Grillaaminen talvella: näillä ohjeilla onnistut

Piha
Grillaaminen talvella onnistuu mainiosti, kun grillaa kylmissä olosuhteissa oikealla tavalla.
Grillaaminen talvella onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä. Talvigrillaukseen on olemassa ihan omat vinkkinsä, lue ja kokeile!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
10.1.2024

Grillaaminen talvella saattaa tuntua eksoottiselta ajatukselta, mutta itse asiassa se onnistuu mainiosti. Ei siis tarvitse odottaa kesää, että pääsee nauttimaan oman grillin herkuista.

Grillaaminen talvella vie hieman enemmän aikaa kuin kesägrillaus, ja talvigrillaukseen on muutenkin olemassa ihan omat vinkkinsä.

Grillaaminen talvella onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä

Talvigrillaus onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä. Riittävän lämpötehon saa kuitenkin helpoiten aikaan hiilellä tai briketeillä toimivalla grillillä. Briketti on erityisen hyvä valinta silloin, kun haluat grillata pidempään ja lämpötilan pysyvän tasaisena.

Myös kaasugrillin käyttäminen talvella on täysin mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että napakan kova pakkanen saattaa hyydyttää kaasun ulostulemisen kaasupullosta. Useimmiten kaasugrillin saa kuitenkin toimimaan moitteettomasti pakkasesta huolimatta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Grillaaminen talvella onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä.

Valitse sopiva paikka talvigrillaukseen sään mukaan. Tuuli vaikuttaa merkittävästi grillin tehokkuuteen, joten grilli kannattaa sijoittaa mahdollisimman suojaisaan paikkaan.

Grillaaminen talvella: pidä raaka-aineet ja marinadit mahdollisimman lämpiminä

Talvella grillin lämmittäminen ja ruokien valmistuminen grillissä vie tavallista enemmän aikaa. Ohutpeltinen grilli johtaa helposti lämpöä ulos ja erityisesti tuulinen sää ja lumisade nopeuttavat grillin jäähtymistä.

Ennen grillausta ja sen aikana on tärkeä huolehtia, että raaka-aineet ja marinadit eivät pääse jäätymään, sillä huoneenlämpöiset raaka-aineet kypsyvät parhaalla tavalla. Jäisten tai kohmeisten raaka-aineiden grillaus ei johda parhaaseen lopputulokseen.

Lisäksi kastikkeet ja marinadit jäykistyvät kylmässä todella nopeasti, eikä niiden levittäminen tai saaminen kohmeisina pullosta enää onnistu. Myös kasvikset paleltuvat helposti pakkasessa. Kesällä käytettävä kylmälaukku on oiva apu myös talvella, koska se auttaa pitämään kylmän ilman ulkopuolella.

Marinoidut kasvikset

Grillaaminen talvella kaasugrillillä: nestekaasu käyttäytyy lämpötilan mukaan

Kaasugrillit vaativat toimiakseen kaasumaista nestekaasua. Pakkasessa nestekaasu höyrystyy teräspullossa tehokkaammin kuin komposiittipullossa. Kesäisin komposiitti taas on oiva pullomalli keveytensä ja läpinäkyvien seinämiensä ansioista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaasupullon säilytys talvella

Säilytä kaasupulloa talvella suojatussa, mutta riittävän hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytystilaksi käy hyvin ulkona sijaitseva, katoksella suojattu alue.

Säilytä kaasupullo pystysuorassa asennossa ja tukevalla alustalla. Älä säilytä kaasupulloa asuintiloissa, kellarissa tai ullakolla.

Kaasupullon käyttö talvella grillatessa

Grillattaessa kaasupullo tulee säilyttää pystyasennossa ja huolehtia, että se ei pääse kaatumaan kesken grillauksen esimerkiksi lumisella tai epätasaisella alustalla.

Kaasupullon paine pullossa vaihtelee kaasun ja pullon lämpötilan mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Esimerkiksi

 • –20°C:ssa nestekaasupullon paine on 1,4 baaria
 • +20°C:ssa 7,3 baaria.

Kun pullosta otetaan kaasua, nestemäisestä kaasusta höyrystyy tilalle uutta kaasumaista kaasua. Tähän tarvitaan lämpöä, mistä seuraa, että pullo ja pullossa oleva nestemäinen kaasu jäähtyy, kylmenee.

