareke kuuluu monen kodin rakentajan ja remontoijan haaveisiin. Keittiön sisustukseen täydellisesti suunniteltu saareke korostaakin keittiön tyylikkyyttä ja käytännöllisyyttä sekä tekee siitä persoonallisen ja erityisen.

Saarekkeella keittiöön saadaan runsaasti lisätilaa, jolla voi valmistaa ja tarjoilla ruokaa sekä nauttia siitä yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Kokin ei tarvitse kääntää selkäänsä muille, vaan saareke lisää mahdollisuutta keskustella ja viettää aidosti aikaa yhdessä.

Saareke myös avaa keittiön luontevasti olohuoneeseen tai eteiseen. Monessa kodissa se tekee kuvitteellisen rajan avokeittiön ja olohuoneen välille eli toimii näkymättömänä seinänä.

Keittiösaareke, jossa on allaspiste.

Keittiösaareke toimii kivana baaritiskinä, jonka ääressä voi vaikka nauttia aamupalaa.

Minkä kokoiseen keittiöön saareke sopii?

Saareke vaatii tilaa ympärilleen vähintään 90–120 senttiä, eikä sitä kannata ahtaa liian pieneen tilaan. Kun on mukavasti tilaa ympärillä, laatikoita on helppo käyttää eikä kahdenkaan kokin tarvitse törmäillä keittiössä.

Parhaimmillaan saarekekeittiö sopii noin 16–20 -neliöiseen keittiöön. Saareke myös tasapainottaa ison tilan mittasuhteita ja tuo siihen kolmiulotteisuutta, koska kaikki säilytystilat eivät sijaitse seinien vierustoilla.

Vaikka keittiösaareke on perinteisesti tilavan keittiön ratkaisu, se saattaa myös sopia ahtaampaan keittiöön ja tarjota siellä tervetullutta säilytys- sekä työskentelytilaa. Liian pienessä tilassa saareke kuitenkin auttamatta ahtauttaa ja vaikeuttaa keittiössä toimimista kaventamalla kulkureittejä.

Niemeke toimii paremmin pienissä keittiössä.

Pienemmissä tiloissa keittiösaareketta paremmin saattaakin toimia niemeke, joka on toisesta päädystään kiinni seinässä. Koska niemekettä ei voi kiertää, sen toiselle puolelle ei tarvita metrin levyistä kulkureittiä.

Keittiösaareke räätälöitynä omiin tarpeisiin

Keittiösaareke kannattaa miettiä ja suunnitella niin, että se vastaa perheen todellisia tarpeita. Mahdollisuuksia on käytännössä rajattomasti, joten saareke kannattaa sitkeästi räätälöidä juuri itselle sopivaksi. Ideoita voi napata lehdistä, kavereiden keittiöistä, somen kuvista, messuilta ja niin edelleen.

Saareke muuttaa koko keittiön sisustusta ja jopa romuttaa perinteisiä keittiötraditioita. Jos esimerkiksi saareke on niin iso, että siihen mahtuu liesi ja allas eikä niitä tarvitse sijoittaa muualle keittiöön, keittiön kaapit voivat olla täyskorkeita ja tarjota paljon säilytystilaa. Korkeisiin kaappeihin mahtuu esimerkiksi aamiaiskaappi ja avattavia työtasoja piiloon.

Mies valmistaa ruokaa marmorisen keittiötason päällä.

Saarekkeen materiaalin voi valita keittiön muiden tasojen mukaan. Tässä on valittu marmori kaikkien keittiön tasojen, myös saareekkeen tason, materiaaliksi.

Minkä kokoinen on sopiva keittiön saareke?

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että 100–180-senttinen saareke on riittävä. Liian kapea saareke taas ei ole hyödyllinen edes apupöytänä.

