Lude lisääntyy nopeasti – näin estät luteiden leviämisen

Talo
Lude tunnetaan myös nimillä lutikka ja seinälude.
Lude eli lutikka voi eksyä kotiisi niin hotelleista, kesämökeiltä, junista kuin kirppishuonekaluistakin. Näillä ohjeilla estät luteiden pääsyn tavaroihisi ja kotiisi sekä ehkäiset luteiden leviämisen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.2.2024

Lude (tai lutikka, seinälude, Cimex lectularius) on jatkuvasti yleistynyt matkatuliainen ja ongelma erityisesti loma-aikoina, kun matkustaminen lisääntyy kotimaassa ja ulkomailla. Lude ei varmasti ole kenenkään tuliaistoivelistan kärkipäässä.

Luteet voivat levitä myös käytettyjen huonekalujen, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana.

Miten tunnistaa lude?

Aikuinen lude on noin 5–6 millimetriä pitkä, soikea ja litteä hyönteinen. Luteen vaalea ja melko läpinäkyvä väritys tummenee mitä vanhemmaksi luteet kehittyvät.

Verta imettyään luteen paino nousee, jolloin se myös pyöristyy muodoltaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Aikuinen lude on noin 5–6 mm pitkä, soikea ja litteä hyönteinen.

Lutikka eli seinälude on noin puoli senttimetriä pitkä, väriltään oranssinpunertava ja ruumiinmuodoltaan litteä. Lude on siivetön eli se ei osaa lentää.

Näin estät lutikoiden pääsyn tavaroihisi matkoilla

Luteet yleistyvät aina kun matkustaminen lisääntyy. Lisääntyvistä ludeongelmista on uutisoitu niin Pariisissa kuin Suomen Lapissakin.

Matkustatpa sitten kotimaassa tai ulkomailla, noudata näitä ohjeita:

  • Älä säilytä matkalaukkuasi hotellihuoneen tai muun majoitustilan lattialla, vaan sille tarkoitetussa laukkutelineessä.
  • Vältä vaatteiden ja tavaroiden levittämistä huoneessa. Säilytä vaatteet lutikoilta suojassa suljetussa matkalaukussa.
  • Yöpyessäsi majoituskohteessasi on aina hyvä noudattaa varovaisuutta: tarkista huone lutikoiden varalta ennen kuin asetut taloksi.
  • Vie matkalaukkusi tarkastuksen ajaksi esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai laita se matkalaukkutelineeseen.

Lude piiloutuu tehokkaasti – tarkista aina nämä paikat

Luteet liikkuvat öisin ja päiväsaikaan ne osaavat piiloutua näkymättömiin. Nämä ovat luteiden tyypillisiä piiloutumispaikkoja, jotka on hyvä tutkia:

  • Lakanat ja peitot
  • Patja; erityisesti sen saumat, napit ja reunat
  • Sängyn päädyt ja jalat
  • Kalusteet sängyn vierellä
  • Sohvat ja tuolit
  • Lattialistat (erityisesti sängyn läheltä)
  • Repsottavat tapetit
  • Taulut, peilit ja porausreiät
  • Seinien halkeamat ja lattioiden raot

Lutikoita sängyssä? Tee tarkastus näin

  • Aloita tarkastamalla sängyn pohja: onko sängyn pohja siisti vai havaitsetko siellä veritahroja tai pieniä mustia jälkiä? Lutikan ulosteet näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä. Koska lutikat imevät verta, saattavat ne jättävät petivaatteisiin pieniä veritahroja tai juovia.
  • Lutikka eli lude piiloutuu tehokkaasti, yleensä sängyn kulmiin ja patjanreunoihin, lähelle sänkyä tai noin 1-2 metrin päähän siitä.
  • Tarkista vielä, löytyykö sängyn pohjasta eläviä lutikoita: pieniä omenan siemenen kokoisia soikean muotoisia hyönteisiä.

Jos havaitsit huoneessa tarkastuksen yhteydessä lutikoita, ilmoita viipymättä havaintosi majoituskohteen vastaavalle ja pyydä päästä toiseen huoneeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lude eli lutikka piiloutuu muun muassa sängyn patjaan.

Mitä luteet tekevät ihmiselle?

Lude imee ihmisestä verta yöllä: lude ei pure vaan pistää ihmistä.

