Muurahaisia sisällä? Näin karkotat muurahaiset kodista

Mökki Piha
Muurahaisia sisällä. Näin karkotat muurahaiset asunnosta.
Muurahaisia sisällä – voi apua? Eipä hätää, sillä niiden satunnainen esiintyminen kotona on normaalia ja yleensä harmitonta. Sokerimuurahainen ei ole tuholainen, mutta hevosmuurahainen voi nakertaa talon rakenteita pesiä tehdessään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.4.2024

Jos kotona näkyy muurahaisia sisällä, ei kannata huolestua. Muurahaiset eivät yksittäisinä haittaa ketään, mutta jos niitä alkaa ilmestyä jatkuvasti ja runsaasti, alkaa tehdä mieli hankkiutua niistä eroon.

Sokerimuurahaiset kulkevat sisälle ruokaa etsiessään erittäin tarkan hajuaistinsa johdattamina, joten säännöllinen siivoaminen etenkin keittiössä voi auttaa ensiapuna. Sisälle tulevat nimenomaan työläiset, jotka etsivät ravintoa pesässä olevalle muurahaisille, kuten kuningattarelle ja toukille.

Sokerimuurahaiset pääsevät sisälle pienistäkin raoista. Etenkin keväisin ne etsivät sisätiloista ravintoa. Kannattaakin seurata, mistä muurahaisia oikein tulee sisälle ja yrittää tukkia aukot mahdollisimman tiiviiksi.

Vilkkaan kulkureitin päässä saattaa olla muurahaispesä, jonka siirtäminen tai hävittäminen voi poistaa muurahaisongelman.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muurahaispesän siirtäminen kauas talosta on ystävällisin vaihtoehto, mutta ei aina mahdollinen, jos pesä on piilossa talon alla tai kivijalan tuntumassa. Silloin avuksi kannattaa ottaa pitkävaikutteinen muurahaissirote, jota laitetaan pesän sisälle ja pesä tuhoutuu hiljalleen, jos muurahaisista on päästävä eroon.

Muurahaisia sisällä etsimässä ruokaa hajuaistinsa johdattamina.
Sokeri houkuttelee muurahaisia.

Tunnistatko muurahaislajit?

Sokerimuurahaiset eli mauriaiset ovat harmittomia eikä niitä edes luokitella tuhoeläimiksi, mutta isommat hevosmuurahaiset voivat aiheuttaa todellista haittaa ihmisasutusten liepeillä: ne tekevät luonnossa pesänsä puuhun ja voivat siksi myös tuhota talon puurakenteita.

Hevosmuurahaisten torjunta tehdään avaamalla pesäontelot ja hävittämällä pesät sumutteilla tai ruiskutteilla. Jos hevosmuurahainen on päässyt nakertamaan talon rakenteita, vioittuneet puuosat kannattaa vaihtaa uusiin, koska niiden kestävyys on todennäköisesti heikentynyt.

Vain kahden millimetrin pituinen faaraomuurahainen on Suomessa harvinaisuus, mutta voi kulkeutua kotiin esimerkiksi eksoottisten huonekalujen sisällä. Niiden torjuntaan voi kokeilla muurahaissyöttejä, mutta laajalle levinneeseen populaatioon tarvitaan todennäköisesti ammattilaista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Muurahaiset kävelevät punaisella hiekalla ulkona, mutta aika usein näkyy myös muurahaisia sisällä.
Muurahaiset kulkevat samaa reittiä, mikä helpottaa niiden torjuntaa. Sokerimuurahaiset eli mauriaiset ovat noin 5 millimetrisiä mustia ahertajia.

Muurahaisia sisällä – tee aluksi näin

  • Selvitä, onko kyseessä pieni sokerimuurahainen vai suuri hevosmuurahainen. Laji vaikuttaa torjuntamenetelmään.
  • Siivoa keksinmurut lattioilta ja pidä muutenkin koti mahdollisimman puhtaana etenkin niillä aluilla, joissa muurahaisia liikkuu.
  • Säilytä leivonnaiset ja muut makeat tuotteet ja aineet kansin suljettavissa astioissa.
  • Kokeile luontaisia torjunta-aineita reiteille tai suoraan pesään (lista jutun lopussa).
  • Laita muurahaisten reiteille muurahaisten torjunta-aineita (aerosolit ja sirotteet). Lue ohjeet huolellisesti.

