Lude eli lutikka lisääntyy nopeasti – näin estät luteiden leviämisen

Talo
Lude tunnetaan myös nimillä lutikka ja seinälude.
Lude eli lutikka voi eksyä kotiisi niin hotelleista, kesämökeiltä, junanvaunuista kuin kirppishuonekaluistakin. Näillä ohjeilla estät luteiden pääsyn tavaroihisi ja kotiisi sekä ehkäiset luteiden leviämisen.
5.11.2023

Lude eli lutikka (tai seinälude) on jatkuvasti yleistynyt matkatuliainen ja ongelma erityisesti loma-aikoina, kun matkustaminen lisääntyy kotimaassa ja ulkomailla. Lude ei varmasti ole kenenkään tuliaistoivelistan kärkipäässä.

Luteet voivat levitä myös käytettyjen huonekalujen, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana.

Näin estät lutikoiden pääsyn tavaroihisi matkoilla

 • Älä säilytä matkalaukkuasi hotellihuoneen tai muun majoitustilan lattialla, vaan sille tarkoitetussa laukkutelineessä.
 • Vältä vaatteiden ja tavaroiden levittämistä huoneessa. Säilytä vaatteet lutikoilta suojassa suljetussa matkalaukussa.
 • Yöpyessäsi majoituskohteessasi on hyvä noudattaa varovaisuutta: tarkista huone lutikoiden varalta ennen kuin asetut taloksi.
 • Vie matkalaukkusi tarkastuksen ajaksi esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai laita se matkalaukkutelineeseen.

Miten tunnistaa lude?

Aikuinen lude on noin 5–6 mm pitkä, soikea ja litteä hyönteinen. Vaalea ja melko läpinäkyvä väritys tummenee mitä vanhemmaksi luteet kehittyvät.

Verta imettyään luteen paino nousee nelinkertaiseksi, jolloin se pyöristyy muodoltaan. Ruokailtuaan lutikka on pitkulainen ja väriltään punaruskea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lude piiloutuu tehokkaasti – tarkista aina nämä paikat

 • Petivaatteet
 • Patja; erityisesti sen saumat, napit ja reunat
 • Sängyn päädyt ja jalat
 • Kalusteet sängyn vierellä
 • Sohvat ja tuolit
 • Lattialistat (erityisesti sängyn läheltä)
 • Repsottavat tapetit
 • Taulut, peilit ja porausreiät
 • Seinien halkeamat ja lattioiden raot

Lutikoita sängyssä? Tee tarkastus näin

 • Aloita tarkastamalla sängyn pohja: onko sängyn pohja siisti vai havaitsetko siellä veritahroja tai pieniä mustia jälkiä? Lutikan ulosteet näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä. Koska lutikat imevät verta, saattavat ne jättävät petivaatteisiin pieniä veritahroja tai juovia.
 • Lutikka eli lude piiloutuu tehokkaasti, yleensä sängyn kulmiin ja patjanreunoihin, lähelle sänkyä tai noin 1-2 metrin päähän siitä.
 • Tarkista vielä, löytyykö sängyn pohjasta eläviä lutikoita: pieniä omenan siemenen kokoisia soikean muotoisia hyönteisiä.

Jos havaitsit huoneessa tarkastuksen yhteydessä lutikoita, ilmoita viipymättä havaintosi majoituskohteen vastaavalle ja pyydä päästä toiseen huoneeseen.

Lude eli lutikka piiloutuu muun muassa sängyn patjaan.

Luteet käytetyissä huonekaluissa

Käytetty huonekalu kannattaa aina ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Jos teet kirpputori- tai roskalavalöytöjä tai ostat kierrätyshuonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai sänkyjä, tarkista ne aina luteiden varalta edellä mainittujen ohjeiden avulla.

Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lude lisääntyy nopeasti

Lude lisääntyy nopeasti: aikuinen lutikka munii keskimäärin 1-5 munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi luteeksi sisälämpötiloissa noin viidessä viikossa. Lutikan kehitykseen kuuluu viisi muodonmuutosta ja se tarvitsee veriaterian muodonmuutosten välissä.

Kauanko lude elää ilman verta?

Aikuinen lude elää 6–12 kuukautta. Se kykenee olemaan pitkiäkin aikoja ilman veriateriaa.

Mitä luteet tekevät ihmiselle?

Lutikka imee ihmisestä verta yöllä. Hyönteisen purema ei aiheuta monille mitään oireita, mutta jotkut saattavat saada puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja punoittavia paukamia.

Lutikan purema

Luteiden puremajäljet ovat usein kolmen ryppäissä, sillä lutikka imee verta yleensä useammasta vierekkäisestä kohdasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luteen purema löytyy tavallisesti paljaana olevilta ihoalueilta sekä suurten verisuonien läheisiltä alueilta. Puremia voi havaita yleensä käsistä, jaloista ja kaulan sekä kasvojen alueelta.

Puremajälki paranee yleensä 3–6 viikossa.

Lude imee yöaikaan ihmisestä verta.

Luteiden torjunta lomamatkan jälkeen

 • Tarkista ennen kotiinpaluutasi matkalaukun saumat ja sisukset, varmuuden vuoksi.
 • Kotona vaatteet voi pestä 60 asteessa tai käsitellä ne kuivausrummussa vähintään 1 tunnin ajan kuivausohjelmalla.
 • Matkalaukut ja lämpöä kestävät tavarat voi tarvittaessa lämpökäsitellä noin 80-asteisessa saunassa lutikoiden leviämisen estämiseksi. Luteet eivät nimittäin kestä kuumuutta.
 • Matkalaukun saunottamisen kesto riippuu laukun koosta ja siitä, miten tiiviisti laukku on pakattu. Lähtökohtaisesti tavallista matkalaukkua kannattaa lämmittää saunassa 4–8 tuntia, jotta luteet varmasti kuolevat.

Miten estää lutikoiden leviäminen?

Mikäli isännöitsijä huolehtii kotisi kiinteistön kunnosta, ilmoita epäilystäsi viipymättä isännöitsijälle. Luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito.

Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi omassa matkalaukussa ulkomaanreissun tuliaisina.

Luteet ovat saattaneet kulkeutua huoneistoon myös naapurihuoneistosta. Lutikoiden alkuperän selvittäminen voikin olla hankalaa, mikäli luteita havaitaan useammassa huoneistossa. Kun luteet ovat useamman huoneiston riesa, taloyhtiön vastuulla on huolehtia tuholaistorjunnasta kaikkien huoneistojen osalta.

Jos asut omakotitalossa ja huolehdit itse kotisi kiinteistön kunnosta, kannattaa tarvittaessa tilata tuhoeläintorjunnan ammattilainen tekemään tuholaistarkastus huoneistoosi ongelmien selvittämiseksi.

Toimimalla nopeasti estät lutikkaongelman leviämisen ja pahenemisen.

Lue myös: Luteen purema: näin tunnistat ja hoidat luteen puremat

Lue lisää kodin ötököiden torjunnasta

Sokeritoukka: tuntomerkit ja torjunta

Paperitoukka – näin pääset eroon paperitoukista

Punkki elää pihalla ja heinikossa – näin suojaudut

Harsosääsket ovat viherkasvien riesana ympäri vuoden