Lutikoiden torjunta on nopeuslaji

Piha
Lutikka eli lude lisääntyy vauhdilla ja sen torjunta tulee tehdä nopeasti.
Lutikoiden eli luteiden tai seinäluteiden lisääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Kun asunnossa tai taloyhtiössä on tai epäillään olevan lutikoita, kannattaa ongelmaan reagoida nopeasti.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.11.2023

Lutikka eli lude on lisääntynyt Suomessa vauhdilla: lutikoita on esiintynyt viime vuosina moninkertainen määrä verrattuna esimerkiksi 2000-luvun alkuun.

Keskeinen syy lutikoiden määrän moninkertaistumiseen on pyretroidien ja muiden tavallisimpien ludemyrkkyjen kieltäminen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Toisaalta nykyajan lutikoissa on myrkyille resistenttejä kantoja, jotka sietävät jopa tuhatkertaisia pitoisuuksia verrattuna kantoihin, joilla vastustuskykyä ei ole.

Lutikka eli lude kykenee piiloutumaan tehokkaasti seinä- ja lattiarakoihin

”Luteiden lisääntyminen on tuttu ilmiö on tuttu myös sitä kautta, että toimeksiantojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli kaksikymmenkertaiseksi”, kertoo tuotepäällikkö Jussi Tuomi Anticimex Oy:stä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuomi tähdentää nopean reagoinnin suurta merkitystä. kun kiinteistössä on tai epäillään olevan lutikoita. 5-8 millimetriä pitkä lude kykenee nimittäin piiloutumaan tehokkaasti seinä- ja lattiarakoihin ja elämään siellä ravinnotta jopa vuoden.

Jos jälkihoito laiminlyödään, näkyvä ja iholla tuntuva ongelma saattaa siis palata.

Lutikka saalistaa öisin

Luteet ovat pieniä loishyönteisiä ja kuuluvat luteiden lahkoon. Yleisin lutikka on Cimex lectularius, joka käyttää ihmistä isäntänään ja elää vain sisätiloissa.

Lutikat ovat aktiivisia öisin, jolloin ne etsivät ravintoa isännästään yöllä puremalla ja imemällä verta. Päivällä lutikat pysyvät piilossa ja ovat siksi vaikeita löytää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lutikat viihtyvät sängyssä ja sen ympäristössä

Yleensä lutikat pysyttelevät lähellä sänkyä kulmissa ja raoissa, mutta niitä voi olla myös elektroniikkalaitteiden sisällä, lattialistojen takana, yöpöydällä ja jopa seinissä.

Lutikka piiloutuu muun muassa sängyn patjaan.

Lutikoiden torjunta: toimi näin

Jos ludeongelmaan havahtuu esimerkiksi vasta sitten, kun lakanoihin ilmaantuu kuolleista luteista peräisin olevia verijälkiä, ongelma on todennäköisesti jo niin pitkällä, että vaatteita, vuodevaatteita ja huonekaluja on hävitettävä.

Tunnista luteet: Ennen luteiden torjuntaa on tärkeää varmistaa, että kyseessä todella ovat luteet eikä esimerkiksi muut hyönteiset. Luteet ovat pieniä, litteitä ja punaruskeita hyönteisiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pese kaikki vaatteet ja vuodevaatteet: Luteet piileskelevät usein tekstiileissä. Pese kaikki vaatteet, vuodevaatteet ja verhot kuumassa vedessä ja kuivaa ne korkeassa lämpötilassa. Luteet lähtevät tekstiileistä 60 asteen pesussa. 60-asteinen vesi tappaa aikuisten luteiden lisäksi luteiden munat ja nymfit. Toinen nopea tapa tuhota luteet on rumpukuivata tekstiileitä noin tunnin ajan. Petivaatteet ja vaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan suljetussa jätesäkissä.

Imuroi huolellisesti: Imuroi kaikki huoneet perusteellisesti, erityisesti sängyn, sohvan ja muiden potentiaalisten piilopaikkojen ympäristö. Tyhjennä imurin pussi välittömästi ulos.

Käytä luteiden torjunta-aineita: Käytä hyväksyttyjä luteiden torjunta-aineita ja seuraa niiden käyttöohjeita huolellisesti. Ruiskuta niitä piilopaikkoihin, kuten sängyn runkoon ja rakoihin.

Käytä lutikoiden torjuntaan höyrypuhdistinta: Kuumalla höyryllä luteiden päälle suunnattu höyrypuhdistin voi tappaa luteita ja niiden munia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiivistä mahdolliset raot ja kolot: Luteet piileskelevät usein rakojen ja kolojen sisällä. Tiivistä nämä paikat esimerkiksi tiivistemassalla tai laastilla.

Käytä ludeansoja: Luteiden ansoja voi asettaa sänkyjen jalkoihin, jolloin luteet jäävät niihin kiinni ja eivät pääse puremaan ihmisiä.

Vaihda patja ja sängynrunko tarvittaessa: Jos luteet ovat levinneet sänkyyn, harkitse patjan ja sängynrungon vaihtamista.

Pese ja kuivaa vaatteet ja vuodevaatteet säännöllisesti: Pese vaatteet ja vuodevaatteet säännöllisesti korkeassa lämpötilassa ylläpitääksesi luteiden torjuntaa.

Ole kärsivällinen: Luteiden torjunta voi vaatia aikaa, ja on mahdollista, että joudut toistamaan torjuntatoimenpiteitä useita kertoja varmistaaksesi, että kaikki luteet ja niiden munat on tuhottu.

Jos omat luteiden torjuntakeinot eivät tuota tulosta, ota avuksi torjunta-alan ammattilaiset.

Paljonko maksaa luteiden torjunta?

Ludetorjunta eli luteiden hävittäminen maksaa keskimäärin noin 600 – 2500 euroa tilan ja ongelman laajuudesta sekä poistomenetelmästä riippuen. Esimerkiksi omakotitalon ludetorjunta myrkyttämällä voisi maksaa 850 euroa.

Kuka maksaa ludetorjunnan?

Lain mukaan taloyhtiö maksaa tuholaistorjunnan, jos tuholaisia löytyy kiinteistön rakenteista. Jos tuholaisia löytyy vain asunnon sisältä, puhdistustöistä maksaa kyseisen asunnon omistaja.

Lue lisää luteista ja muista kodin tuholaisista

Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat

Näin estät luteiden leviämisen

Paperitoukka: näin pääset eroon paperitoukista

Ripsiäiset – näin torjut kasveja piinaavat ötökät

Sokeritoukka: näin tunnistat ja torjut sokeritoukat

Harsosääsket on helppo torjua

Muurahaisia sisällä? Näin karkotat muurahaiset kodista