Vesiputket paukkuvat – saattaa lisätä vuotoriskiä

Talo
Vesiputket paukkuvat yleensä silloin, jos putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine.
Vesiputket paukkuvat, missä vika? Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle pauke pistää putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.1.2024

Kun vesiputket paukkuvat kotona, ääni kaikuu yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoon. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai WC:n huuhtelusäiliön täyttyminen.

Miksi vesiputket paukkuvat?

– Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi: putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine, kertoo tuotepäällikkö Tapio Aaltonen Geberit Oy:n teknisestä tuesta.

– Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria. Mikäli paukkuminen johtuu putkiston liian suuresta paineesta, sitä kannattaa pyrkiä alentamaan. Pitkään jatkuessaan paineiskut voivat aiheuttaa haittoja putkien lisäksi myös vesikalusteille, kuten hanoille ja wc-istuimille.

– Uudemmissa vesihanoissa paineentasausta on kehitetty paremmaksi. Ne eivät katkaise veden tuloa yhtä äkkinäisesti. Vanhojen hanojen vaihtaminen uusiin voi auttaa vesiputkien paineen säätelyssä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä vesiputkien paukkeelle voi tehdä?

Usein vesiputkien paukkumisen syy on vääränlainen asennustapa. Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan. Kuminen äänieriste edistää putkien hiljaisuutta.

Putket tulee kiinnittää tasaisin välimatkoin talon rakenteisiin. Oikea kannakointiväli vaihtelee putkien koon ja materiaalin mukaan. Omakotitaloissa neuvoa asennukseen voi hakea LVI-liikkeestä.

Putket jäässä? Vesiputkien jäätyminen on talvinen ongelma, jota voi ehkäistä omilla toimilla.

Voiko väärästä asennustavasta syntyä esimerkiksi vuotoja tai jopa vesivahinkoja?

Mikäli putkistoa ei ole kunnolla kannakoitu, se pääsee liikkumaan. Liike aiheuttaa mekaanista vetoa, joka laittaa putkien liitokset koville. Pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa vuotoriskin, joka kasvaa, jos huonosti kannakoidut putket pääsevät hakkaamaan rakenteisiin. Tämä aiheuttaa entistä kovempaa pauketta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Jos paukkuminen johtuu riittämättömästä kannakoinnista, se loppuu yleensä heti, kun kannakointia lisätään. Putkia ei tarvitse vaihtaa, elleivät liitokset ole kärsineet liian pitkään jatkuneesta rasituksesta, toteaa Aaltonen.

Pitääkö huolestua, jos vesiputket paukkuvat erityisen voimakkaasti talvella?

Lämpötilojen vaihtelu saattaa aiheuttaa putkistoissa pituusvaihteluita. Mikäli lämpötilojen muuttuessa putkistosta alkaa kuulumaan pauketta, kannakointi saattaa ohjata pituusvaihtelua väärin ja putkien tilanne on hyvä tarkistuttaa.

Milloin käyttövesiputket pitää uusia?

Omakotitaloissa käyttövesiputkien elinikä on noin 30 – 40 vuotta, jonka jälkeen ne on viimeistään syytä uusia, varsinkin jos niitä ei ole asennettu suojaputkiin.

Kannattaa myös huomioida, että asuinpaikkakunnasta riippuen putket voivat syöpyä veden koostumuksen vuoksi nopeamminkin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä maksaa käyttövesiputkien uusiminen?

Käyttövesiremontin hinta omakotitaloissa on noin 3 000–8 000 euroa. Hintaan vaikuttavat muun muassa rakennuksen koko, tyyppi sekä valittu remonttimenetelmä ja muut mahdolliset samanaikaiset huoltotoimenpiteet. 

Lue myös nämä ohjeet!

Estä vesiputkien jäätyminen: 7 tärkeää ohjetta

Tip, tip, tip – miksi hana vuotaa ja miten vuodon saa loppumaan?

Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lavuaarin viemäri tukossa? Kokeile avausta ensin itse

WC-pöntön puhdistus: vältä vääriä puhdistusaineita

Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot