MAINOS

Paperitoukka – näin pääset eroon paperitoukista

Talo

Paperitoukka sekoitetaan monesti sokeritoukkaan. Se on suurempi ja karvaisempi kuin sokeritoukka ja viihtyy myös kuivassa ympäristössä toisin kuin sokeritoukka. Vaikka paperitoukka on ihmiselle vaaraton, se kannattaa hävittää viipymättä. Keinoja onneksi on!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Paperitoukka sai suomalaisen nimensä vasta muutama vuosi sitten, mutta se on elänyt kodeissamme todennäköisesti jo paljon pidempään – paperitoukka on sekoitettu tutumpaan lähisukulaiseensa, sokeritoukkaan. Nykyään paperitoukista tehdään paljon havaintoja, ja se on jo melko yleinen kutsumaton vieras kodeissamme.

Paperitoukka viihtyy kellareissa, komeroissa, ullakoilla, varastoissa ja keittiöissä. Se välttelee valoa ja piileskelee päivät rakennusten koloissa ja saumoissa, mutta on sitä nähty liikkeellä päiväsaikaankin. Se viihtyy kosteissa tiloissa, mutta elää ihan mielellään myös kuivassa.

paperitoukka

Paperitoukka voi kasvaa jopa kaksisenttiä pitkäksi.

Paperitoukka muuttaa kotiisi pahvilaatikossa

Paperitoukkia tulee taloon usein pakkausmateriaalien, kuten aaltopahvin mukana. Pahvissa olevat kolot ja ontelot ovat sille parhaita piilopaikkoja.

Kun siis ostaa uusia tuotteita verkkokaupasta, voi saada paperitoukkia kaupan päälle. Myös kirpputorilöydösten mukana voi kutsua kotiinsa paperitoukkia.

Paperitoukat ovat erityisesti aivan uusien talojen vitsaus, koska muuttokuormissa tulee tavaraa pahvilaatikoissa ja niiden mukana paperitoukkia.

Paperitoukan tuntomerkit – näin tunnistat paperitoukan

 • vaaleanharmaa, tummanharmaa tai hopeanhohtoinen
 • noin 15–19 mm pitkä
 • keskisukas on pitkä, eläimen ruumiin pituinen
 • vatsapuolen takaosassa on kaksi sormentyylistä osoitinparia.

Miten paperitoukka eroaa sokeritoukasta?

Paperitoukka muistuttaa sokeritoukkaa, mutta sen keho on isompi sekä karvaisempi ja takasukaset ovat pidempiä kuin sokeritoukalla.

Paperitoukan vatsapuolen alaosassa ei ole sokeritoukalle tyypillisiä karvatupsuja, vaan ne sijaitsevat kehon yläosassa. Sillä on myös hieman rakeisempi väritys kuin kiiltävällä sokeritoukalla.

Ikävä kyllä, vaikka paperitoukka muistuttaa sokeritoukkaa, sen torjunta on usein haastavampaa. Tämä johtuu siitä, että paperitoukka viihtyy kosteuden lisäksi myös kuivassa ympäristössä eli sen elinympäristöksi kelpaa koko koti – tai koko rakennus.

Paperitoukka kipittää ketterästi rakennuksissa putkikanavien, reikien ja kolojen ja, kolojen tai reikien kautta paikasta ja huoneistosta toiseen.

paperitoukka

↑Vasemmalla on sokeritoukka ja oikealla paperitoukka. Helpoimmin huomattava ero on sen, että paperitoukalla takasukaset ovat paljon pidemmät kuin sokeritoukalla.

Paperitoukka syö selluloosaa ja paljon muutakin

Paperitoukka syö esimerkiksi paperia, kirjoja, valokuvia, vehnäjauhoja ja kuivaruokaa. Se mussuttaa jopa sellofaania, koska kaikki selluloosapohjainen sopii sen ravinnoksi. Jo siis kirjakokoelmiin ilmestyy mystisesti reikiä, kyse voi olla paperitoukista. Käytännössä paperitoukka on kaikkiruokainen.

Naaras munii yleensä 2–20 munaa kerrallaan asuntojen halkeamiin, ja jälkeläiset saavuttavat sukukypsyyden 2–3-vuotiaana. Paperitoukka ei ole siis mikään valtavan nopea lisääntyjä, mikä voi auttaa sen torjunnassa.

Miten paperitoukista pääsee eroon?

Vaikka paperitoukka saattaa syödä kirjoja ja kankaitakin, se ei pure tai levitä tauteja eli on ihmiselle vaaraton. Kiusallinen se kuitenkin on: paperitoukkia voi kipitellä seinillä ja katossa, josta ne kopsahtelevat lattialle – sellaista ei kukaan kotiinsa halua ja siksi paperitoukista halutaan eroon.

Koska toukka tulee kotiin pahvilaatikoiden mukana, pahvilaatikoiden vieminen pahvinkeräykseen saman tien on ensimmäinen ja tärkein asia paperitoukkien torunnassa. Kirpputorilta ostetut kalusteet kannattaa imuroida huolellisesti ihan jokaisesta kolosta ja nurkasta.

Toruntatoimiin kannattaa ryhtyä heti, kun näkee ensimmäisen paperitoukan. Ne eivät lisäänny kovin nopeasti, mutta jos populaatio pääsee kasvamaan ja leviämään, torjunta vaikeutuu.

Parhaat torjuntakeinot ovat tehokas imurointi ja liima-ansat, joita käytetään myös sokeritoukilla. Säännöllinen imurointi auttaa pitämään paperitoukat loitolla, koska silloin myös munat voivat päätyä pölypussiin eikä uusia yksilöitä pääse kuoriutumaan.

Liima-ansoja voi ostaa useista esimerkiksi rautakaupoista, mutta kannattaa varmistaa, että ne tehoavat myös paperitoukkiin eivätkä vain sokeritoukkiin. Hyönteismyrkytkin tehoavat, mutta niistä voi olla haittaa lapsille ja kotieläimille.

paperitoukka pari

Kosteus houkuttelee paperitoukkia, joten kosteusvaurioiden ennaltaehkäisy auttaa pitämään paperitoukat loitolla. Jos huomaa paperitoukan piiloon johtavan kolon tai halkeaman, sen voi yrittää tukkia.

Näin torjut paperitoukat

 1. Vie pahvilaatikot saman tien ulos.
 2. Imuroi kirpputorilta löytämäsi huonekalut tarkasti.
 3. Imuroi koti säännöllisesti.
 4. Kokeile liima-ansaa.
 5. Hyönteismyrkkykin tehoaa.
 6. Korjaa kosteusvauriot.
 7. Tuki paperitoukan kolot.

Lue lisää ratkaisuja ötökkäongelmiin

 

Lähteet: hyönteismaailma.fi, Wikipedia, Tieteenkuvalehti, Kotiliesi, terontorjunta.fi/kuvat: iStock

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

paperitoukka paperitoukkien torjunta sokeritoukka