Kasvivalo tuo lisävaloa kasveille: valitse kasvilamppu oikein

Sisustus
Kasvivalo kannattaa valita huolellisesti. Ledi-loistelamppu on hyvä kasvivalo.
Kasvivalo on huonekasveille lähes välttämättömyys kaamosaikaan: kasvit tarvitsevat keskimäärin valoa vähintään 1 000 luksia, mutta talviaikaan Suomessa on valoa sisätiloissa vain noin 500 luksin verran – eikä yleensä auta edes, vaikka kasvin laittaisi ikkunalaudalle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.12.2023

Kasvivalo kannustaa huonekasveja, yrttejä ja esikasvatettavia taimia pärjäämään ja jopa menestymään myös pimeinä vuodenaikoina. Jos kasvit alkavat nuutumaan talvella, syynä on usein liian vähäinen valon määrä; valo on kasvien elinehto.

Huonekasvit ovat usein päiväntasaajan lajeja, ja niillä leveyksillä valoa riittää yllin kyllin ympäri vuoden.

Valitse kasvivalo oikein

Kannattaa ottaa selvää, mistä päin huonekasvi on kotoisin. Jos kasvin alkuperämaassa paistaa aina kirkas aurinko, kasvi tarvitsee lisävaloa talvella.

Osa huonekasveista pärjää myös ilman lisävaloa, mutta useimmat viherkasvit ja esikasvatetut taimet hyötyvät kasvivalaisimista ja voivat paremmin sen avulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin eri kasvit tarvitsevat valoa talvella

 • Kaktukset ja muut mehikasvit nauttivat runsaasta valosta ympäri vuoden. Myös esimerkiksi chilit kaipaavat kirkasta valoa.
 • Kaikkein eniten valoa tarvitsevat siemenkylvöt sekä vihannesten, mausteiden ja kukkien esikasvatusvaihe ennen varsinaista istutusta.
 • Kirjavalehtiset viherkasvit tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreälehtiset.
 • Maijat ja saniaiset selviävät yleensä talviajan valoisien ikkunoiden äärellä tai kasvivalon avulla etäämmällä ikkunoista.
 • Talvehtivat kasvit tarvitsevat viileässä kellarissa vain vähän valoa.
Kasvivalo auttaa huonekasvia talvella.
Tavalliseen valaisimeen saa kasvilampun valolähteeksi.

Hyvä kasvivalo tarjoaa koko spektrin punaisesta violettiin

Kasvit tarvitsevat siniviolettia tai punaista valoa yhteyttämiseen eli fotosynteesiin. Kun valon sähkömagneettinen spektri on sopiva, huonekasvi voi hyvin.

Kasvivalon voi hankkia kokonaisuutena, johon kuuluu valaisinrunko ja polttimo. Tavallinen valaisin voidaan muuttaa kasvivalaisimeksi niin, että tavallisen polttimon tilalle vaihdetaan täyden spektrin kasvivalopolttimoon.

Kasvivaloksi kelpaavia valonlähteitä on saatavana E14- tai E27-kantaisina polttimoina, loisteputkina tai ledi-listoina. E27-kantainen valonlähde esimerkiksi sopii moniin tavallisiin valaisimiin.

Erilaisia kasvilampuksi sopivia polttimoita voi kätevästi vertailla, valita ja tilata nettikaupoista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ledit sopivat loistavasti kasvien valaisemiseen, koska ne eivät kuumene ja polta tai kuivata kasvia. Niistä saadaan myös juuri oikean aallonpituuden tuottamaa valoa. Ledit myös kestävät pitkään ja kuluttavat vain vähän sähköä.

Kasvit hyötyvät monesta tavallisestakin kodin valaisimesta, mutta parhaita ovat täyden spektrin – kaikki värit violetista punaiseen antavat – kasvivalot.

Myös niin kutsutut päivänvalolamput, joiden valo on lähellä luonnonvaloa, sopivat kasveille. Kasvivalojen sinipunasävy värjää asunnon violetiksi, ja siksi moni valitseekin mieluummin päivänvalolampun kirkkaamman sävyn, josta myös kasvit hyötyvät.

Kasvivalo on parhaimmillaan, kun valospektri on laaja.
Aallonpituudet on merkitty yleensä lamppupakkaukseen spektrikuvana. Punainen aallonpituus (suuri aallonpituus) hyödyttää erityisesti kukintaa ja sininen aallonpituus tuottaa vihreää lehtimassaa (pieni aallonpituus). Mitä laajempi spektri on, sitä enemmän kasvi hyötyy valosta.
Tehokkain kasvivalo antaa punaista tai violettia sävyä.
Kasvit tarvitsevat erityisesti punaista ja sinistä valoa yhteyttämiseen, ja siksi punertavat ja violetit valolähteet ovat kaikkein tehokkaimpia kasvivaloja.

