Grillaus kuuluu kesään: 12 ohjetta grillaamiseen

Mökki Piha
Grillausohjeita
Grillaus onnistuu parhaiten, kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja noudatat näitä helppoja grillausohjeita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.6.2024

Grillaus on monelle kesän ja vielä syksynkin tärkeä harrastus. Saadaksesi grilliruoasta mahdollisimman hyvän lopputuloksen, noudata grillausohjeita ja käsittele grillattavia ruokatarvikkeita oíkein.

Grillaus: valmistelu on kaiken a ja o

Tarkista, että grillaustaso on puhdistettu edellisen kerran jäljiltä, ja että grilli on tarpeeksi kuuma ennen kuin alat valmistaa siinä ruokaa.

Mikäli käytät brikettejä tai hiiliä, älä aloita grillaamista ennen kuin niiden pinta on muuttunut tasaisen harmaaksi.

Kaasu ei aikaansaa mitään vaarallisia aineyhdisteitä grillauksen yhteydessä. Kaasun palamisprosessissa vapautuu ainoastaan hiilidioksidia (CO2) ja vesihöyryä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käsittele grillattavat ruokatarvikkeet oikein

Kuivaa pois kaikki ylimääräinen marinadi lihoista välttääksesi ylimääräisiä liekkejä grillatessasi. Marinadi nimittäin syttyy herkästi palamaan.

Grillattavalle lihalle periaatteessa riittää vain kevyt suola ja pippuri, joten marinadin käyttö ei välttämättä ole edes tarpeellista. Lihan voi käsitellä maustetulla ruokaöljyllä myös valmistuksen jälkeen.

Älä säilytä grillaamatonta lihaa lämpimässä tai auringossa.

Käännä liha pihdeillä tai lastalla. Älä tee lihaan reikiä grillaushaarukalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mausta liha valmiiksi vasta grillaamisen päätteeksi. Liika suolaus imee helposti nesteen pois lihasta, jonka seurauksena lihasta tulee sitkeää.

Grillaaminen talvella onnistuu mainiosti, kun grillaa kylmissä olosuhteissa oikealla tavalla.

Varmista, että grillausaika on riittävä

Liha, jossa on luu sisällä, tulee grillata pidempään matalammalla lämpötilalla, jotta liha olisi kauttaaltaan kypsä.

Älä koskaan laita valmiiksi grillattuja lihoja astialle, jossa on lihojen nestettä tai marinadia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Herkkien ruokien kuten kalan kanssa käytä grillatessasi alumiinisia grillausvuokia saadaksesi aikaan parhaan grillaustuloksen.

Välttääksesi ruokien juuttumista grilliritilään rasvaa ja puhdista se kevyesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

Lopuksi; muista, että grillatessa hyvä hygienia on erityisen tärkeää.

Suora ja epäsuora grillaus

Suoralla grillausmenetelmällä tarkoitetaan sitä, että lämmönlähde sijaitsee suoraan grillattavien ruokien alla. Suora grillaus sopii erityisen hyvin pihveille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Epäsuorassa menetelmässä hyödynnetään lämpöä sivuista esimerkiksi siirtämällä kuumat briketit grillin sivuille tai käynnistämällä sivuilla olevat polttimot kaasugrillissä. Epäsuorassa menetelmässä lämpö jakautuu tasaisesti samalla tavoin kuin uunissa, joten se sopii hitaasti kypsennettävien ruokien, esimerkiksi paistien, valmistukseen.

Grillaus: savustaen erilaisia aromeja

Grillaustarvikkeet täydentyvät luontevasti savustuslastuilla: savustaessa puu maustaa ruuan ja tuo siihen jännittäviä aromeja.

Miedot savustuspuut, kuten kirsikka ja pyökki, sopivat vihanneksille ja kalaruoille. Vahvempi aromi, joka muodostuu viski- ja hikkorisavustuspuista, sopii naudanlihalle, juustolle ja riistalle.

Savustuslastuja liotetaan vedessä vähintään 30 minuuttia ennen käyttöä, jolloin savua muodostuu hitaammin ja vähemmän.

Grillaus: usein kysyttyä

Erilaiset ruoat ja grillit vaativat erilaisia grillitekniikoita.

Voiko hiiligrillissä polttaa brikettejä?

Pallogrillillä grillatessa paras hiili on laadukas, isokokoinen hiili. Mikäli grilliin haluaa pitkäaikaisen hiilloksen, kannattaa käyttää brikettejä.

Miten hiiligrilli sytytetään ilman sytytysnestettä?

Hiilet ja briketit saa turvallisesti syttymään piippusytyttimellä, jolloin ne syttyvät tasaisesti ja nopeasti.

Mikä on paras liha grilliin?

Grilliin sopivat parhaiten lihalaadut, joissa on riittävästi sisäistä rasvaa tai rasvareunus: possu, nauta ja broilerikin. Rasva imee itseensä sopivasti makuja ja tekee lihasta mureampaa sekä paremmin säilyvää.

Grillaus käyntiin näillä ruokaohjeilla