MAINOS

Lavatarhan perustaminen – lue vinkit ja katso video!

Piha

Lavakasvattaminen on suosittua, eikä ihme, sillä lavatarhan perustaminen on helppoa. Lavatarhassa voi kasvattaa lähes mitä vaan, yksivuotisista kasveista monivuotisiin kasveihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lavakasvatus on hyvä vaihtoehto silloin, kun ei ole tarvetta isolle kasvimaalle tai suuren kasvimaan perustaminen on muuten mahdotonta. Kasvilavan voi rakentaa itse käsittelemättömästä puusta. Jos haluaa päästä helpolla, valmis lavakaulus on mainio valinta!

Lavatarhan perustaminen

Laatikkoviljelyn edut

Yhteen kasvilavaan saa hyvin mahtumaan yhden perheen salaatit ja yrtit ja jos haluaa suuremman sadon, kasvilavoja voi perustaa kerralla useamman. Lavan etuna verrattuna perinteiseen kasvimaahan on se, että rikkakasvit saa pidettyä helpommin kurissa. Jos lavoja kokoaa useamman päällekkäin, vanhemmatkin ihmiset pystyvät hyvin kasvattamaan lavassa, kun työskentelykorkeus on korkeammalla.

Lavatarhan perustaminen on helppoa – toimi näin:

1. Aseta ensimmäiseksi kangas lavan pohjalle ja reunoille. Kankaaksi sopii esimerkiksi suodatin- tai maisemointikangas. Tärkeää on, että kangas on vettä läpäisevää. Kangas estää mm. rikkakasvien kasvamista pohjan kautta ja pitää lavakauluksen reunukset pitempään siisteinä.

2. Lisää kankaan päälle multaa siten, että kasvilavaan jää n. 5 cm reuna. Kaupan säkkimulta on turvallisin vaihtoehto, jos haluaa olla varma, että mullan mukana ei tule rikkakasvien siemeniä.

Turvemullan tai turpeen lisääminen perusmullan sekaan keventää kasvualustaa ja ehkäisee sen tiivistymistä.

3. Yhden lavakauluksen korkuisessa kasvilavassa voi hyvin kasvattaa mm. salaatteja ja yrttejä. Juurikkaat, kuten porkkana ja punajuuri sekä peruna, tarvitsevat vähintään kahden lavakauluksen syvyisen kasvualustan. Monivuotisiakin kasveja esim. pensasmustikka ja vadelmaa kannattaa rohkeasti kokeilla, kunhan muistaa riittävän syvän kasvualustan eli vähintään kolme lavakaulusta päällekkäin.

4. Tämän jälkeen voit istuttaa mieleisesi kukat ja kasvit kasvilavaan.

Lavatarhan perustaminen

Lavatarhan perustaminen

Katso video lavatarhan perustamisesta ja tee itse omasi!

Teksti ja kuvat: Hankkija

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eurolava kasvilava kuormalava lavakasvatus lavatarha lavaviljely