Luteen puremat saattavat aiheuttaa puremakohtaan esimerkiksi kutinaa, punoittavia paukamia, kirvelyä ja turvotusta. Toisille lutikan puremat eivät aiheuta mitään oireita.

Luteiden puremat

Luteiden puremajäljet ovat usein kolmen ryppäissä, sillä lutikka imee verta yleensä useammasta vierekkäisestä kohdasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luteen purema löytyy tavallisesti paljaana olevilta ihoalueilta sekä suurten verisuonien läheisiltä alueilta. Puremia voi havaita yleensä käsistä, jaloista ja kaulan sekä kasvojen alueelta.

Luteen aiheuttama puremajälki paranee yleensä 3–6 viikossa.

Lue myös: Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat

Lude imee yöaikaan ihmisestä verta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luteiden torjunta lomamatkan jälkeen

  • Tarkista ennen kotiinpaluutasi matkalaukun saumat ja sisukset, varmuuden vuoksi.
  • Kotona vaatteet voi pestä 60 asteessa tai käsitellä ne kuivausrummussa vähintään 1 tunnin ajan kuivausohjelmalla.
  • Matkalaukut ja lämpöä kestävät tavarat voi tarvittaessa lämpökäsitellä noin 80-asteisessa saunassa lutikoiden leviämisen estämiseksi. Luteet eivät nimittäin kestä kuumuutta.
  • Matkalaukun saunottamisen kesto riippuu laukun koosta ja siitä, miten tiiviisti laukku on pakattu. Lähtökohtaisesti tavallista matkalaukkua kannattaa lämmittää saunassa 4–8 tuntia, jotta luteet varmasti kuolevat.

Luteet käytetyissä huonekaluissa

Käytetty huonekalu kannattaa aina ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Jos teet kirpputori- tai roskalavalöytöjä tai ostat kierrätyshuonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai sänkyjä, tarkista ne aina luteiden varalta edellä mainittujen ohjeiden avulla.

Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Lude lisääntyy nopeasti

Lude kykenee tuottamaan noin 5-20 munaa yhdellä veriaterialla ja päivittäin se munii 1-5 munaa. Naaras munii päivittäin koko elinaikansa, keskimäärin yhteensä 200–500 munaa.

Luteen munien kuoriutuminen kestää pari viikkoa. Munien kuoriutumiseen vaikuttavat erityisesti ympäristön lämpö ja kosteus: lämpimässä munat kuoriutuvat nopeammin.

Lutikan toukan eli nymfin kehittyminen aikuiseksi kestää noin 2 kuukautta.

Kauanko lude elää ilman verta?

Lude voi elää kuukausista vuoteen. Aikuinen lude kykenee elämään pitkiäkin aikoja ilman ravintoa, jopa yli 8 kuukautta.

Miten estää lutikoiden leviäminen kotona?

Mikäli isännöitsijä huolehtii kotisi kiinteistön kunnosta, ilmoita epäilystäsi viipymättä isännöitsijälle. Luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito.

Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi omassa matkalaukussa ulkomaanreissun tuliaisina.

Jos asut omakotitalossa ja huolehdit itse kotisi kiinteistön kunnosta, kannattaa tarvittaessa tilata tuhoeläintorjunnan ammattilainen tekemään tuholaistarkastus huoneistoosi ongelmien selvittämiseksi.

Toimimalla riittävän nopeasti estät lutikkaongelman leviämisen ja pahenemisen.

Kuka vastaa luteiden torjunnasta taloyhtiössä?

Luteet ovat saattaneet kulkeutua huoneistoon myös naapurihuoneistosta. Lutikoiden alkuperän selvittäminen voikin olla hankalaa, mikäli luteita havaitaan useammassa huoneistossa.

Kun luteet ovat useamman huoneiston riesa, taloyhtiön vastuulla on huolehtia tuholaistorjunnasta kaikkien huoneistojen osalta.

Lue myös: Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat

Lue lisää kodin tuholaisten torjunnasta

Sokeritoukka: tuntomerkit ja torjunta

Paperitoukka – näin pääset eroon paperitoukista

Turkiskuoriainen tuhoaa tekstiilejä – näin pääset tuholaisista eroon

Punkki elää pihalla ja heinikossa – näin suojaudut

Harsosääsket ovat viherkasvien riesana ympäri vuoden