Joskus talvella kaasupullo saattaa kylmetä niin paljon, että siitä ei saada enää kaasua ulos. Kaasupaineen laskiessa voikin syntyä houkutus lämmittää pullon pintaa polttimen liekillä. Näin ei pidä kuitenkaan koskaan tehdä, sillä pullojen materiaali ei kestä kovaa kuumuutta ja paine voi nousta pullossa hallitsemattomasti. Tämän takia pulloa ei myöskään koskaan pidä säilyttää suoraan grillin alla.

Kovalla pakkasella lumi on hyvä eriste, joten hangessa kaasupullo pysyy lämpimämpänä kuin avoimessa pakkasilmassa. Tehokkaampaa on kuitenkin vaihdella kahden pullon välillä. Yhtä kaasupulloa voi pitää lämpimässä tilassa ja vaihtaa kylmä pullo lämpimään, kun pullon luovutuskyky alkaa heiketä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Grillaaminen talvella: pidä raaka-aineet ja marinadit mahdollisimman lämpiminä

Mikäli grilliä ole käytetty vähään aikaan, se voi olla jäässä tai vaatia kunnollista puhdistamista. Myös suojaamaton kaasupullon venttiili voi olla jäätynyt, jolloin se otetaan lämpimään sulamaan ennen grillauksen aloittamista.

Grillaaminen talvella kuluttaa kaasua enemmän kuin kesällä

Talvella grillattaessa kaasua kuluu jonkin verran enemmän kuin kesällä, ja ulkolämpötila vaikuttaa pullosta saatavaan tehoon. Normaalikokoisten grillien tehovaatimus täydellä teholla on yleensä noin 10–20 kWh.

Esimerkiksi puolillaan olevan 11 kilon teräspullon luovutuskyky on

 • +20 asteen lämpötilassa on noin 22 kWh
 • –10 asteessa enää reilut 11 kWh.

Grillejä on harvoin tarve käyttää täydellä teholla, mutta kaasua on hyvä varata riittävästi.

Tarkista kaasuletkun kunto ja pari muuta turvallisuusasiaa

Kaasuletkut haurastuvat ajan myötä ja esimerkiksi auringon valo haurastuttaa niitä. Tee kaasuletkuun taivutuskoe ja tarkista, ettei letkussa ole halkeamia. Taivutuskoe on helpointa tehdä lämpimässä sisätilassa, jolloin letku on notkeampi.

Älä koske kuumiin asioihin kylmillä sormilla. Kylmät ja kohmeiset sormet ovat erittäin alttiita palovammoille, ja kylmien sormien tuntoaisti toimii huonosti.

Grilli kylmenee pakkasella nopeasti, jolloin rasva ja muu lika tarttuvat tiukasti kiinni. Puhdista grilli siis vielä silloin, kun se on lämmin. Suojaa grilli puhdistuksen jälkeen lumelta ja jäältä tulevaa käyttöä varten. Muista suojata myös kaasupullo.

Grillaaminen talvella: grillaajan muistilista

 1. Suojaa raaka-aineita jäätymiseltä.
 2. Varaa talvigrillaukseen riittävästi aikaa.
 3. Valmista vain pari ruokalajia kerrallaan.
 4. Valitse talvella kaasupulloksi teräspullo komposiittipullon sijaan.
 5. Tarkista kaasuletkun kunto.
 6. Säilytä kaasupullo pystyasennossa.
 7. Varmista kaasupullon toiminta kylmässä.
 8. Varaa talvigrillaukseen riittävä määrä kaasua.
 9. Älä koske kuumaan kylmillä sormilla.
 10. Puhdista grilli heti grillauksen jälkeen.

Lue myös nämä vinkit!

Grillausreseptit: grillatut ribsit ja muut helpot grilliherkut

Pizza grillissä: helppo ja nopea resepti!

Grillin puhdistus – älä unohda tätä tärkeää asiaa

Marinoidut kasvikset: helppo resepti

Grillaustarvikkeet ja menetelmät haltuun – näillä konsteilla syntyy parasta grilliruokaa

Ruuan valmistus varaavassa takassa