Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat

Talo
Luteen purema on yleensä punainen, kutiava ja ihosta koholla oleva paukama.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.11.2023

Luteen purema iholla on usein epämukava, mutta puremien hoito on yleensä yksinkertaista. Huolellinen kodin tuholaisten ennaltaehkäisy on paras tapa välttää luteen puremat kokonaan.

Mistä tunnistaa luteen pureman?

Luteen puremat ja niiden aiheuttamat jäljet ja turvotus iholla ovat yleisimmin tunnistettavissa punaisina, kohonneina ja kutiavina paukamina, joskus myös rakkuloina. Kookkaat luteiden puremajäljet ovat usein iholla rivissä tai rykelmissä eli luteen ”aamupala, lounas ja päivällinen”.

Tavallisimmin luteen purema sijaitsee pinnallisten verisuonien läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa.

Puremien tunnistaminen voi olla haastavaa, koska luteen puremat voivat muistuttaa myös muita hyönteisten puremia, kuten hyttysten tai punkkien puremia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Osalle ihmisistä ei jää luteen puremista mitään jälkiä.

Luteen purema vai pistos?

Usein puhutaan luteen puremista, mutta todellisuudessa lude ei pure vaan pistää ihmistä.

Jälkiä ilmestyy öisin, jolloin luteet ovat aktiivisia: luteiden ruokailu ajoittuu puolesta yöstä aamuyön tunteihin.

Puremakohtaan ei satu, koska lude erittää pistäessään puuduttavaa ainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luteen purema: näin hoidat luteiden puremia

Vaikka lutikan purema voi olla epämiellyttävä, puremat eivät yleensä ole vaarallisia. Useimmat luteen puremat paranevat itsestään ajan myötä – tavallisesti 3–6 viikossa.

Voit kokeilla seuraavia hoitokeinoja nopeuttaaksesi paranemista ja lievittääksesi puremien aiheuttamaa kutinaa:

Pese luteen puremat ihoalueet varovasti lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla. Vältä hankaamista, joka saattaa ärsyttää ihoa enemmän.

Kylmäpakkaus: Levitä kylmäpakkaus puremien päälle vähentääksesi kutinaa ja turvotusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Antihistamiinit: Voit käyttää antihistamiineja iho-oireiden lievittämiseksi ja kutinan vähentämiseksi.

Kortisonivoiteet: Kortisonivoiteet voivat auttaa silloin, kun luteen purema aiheuttaa kutinaa tai tulehduksen iholla. Käytä kortisonia kuitenkin vain lyhyen aikaa ja ohjeiden mukaisesti, sillä pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Vältä raapimista: Vaikka luteiden puremien aiheuttama kutina saattaa olla voimakasta, vältä raapimista, joka voi johtaa ihon vaurioitumiseen ja mahdolliseen infektioon.

Tarkkaile oireita: Jos puremat eivät parane tai oireet pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa voimakkaampia hoitoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lude: tuntomerkit

Lude eli lutikka tai seinälude elää ja viihtyy pimeässä. Lisääntyäkseen se tarvitsee pääsääntöisesti veriaterian vähintään kerran viikossa. Luteet saattavat kuitenkin elää kuukausia, jopa vuoden ilman veriateriaa, mikä tekee niiden hävittämisestä hankalaa.

Täysikasvuinen lude on kooltaan ja näöltään kuin pieni omenansiemen. Siipiä luteella ei ole.

Luteen toukat eli nymfit ovat pienempiä ja väriltään kelta-valkoisia. Munat puolestaan ovat valkoisia, pyöreitä noin 1 millimetrin pituisia.

Täysikasvuinen lude munii huoneenlämmössä 2-4 munaa joka päivä ja munien kuoriutumiseen menee noin 4-12 päivää.

Lude imee ihmisestä verta ravinnokseen yöaikaan. Luteen pureman hoitoon käytetään tavallisesti antihistamiinia ja kortisonivoidetta.

Missä luteet elävät?

Koska lude imee ihmisestä verta ravinnokseen yöaikaan, niitä usein löytyy makuuhuoneesta ja sängyn läheisyydestä. Erityisesti sänky ja patjan saumat ovat paikkoja, missä luteet viihtyvät.

Myös muut huonekalut ja esineet toimivat luteiden piilopaikkoina: verhot, taulut, peilit, lattialistojen taustat, ovenkarmit ja pistorasiat.

Luteet on helppo tunnistaa ulostetahroista, joita ne jättävät jälkeensä. Mustat pienet pisteet löytyvät tavallisesti esimerkiksi patjasta tai seinälistoista.

Mistä luteet tulevat?

Luteiden alkuperä voi olla hankala selvittää, mutta useimmiten lude päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Luteet ovat saattaneet kulkeutua salamatkustajina esimerkiksi matkalaukussa ulkomailta tai kierrätetyistä tai roskalavalta tuoduista huonekaluista.

Lutikat leviävät helposti myös vaatteiden, tekstiilien ja muun irtaimiston mukana.

Kerrostaloasunnoissa lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen putkistoja pitkin tai lattia -ja seinärakenteiden kautta.

Miten ehkäistä luteen puremat ja välttää luteiden leviäminen?

Paras tapa käsitellä luteiden puremia on estää niiden leviäminen ja pääsy kotiin.

Tarkasta majoituspaikat matkustaessasi: Tarkasta huolellisesti hotellihuoneet, vuokra-asunnot ja matkalaukut, kun matkustat. Luteet voivat piileskellä sängyissä, patjoissa ja huonekaluissa.

Älä säilytä matkalaukkua majoituspaikkasi lattialla.

Jos epäilet luteita olevan majoituspaikassasi, ilmoita asiasta välittömästi henkilökunnalle tai vuokranantajalle.

Jos ostat käytettyjä huonekaluja, tarkista ne aina huolellisesti etukäteen. Käytettyjen huonekalujen ostaminen tai käyttöönotto roskalavoilta voi olla riskialtista, sillä ne voivat sisältää luteita.

Luteita saattaa siirtyy myös kirpputorilta hankittujen vaatteiden tai muiden tekstiilien mukana kotiin. Kirpputorilta hankittujen tavaroiden pakastaminen tai saunottaminen kannattaa tehdä myös aina, jos epäilee tuholaisriskiä.

Käytetyt vaatteet ja asusteet tulee pakastaa vähintään –18 asteessa. Tavaroita kannattaa pitää pakkasessa noin viikon ajan, jotta kaikki eri kehitysvaiheissa olevat luteet ehtivät kuolla.

Saunottaessa vaatteita ja asusteita tulee pitää sadassa asteessa noin parin tunnin ajan.

Lue lisää kodin ja pihan tuholaisista