Ekorakentaminen osa 17: Piippu takalle

Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. Seitsemännessätoista osassa saadaan takalle piippu.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ OnPiippu tuodaan kokonaisena työmaalle ja se nostetaan katon läpi paikoilleen. Ulkoverhous valmistuu Anssin käsissä.

Nyt, kun lattia on valettu, mutta yläpohjaa ei ole vielä paperoitu – tai etenkään koolattu – oli aika asentaa piippu.

Halusin varmistua takan ja piipun yhteensopivuudesta, niinpä tilasin molemmat samasta paikasta. Tulikiven kautta ostin asennettuna valmispiipun.

OnPiippu tuotiin kokonaisena rakennustyömaalle ja se nostettiin paikalleen katon läpi. Piipun paino on noin 100 kg metrillä ja kun pituutta on 7 metriä, on nosto vaikuttava näky. Aikaa asennukseen kului kaikkiaan vain noin kaksi tuntia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tätä 3-kerrosrakenteista ja saumatonta  OnPiippua on kehuttu markkinoiden paloturvallisimmaksi savuhormistoksi. Se  on CE-merkitty, joten taas saatiin yksi todistus rakennuttajan CE-arkistoon.

Piippu on näkyviltä osin jo valmiiksi pinnoitettu ja muutenkin täysin käyttövalmis. Koska korvausilma on tuotu alapohjassa takan alle, ei piipussa tarvittu korvausilmahormia. Sellaisiakin olisi ollut tarjolla.

 Paikallinen peltiseppä teki toiveideni mukaan ikkunapellit sinkitystä pellistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tällä viikolla taloon on myös nakuteltu ulkovuorta ja saatiinpa ikkunapellitkin paikoilleen. Ulkovuoripaneeli on viime kesän asuntomessuilta bongattu jykevä UYW 28×195. Ja ainakin omaa silmää se miellyttää kovasti. Ikkunapellit ovat paikallisen peltisepän työstämät ja materiaali niissä on sinkitty pelti. Tällaisia en ole yhdessäkään uudessa talossa nähnyt, mutta jostain syystä tällaiset oli pakko saada. Mitä tykkäät?

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU