Lude eli lutikka (tai seinälude) on jatkuvasti yleistynyt matkatuliainen ja ongelma erityisesti loma-aikoina, kun matkustaminen lisääntyy kotimaassa ja ulkomailla. Lude ei varmasti ole kenenkään tuliaistoivelistan kärkipäässä.
Luteet voivat levitä myös käytettyjen huonekalujen, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana.
Aikuinen lude on noin 5–6 mm pitkä, soikea ja litteä hyönteinen. Vaalea ja melko läpinäkyvä väritys tummenee mitä vanhemmaksi luteet kehittyvät.
Verta imettyään luteen paino nousee nelinkertaiseksi, jolloin se pyöristyy muodoltaan. Ruokailtuaan lutikka on pitkulainen ja väriltään punaruskea.
MAINOSJos havaitsit huoneessa tarkastuksen yhteydessä lutikoita, ilmoita viipymättä havaintosi majoituskohteen vastaavalle ja pyydä päästä toiseen huoneeseen.
Käytetty huonekalu kannattaa aina ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Jos teet kirpputori- tai roskalavalöytöjä tai ostat kierrätyshuonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai sänkyjä, tarkista ne aina luteiden varalta edellä mainittujen ohjeiden avulla.
Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.
MAINOSLude lisääntyy nopeasti: aikuinen lutikka munii keskimäärin 1-5 munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi luteeksi sisälämpötiloissa noin viidessä viikossa. Lutikan kehitykseen kuuluu viisi muodonmuutosta ja se tarvitsee veriaterian muodonmuutosten välissä.
Aikuinen lude elää 6–12 kuukautta. Se kykenee olemaan pitkiäkin aikoja ilman veriateriaa.
Lutikka imee ihmisestä verta yöllä. Hyönteisen purema ei aiheuta monille mitään oireita, mutta jotkut saattavat saada puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja punoittavia paukamia.
Luteiden puremajäljet ovat usein kolmen ryppäissä, sillä lutikka imee verta yleensä useammasta vierekkäisestä kohdasta.
MAINOSLuteen purema löytyy tavallisesti paljaana olevilta ihoalueilta sekä suurten verisuonien läheisiltä alueilta. Puremia voi havaita yleensä käsistä, jaloista ja kaulan sekä kasvojen alueelta.
Puremajälki paranee yleensä 3–6 viikossa.
Mikäli isännöitsijä huolehtii kotisi kiinteistön kunnosta, ilmoita epäilystäsi viipymättä isännöitsijälle. Luteet leviävät myös asunnosta toiseen.
MAINOSAsunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito.
Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi omassa matkalaukussa ulkomaanreissun tuliaisina.
Luteet ovat saattaneet kulkeutua huoneistoon myös naapurihuoneistosta. Lutikoiden alkuperän selvittäminen voikin olla hankalaa, mikäli luteita havaitaan useammassa huoneistossa. Kun luteet ovat useamman huoneiston riesa, taloyhtiön vastuulla on huolehtia tuholaistorjunnasta kaikkien huoneistojen osalta.
Jos asut omakotitalossa ja huolehdit itse kotisi kiinteistön kunnosta, kannattaa tarvittaessa tilata tuhoeläintorjunnan ammattilainen tekemään tuholaistarkastus huoneistoosi ongelmien selvittämiseksi.
Toimimalla nopeasti estät lutikkaongelman leviämisen ja pahenemisen.
Lue myös: Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat
Sokeritoukka: tuntomerkit ja torjunta
Paperitoukka – näin pääset eroon paperitoukista
Lähteet: Anticimex, Kiinteistöliitto, If, Lääkärilehti, Bugbuster
Kuvat: iStock