Häkä eli hiilimonoksidi on pelottavan nopea tappaja. Häkämyrkytyksiä sattuu vieläkin Suomessa, mutta onneksi yhä harvemmin.
Toisaalta yhä useamman kotona tai mökillä on tulisija, joten tarkkuutta tarvitaan.
Vuosittain häkämyrkytykseen menehtyy useita kymmeniä suomalaisia.
Mutta mitä häkä on, miksi se on niin vaarallista ja miten voi estää sen vahingolliset vaikutukset? Vastasimme muutamaan yleisimpään kysymykseen.
MAINOSElimistöön päästessään häkä sitoutuu veren hemoglobiiniin ja syrjäyttää hapen. Kun häkäpitoisuus elimistössä kasvaa liian suureksi, ihminen käytännössä tukehtuu – elimistö kun tarvitsee solutasolla ja soluhengitykseen happea, jota ilman henki ei kulje.
Valitettavasti ei mistään. Häkä ei näy, haise tai maistu miltään, mikä tekee siitä todella vaarallisen myrkyn. Siitä syystä on tärkeä tietää, miten ehkäistä häkäpitoisuuden nousu huoneessa.
Häkä on kevyempää kuin ilma, joten se nousee ylöspäin. Siitä syystä häkävaroittimet pitää asentaa ylös niin kuin palovaroittimetkin, mieluiten kattoon ja vaakasuoraan asentoon.
Häkämyrkytyksen voi saada missä tahansa sisätilassa, jossa käytetään takkaa tai puulämmitteistä saunaa.
MAINOSHäkäpitoisuus voi nousta myös, kun käytetään kaasulämmitintä tai -keitintä sisätilassa, joten niitä ei koskaan pitäisi käyttää esimerkiksi teltan sisällä.
Jos pitää autoa tai muuta konetta tyhjäkäynnillä suljetussa tilassa, kuten autotallissa, häkäpitoisuus voi nousta hengenvaaralliseksi.
Lievän häkämyrkytyksen voi saada, jos esimerkiksi takan tai kiukaan ilmanvaihto ei kunnolla toimi.
Onkin tärkeää pitää huolta, että kaasulaitteet toimivat ja hormit ja piiput nuohotaan säännöllisesti.
MAINOSMAINOS LOPPUU
Oireiden voimakkuus riippuu suoraan häkäpitoisuudesta ja siitä, kuinka pitkään ihminen on ehtinyt altistua häkämyrkylle. Keuhko- ja sydänsairaille tulee hengenahdistusta jo pienistäkin häkämääristä.
Häkä voi tappaa jo minuutissa, jos häkäpitoisuus on huoneessa korkea; 0,2 prosenttia hiilimonoksidia hengitysilmassa aiheuttaa jo varman häkämyrkytyskuoleman.
Tulipaloissa ihmiset ja eläimet kuolevat yleensä häkämyrkytykseen, eivätkä liekkeihin ja kuumuuteen.
Ensimmäinen toimi on poistua välittömästi tilasta, jossa häkäpitoisuus on noussut; häkämyrkytyksen saanut ihminen pitää saada ulos raittiiseen ilmaan.
MAINOSJos puulämmitteisessä saunassa alkaa yllättäen kärsiä päänsärystä ja pahoinvoinnista tai alkaa pyörryttämään, tulee poistua saunasta välittömästi. Häkä tuuperruttaa nopeasti ja lisääntyvä sekavuus estää tekemästä järkeviä päätöksiä.
Häkämyrkytystä hoidetaan antamalla lisähappea, joka syrjäyttää häkämolekyylit verestä.
Jos ihminen on ehtinyt mennä tajuttomaksi, ensihoitajien antama sataprosenttinen lisähappi voi vielä pelastaa hengen – kunhan ambulanssi vain ehtii paikalle.
Häkä ei kerry elimistöön, vaan poistuu uloshengitysilman mukana melko nopeasti. Täydellisesti se poistuu yleensä parin päivän kuluessa.
Häkää muodostuu aina palaessa. Se poistuu ilmasta normaalin ilmanvaihdon mukana, mutta jos ilmanvaihto ei toimi tai on riittämätön häkämyrkyn määrään nähden, häkää jää tilaan. Tehokas pitkäaikainen ristiveto poistaa hään huoneesta.
Jos sisällä on tapahtunut vakava häkämyrkytys, kannattaa varmistaa ammattilaisilta, koska tilassa on taas turvallista.
Häkää syntyy tulisijassa niin kauan, kun hiilien seassa näkyy sininen liekki. Savupelti suljetaan vasta sitten, kun kaikki liekit varmasti ovat sammuneet ja hiillos tummunut.
Mitään hehkua ei saa enää näkyä, koska hehkustakin syntyy häkää.
Joissakin savupelleissä on häkäreiät, mutta häkärei’istä huolimatta pelti suljetaan vasta, kun tulisijassa näkyy vain mustaa. Häkäreiät eivät riitä poistamaan hehkupalosta syntyvää häkää.
Muutaman kympin maksava häkävaroitin on halpa henkivakuutus tilassa, jossa poltetaan puuta tai esimerkiksi korjataan autoja, joten sellainen kannattaa hankkia.
Häkävaroitin kertoo, jos huoneessa häkäpitoisuus nousee lähellekään vaarallista tasoa.
Häkävaroitin ei kuitenkaan saa vaarantaa tulisijan oikeaa käyttöä, eli se on vain lisäturva.
Häkävaroitin pitää vaihtaa vähintään säännöllisin välein, koska häkävaroittimen tunnistin toimii tavallisesti vain 3–5 vuotta. Tarkista häkävaroitinta ostaessasi, että laitteessa on käyttöikää jäljellä.
Jos häkävaroittimen käyttöohjeet ovat ristiriidassa Tukesin ohjeiden kanssa, tulee noudattaa Tukesin ohjeita.
Lähteet: Tukes, duodecimlehti.fi, hs.fi ja meilläkotona.fi/kuvat: iStock