Lutikoiden torjunta on nopeuslaji

Piha

Lutikoiden eli seinäluteiden runsastuminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Kun kiinteistössä on tai epäillään olevan lutikoita, kannattaa ongelmaan reagoida nopeasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Myös Suomessa lutikoita on esiintynyt viime vuosina moninkertainen määrä verrattuna esimerkiksi 2000-luvun alkuun.

Keskeinen syy lutikoiden määrän moninkertaistumiseen on pyretroidien ja muiden tavallisimpien ludemyrkkyjen kieltäminen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Toisaalta nykyajan lutikoissa on myrkyille resistenttejä kantoja, jotka sietävät jopa tuhatkertaisia pitoisuuksia verrattuna kantoihin, joilla vastustuskykyä ei ole.

”Ilmiö on tuttu myös sitä kautta, että toimeksiantojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli kaksikymmenkertaiseksi”, kertoo agrologi, tuotepäällikkö Jussi Tuomi Raksystems Anticimex Oy:stä. Tuomi tähdentää nopean reagoinnin suurta merkitystä, kun kiinteistössä on tai epäillään olevan lutikoita. 5-8 millimetriä pitkä seinälude kykenee nimittäin piiloutumaan tehokkaasti seinä- ja lattiarakoihin ja elämään siellä ravinnotta jopa vuoden. Jos jälkihoito laiminlyödään, näkyvä ja iholla tuntuva ongelma saattaa siis palata.

Lutikka eli seinälude kykenee piiloutumaan tehokkaasti seinä- ja lattiarakoihin

Lutikka saalistaa ihmisen verta öisin. Jos ludeongelmaan havahtuu esimerkiksi vasta sitten, kun lakanoihin ilmaantuu kuolleista luteista peräisin olevia verijälkiä, ongelma on todennäköisesti jo niin pitkällä, että vaatteita, vuodevaatteita ja huonekaluja on hävitettävä.

”Tilannetta ei tarvitse päästää näin pahaksi. Pahimmalta välttyy, kunhan ottaa vitkastelematta asiantuntijaan yhteyttä. Asiantuntijalta saa päteviä ohjeita. Niitä kannattaa myös noudattaa, jos haluaa ludeongelmasta eroon. Esimerkiksi vuoteiden alle ei pidä jättää irtaimistoa, jos lutikkaongelma vaivaa”, Tuomi muistuttaa.

Lähde: Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lude lutikka seinälude tuholainen