Muurahaisia sisällä – onko talossa kosteusvaurioita?

Rakentajien ja remontoijien nettipalstoilla keskustellaan vilkkaasti siitä, ovatko muurahaiset sisällä merkki kosteusvauriosta talossa.

Osa on sitä mieltä, että varmasti on. Osa taas uskoo, että muurahaiset eivät välttämättä kieli kosteusvaurioista, vaan sokerimuurahaiset kipittävät taloon aina vain ruuan perässä.

Yllättävän monilla on kuitenkin kokemusta siitä, että muurahaisten reiteiltä on paljastunut kosteutta – esimerkiksi vuoto astiapesukoneessa tai lattiakaivon tukkeutuminen kylpyhuoneessa.

Joskus kosteuden on selittänyt kulkureitin päästä löytynyt muurahaispesä esimerkiksi talon seinän vieressä. Jonkun mielestä vilkas muurahaisyhdyskunta saattaa kieliä salaojaongelmista – mene ja tiedä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hevosmuurahaiset pitävät lahosta puusta, joten ainakin niiden ilmaannuttua kannattaa etsiä pesäpaikka viipymättä. Silloin talossa voi olla jossain jo pidemmälle edennyt kosteusvaurio tai ainakin reikäistä puuta.

Asiantuntijoiden ja tee itse -ihmisten kokemusten perusteella voisi siis vetää johtopäätöksen, että sokerimuurahaisia sisällä nähtyään ei kannata panikoida, mutta kannattaa seurailla tilannetta, jos yhtäkkiä johonkin kohtaan kotona alkaa kertymään muurahaisia. Sen sijaan hevosmuurahaisten pesä tulee löytää nopeasti.

Muurahaiset syövät ulkona puuta, mutta samoissa puuhissa voi nähdä myös muurahaisia sisällä.
Hevosmuurahaiset syövät puuta vahvoilla leuoillaan. Ne voivat kasvaa jopa 12 millimetrin pituisiksi. Hevosmuurahaisista koirailla ja naarailla on siivet, mutta työläisillä niitä ei ole.

Kokeile näitä aineita, jos on muurahaisia sisällä

Muurahaiset ovat ahkeria ja kantavat omaan kokoonsa nähden suuriakin kuormia. Työläiset ovat ahkeria, jotka kantavat pesään ruokaa kuningattarelle, koiraille ja toukille.

Sitä ominaisuutta kannattaa käyttää hyödyksi ja ripotella kulkureiteille esimerkiksi riisiä tai pieniä appelsiinikuoren palasia: työläinen vie ne pesään erittämään aineita, jotka ovat myrkkyä muurahaisyhdyskunnalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Samalla idealla toimivat muurahaissyötit ja muut houkutinaineita sisältävät muurahaisten torjunta-aineet, jotka alkavat vaikuttamaan vasta muurahaispesässä tuhoten pesän lopulta. Muurahaissyöttejä kannattaa laittaa muurahaispesän läheisyyteen ja kulkureiteille.

Harvemmin Suomessa näkyy faarao muurahaisia sisällä.
Faaraomuurahaiset ovat Suomessa harvinaisia. Ne ovat vain noin 2 millimetrin pituisia.

Kokeile muurahaisten torjunnassa kulkureiteille tai suoraan pesään

  • hiivaa
  • pippuria
  • valkosipulijauhe
  • ruokasoodaa
  • kanelijauhe
  • viinietikkaa
  • sitruunamehua (sitrushedelmät ylipäänsä)
  • liitua tai liitujauhetta
  • märkiä kahvinpuruja
  • suopursut (pihalla ja puutarhassa)

Lue lisää tuholaisten torjuntakeinoja