Siirry pääsisältöön

Astianpesukoneen poistoletku kuntoon – vältä vesivahinko

Keittiö
Astianpesukoneen poistoletku kannattaa uusia hyvissä ajoin ja ehkäistä vesivahinko.
Astianpesukoneen poistoletku kannattaa uusia hyvissä ajoin. Vuosittain vakuutusyhtiöt korvaavat useita tuhansia astianpesukoneista aiheutununeita vuotovahinkoja. Näistä suuri osa johtuu vaurioituneesta tai huonosti kiinnitetystä poistoletkusta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.2.2024

Astianpesukoneen poistoletku vanhenee nopeammin kuin itse kone. Astianpesukonevuotojen aiheuttamien vesivahinkojen syy onkin useimmiten tulo- tai poistoletkun rikkoutuminen. Siksi keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä.

Vaihda astianpesukoneen poistoletku hyvissä ajoin

Astianpesukoneen poistovesiletku tulisi vaihtaa säännöllisesti, noin 5-10 vuoden välein. Letkut vanhenevat nopeammin kuin itse astianpesukone. Astianpesussa käytettävät kemikaalit heikentävät letkua ja mekaaninen rasitus saa puolestaan heikentyneen letkun helposti vuotamaan.

Jos pesukoneen omistajalla ei ole tietoa, milloin poistoletku on viimeksi vaihdettu, kannattaa marssia kodinkoneliikkeeseen ja hankkia muutaman euron hintainen uusi letku ja tilata huoltoyhtiöltä tai LVI-asentajalta letkun vaihto. Näin voi säästyä jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingoilta.

– Asennus- ja korjaustöissä kannattaa aina käyttää ammattilaisia. Missään tapauksessa pesukoneiden kanssa ja kosteissa tiloissa ei kannata tehdä mitään omia virityksiä, muistuttaa Isännöintiliitto tiedotteessaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käytä astianpesukonetta huolellisesti

Asukas voi ehkäistä vahinkoja tehokkaasti toimimalla huolellisesti. Pesukoneita ei tule käyttää valvomatta, hana tulee aina käytön jälkeen sulkea ja letkujen kunto pitää tarkistaa säännöllisesti.

Myös pesukoneen alle asennettava vuotoallas tai vuotovahti kertoo nopeasti, jos jotain on vialla.

Vuotovahingon nopea havaitseminen pienentää vahingon määrää. Kustannuksia syntyy vahingon kartoittamisesta, kuivatuksesta ja materiaalien uusimisesta.

Vakuutusyhtiöiden korvaamien vuotovahinkojen määrä on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Vuotovahinkoja tapahtuu noin 100 joka päivä. Tyypillisimpiä syitä vuotovahingoille ovat viemäriputkien ja astianpesukoneiden poistoputkiin liittyvät viat tai vuodot.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin testaat astianpesukoneen vesiletkujen liitokset

Monessa keittiössä allaskaappi on yksi vesivahinkojen riskitekijä: monessa kodissa allaskaappi pursuaa sekaisin roskakoreja, astianpesukoneen liitoksia ja muuta tavaraa. Tällöin liitoksiin tulevaa vuotoa on hankala havaita.

– Usein vielä täysinäinen roskakori nojaa liitoksiin löystyttäen niitä. Löysästä liitoksesta vuotava pisara kulkee helposti letkujen ulkopintaa pitkin talon rakenteisiin, ellei putkien läpivientejä kaapinpohjassa ole tiivistetty.

Liitosten kunto on kuitenkin hyvin helppo testata itse: pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on korjausta vaativa vuoto, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vakutuusyhtiö Ifistä toteaa.

Vinkkejä astianpesukoneen aiheuttamien vesivahinkojen estämiseen

  • Älä koskaan jätä astianpesukonetta päälle ilman valvontaa.
  • Tarkista säännöllisesti astianpesukoneen tiivisteet ja letkut.
  • Laita astianpesukoneen alle vedenpitävä vuotokaukalo siten, että mahdolliset vuotovedet tulevat koneen eteen lattialle.
  • Muista sulkea vesihana aina, kun pesukonetta ei käytetä.
  • Muista vaihdattaa pesukoneen letkut vähintään 10 vuoden välein.
  • Anna ammattilaisen korjata ja vaihtaa poistovesiletkut.

Astianpesukoneen poistoletku vuotaa aiheuttaen vesivahingon taloyhtiön rakenteisiin sekä alakerran asunnon kattoon – kuka vastaa korjauskuluista?

Taloyhtiöissä yleinen ongelmatilanne on, että huoneiston astianpesukoneen poistoletku on vuotanut aiheuttaen vesivahingon asunnon pinnoitteille sekä taloyhtiön rakenteille. Pahimmassa tapauksessa vesivahinko voi ulottua myös alapuolisiin huoneistoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähtökohtaisesti asunnon pinnat ovat aina osakkaan itsensä kunnossapito- ja korjausvastuulla. Osakas siis huolehtii uusien pinnoitteiden asentamisesta ja näistä korjauksista aiheutuvista kustannuksista myös silloin, kun hänen astianpesukoneensa on vuotanut ja aiheuttanut vesivahingon.

Taloyhtiölle kuuluu rakenteiden kuivauksesta ja korjauksesta aiheutuvat kustannukset. Jos vuoto on edennyt ja aiheuttanut vahinkoa myös alapuolisiin huoneistoihin, vastaa taloyhtiö myös näiden alapuolisten asuntojen pintojen korjaamisesta takaisin perustasoonsa.

Astianpesukone vuotaa? Selvitä vuodon aiheuttaja ja ehkäise vesivahinko.

Astianpesukoneen asentaminen on ammattilaisen työtä

Osakkaan velvollisuus on huolehtia siitä, että astianpesukone on asennettu asianmukaisesti. Jos astianpesukoneen vuoto on aiheutunut siitä, että osakas on toiminut huolimattomasti asennusvaiheessa, esimerkiksi asentanut kyseisen astianpesukoneen itse LVI-asentajan sijasta, vastaa osakas astianpesukoneen liitännän pettämisen aiheuttamista vahingoista täysimääräisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Osakas vastaa lähtökohtaisesti myös rakenteiden sekä alakerran huoneiston mahdollisista korjauskuluista.

Lue myös nämä ohjeet

Astianpesukone vuotaa? Torju kallis vesivahinko ajoissa

Jättääkö astianpesukone astiat likaisiksi? Tarkista nämä asiat!

Vesiputket paukkuvat: saattaa lisätä vuotoriskiä

Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

Silikonisaumojen uusiminen – näin onnistut

Lähteet: Isännöintiliitto, If, Kiinteistölehti, Fennia, Oranssi laki

Kuvat: iStock