Lopulta keittiösaarekkeen koko määrittyy pitkälti siitä, millaisia toimintoja siihen halutaan ja mitä sen päällä halutaan tehdä. Mitä enemmän toimintoja saarekkeeseen haluaa, sitä isompi saareke tarvitaan.

Toki myös keittiön koko määrittelee saarekkeen kokoa.

Valkoinen keittiö.

Keittiösaareke sopii parhaimmillaan keittiöön saumattomasti, eikä kekseliäisyydellä tarvitse olla rajoja. Tuolit voi piilottaa tason alle, kun niitä ei käytetä.

Keittiösaareke sopii

  • ruuanvalmistukseen
  • keittiön laitteiden säilytykseen
  • ruokapöydäksi
  • tarjoilupaikaksi
  • altaan ja hanan paikaksi
  • baaritiskin kaltaiseksi korotetuksi tasoksi
  • tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille.
musta keittiösaareke Lohjan Asuntomessujen kohteessa

Saareke vahvistaa keittiön tyyliä ja tuo paljon lisää työskentely- ja laskutilaa.

Keittiösaareke kätkee kaapit ja hyllyt

Jos keittiösaarekkeen työtaso on vähintään 30 senttiä suurempi kuin sen alla olevat kaapit ja hyllyt, tason ympärille mahtuu istumaan mukavasti. Silloin keittiösaarekkeella voi aterioida vaikka koko perhe kerralla ja se toimii ruokapöytänä.

Myös toisesta päästään seinässä kiinni oleva niemeke voi pienessä keittiössä toimia ruokapöytänä, jos sen taso tehdään runkoa pidemmäksi ja baarituolilla istuttaessa jalat mahtuvat mukavasti tason alle.

Jos keittiösaareke on kapea, sen alle kannattaa asentaa vain yhdeltä puolelta avautuvia kaappeja. Voi olla, että vain yksi täysikokoinen kaappi on parempi ratkaisu kuin kaksi puolikasta vastakkain: mikäli kaapin syvyydestä säästetään, voi olla, että kaappeihin ei mahdu juuri mitään.

Keittiösaareke jakaa tilan Lohjan Asuntomessuilla 2021.

Asuntomessuilla on vuosien varrella esitelty monenlaisia keittiösaarekeratkaisuita, kuten tämä Lohjan Asuntomessuilla vuosi sitten.

Mustan ja puun värinen keittiösaareke, joka sopii väreiltään täydellisesti muuhun keittiöön.

Värimaailma jatkuu tyylikkäänä ja johdonmukaisena saarekkeesta kaappeihin tässä Lohjan Asuntomessujen keittiössä.

Keittiösaareke remontin yhteydessä – varaudu sähkö- ja putkitöihin

Entä mitä keittiösaareke maksaa? Kevyitä ratkaisuita saa lisättyä keittiöön melko edullisesti, jos osaa itse kiinnittää kaappien päälle pöytälevyn tukevasti. Keittiövalmistajien tarjoamissa keittiökokonaisuuksissa saareke näyttää nostavan keittiön hintaan ihan ainakin kahdella tuhannella eurolla. 

Mikä saarekkeessa sitten maksaa? Jos saarekkeeseen tulee keittolevyt, siihen tarvitaan käytännössä myös ainakin pieni pesupiste hanoineen sekä liesituuletin, joka asennetaan kattoon, työpöytätasoon tai perinteisesti keittotason yläpuolelle. 

Keittoliettä varten tarvitaan välttämättä sähköliittymä ja ilmastointi. Sähkötöihin kuuluvat myös saarekkeen valaisu. Pesuallas ja hana vaativat isojakin ylimääräisiä putki- ja rakennustöitä.

Lue lisää keittiön sisustamisesta

Lähteet: Granitop.fi, Kettiömaailma.fi, Kotiliesi, Meillä kotona, asuntomessut.fi/kuvat: Suomelan toimitus ja Pexels.com

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiösaareke keittiösaarekkeen koko saareke keittiöön