Kasvivalon värilämpötila, valotehokkuus ja värintoisto

Kasvivalon valinnassa otetaan huomioon sen tuottama värilämpötila, valotehokkuus ja värintoisto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
 • Valotehokkuus (lm/W) osoittaa, kuinka paljon valoa yksi watti (W)sähköä tuottaa. Watti on tehon mittayksikkö.
 • Värintoisto (Ra) kertoo, kuinka tarkasti lampun tuottama valo muistuttaa luonnonvaloa. Mahdollisimman luonnollisen värintoistokyvyn Ra on yli 90.
 • Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K): Mitä korkeampi kelvin arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lamppu tuottama valo on: esimerkiksi 6 500 K on kirkas päivänvalo, 4 000 K neutraali valkoinen tai 3 000 K lämmin valkoinen.

Kelvin-arvo (K) kertoo kasvivalon värilämpötilan eli valon värisävyn. Eri kasvit viihtyvät erilaisissa kelvinluvuissa, mutta yli 4 000:n kelvinarvot riittävät jo monille kasveille.

Yleensä kodin ledi-valaisimet tarjoavat valoa, joka on 3 000 K (lämmin valkoinen) tai 4 000 K (neutraali valkoinen). Päivänvalolamput tarjoavat kylmää valkoista valoa (noin 5 000 K).

Näin paljon kasvivalo kuluttaa sähköä

Esimerkki yhden kasvivalon energiakustannuksista vuodessa

 • 11,5 W x 12 h/vrk x 365 vrk = 50 370 Wh = 50,37 kWh
 • 1 kWh maksaa noin 12 senttiä, jolloin yhden kasvivalon energiankulutus maksaa 50,37 kWh x 0,12 €/kWh = 6,04 € ≈ 6 euroa vuodessa. (lähde: Fortum.fi/Airam)
Säädettävä kasvilamppu antaa valoa hennolle yrtille.
Säädettävä kasvivalon jalka on kätevä taimien kasvatuksessa, koska alussa ledivalo voi olla lähempänä, ja sitten kasvien voimistuessa sitä voi siirtää etäämmälle.

Milloin kasvivalo on tarpeen?

Yleensä huonekasvit tarvitsevat lisävaloa lokakuusta helmikuulle: loppusyksyn ja talven aikaan kodissa on yleensä luonnonvaloa enää noin 500 luksin verran, mutta kasvit tarvitsevat valoa jopa tuplasti enemmän eli noin 1 000–1 200 luksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
 • Pidä kasvilamppu päällä noin 10–12 tuntia päivässä.
 • Sulje kasvivalo illaksi ja yöksi – noudattele luonnon rytmiä. Hyödynnä ajastinta.
 • Keväällä ja syksyllä lisävalaistusta voi pitää päällä aamun ja illan pimeimpinä hetkinä.
 • Lisävalaisu vilkastuttaa kasvin elintoimintoja, joten huomio kastelun ja ravinteiden tarve.

Kasvit tarvitsevat valoa yhteyttämiseen eli fotosynteesiin. Välillä ne kaipaavat myös lepoa, joten kasvilamppua pidetään päällä vain noin 10–12 tuntia päivässä esimerkiksi klo 7–19.

Esikasvatusvaiheen kasvit kaipaavat enemmän valoa, joten vasta elämänsä alussa olevien kasvien valo kannattaa pitää päällä 14–16 tuntia vuorokaudessa mutta sammuttaa silti yöksi. Ajastin helpottaa kasvivalon käyttöä.

Viherkasvit ovat ikkunalaudalla auringonvalossa, eikä kasvivaloa tarvita.
Ota luonnonvalosta kaikki hyöty irti ja sijoita kasvit isojen ikkunoiden äärelle. Luonnon tuottama valo vähentyy yleensä lokakuussa ja on niukkaa aina maaliskuuhun asti, ja silloin kannattaa hyödyntää kasvivalaisimia.

Kuinka korkealle kasvilamppu sijoitetaan?

Kasvivalo sijoitetaan lähelle kasvia, koska valon teho heikkenee etäisyyden kasvaessa. Paras paikka on suoraan kasvin yläpuolella noin puolen metrin tai metrin päässä kasvista.

Ledien käyttäminen on turvallista, sillä ne eivät polta tai kuivata kasvia.

Siksi ledit voi laittaa myös lähemmäs, jopa 20 sentin päähän kasvista, jos kyse on esimerkiksi taimesta tai muuten paljon valoa vaativasta kasvista.

Jotta kasvit saisivat mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja kasvivaloa, ne kannattaa sijoittaa ryhmiin ikkunoiden ja kasvivalojen läheisyyteen. Pelkällä kasvivalolla voi valaista esimeriksi kylpyhuoneeseen sijoitettuja kasveja.

Hyvä kasvivalo ei välttämättä ole sisustajan valinta violetin sävynsä takia, ja siksi kasvivalo kannattaakin kohdistaa kapeakeilaisesti suoraan kasviin – se onnistuu etenkin, jos kasveja on vain yksi tai muutama. Umpinainen varjostin auttaa suuntaamaan valon oikein.

 Lue lisää kasvien hoidosta