Muhiiko välikatollasi kondenssiongelma – näin vältät välikaton kosteusvaurion

MökkiTalo

Talven lähestyessä kannattaa varmistua, että katto on valmiina lumen ja vaihtelevien sääolojen aiheuttamiin rasituksiin. Usein luullaan, että katossa on ongelmia vasta sitten, kun vesi valuu sisälle tai rännit repsottavat. Katolta voi kuitenkin löytyä paljon muutakin ongelmaa kuin silkat vuodot. Välikaton rakenteissa voi piillä kosteutta ja hometta, jotka olisi voitu ehkäistä hyvällä tuulettuvuudella.

Välikatolla on väliä – vältä välikaton kosteusvaurio

Välikatto koostuu kantavista rakenteista, lämmöneristeestä sekä ilman- ja höyrynsulusta. Kun välikatto tuulettuu hyvin, siirtyy ylimääräinen kosteus eristeistä sekä muista yläpohjarakenteista ulkoilmaan eikä kosteusvaurioita pääse syntymään. Tällöin esimerkiksi peltikatteeseen kondensoitunut vesi pääsee haihtumaan. Kondenssivettä muodostuu erityisesti ilman kylmetessä, kun rakennuksen sisällä oleva lämmin, kostea ilma pyrkii siirtymään kuivempaan ulkoilmaan ja esimerkiksi kylmään peltiin törmätessään tiivistyy vedeksi.

Välikaton tuulettuvuus on tärkeämpää kuin vedenpitävyys

Katon kuntoa arvioitaessa ei kannata tuijottaa pelkästään ulkonäköä. Vaikka katto olisi täysin vedenpitävä, mutta yläpohjan tuuletus ei toimi, on edessä oletettavasti kosteusongelmia. Sisäpuolelta nouseva kosteus kertyy puurakenteisiin aiheuttaen pahimmassa tapauksessa lahoamista. Kertyvä kosteus voi myös heikentää lämmöneristystä, muodostaa jääpuikkoja räystäille tai jopa tippua takaisin huonetiloihin.

On huomioitavaa, että asuintilojenkosteusrasitus on nykytaloissa aivan eri tasolla kuin 30 vuotta sitten. Suihkussa käynti ja vedenkäyttö yleensäkin ovat lisääntynyt huimasti. Vanhempien talojen painovoimainen ilmanvaihto ei aina riitä poistamaan lisääntynyttä kosteutta huoneilmasta.

Aluskatteella on tuplatehtävä

Toimivaan välikattoon kuuluu olennaisena osana aluskate. Usein virheellisesti luullaan, että aluskatteen tehtävä on suojata kattorakenteita vain yläpuolelta tulevalta kosteudelta, esimerkiksi katteen pieniltä vuodoilta. Tosiasiassa aluskatteen merkittävämpi tehtävä on kerätä alhaalta asuintiloista nouseva kosteus ja estää sen pääsy rakenteisiin. Jotta tämä kosteus tuulettuu aluskatteen pinnalta, on räystäältä johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Poistoilma-aukon on oltava mahdollisimman ylhäällä, jotta saadaan korkeuseron ja lämmön vaikutuksesta välikattoon ns. luonnollinen ilmanvaihto.

Aluskatteen materiaalilla ja ammattitaitoisella asennuksella on ratkaiseva merkitys kattorakenteen toimivuuteen. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota katteen huolelliseen tiivistystyöhön läpivienneissä.

Jos aluskate on rikki, tai puuttuu kokonaan, kannattaa pyytää asiantuntija tarkastamaan välikaton tilanne.

Vältä välikaton kosteusvaurio yläpohjan hyvällä tuulettamisella

↑ Vanhoissa asuinrakennuksissa aluskate voi puuttua kokonaan tai se on rikkoontunut ajan myötä.

Vesivek käyttää tuplatuuletusrakennetta

Välikaton rakenne ei siis ole aivan yksinkertainen yhtälö toimiakseen kunnolla. Hyvätkin materiaalit voidaan pilata huonolla ja ammattitaidottomalla asennuksella. Vesivek käyttää katteen alla tuplatuuletusrakennetta. Tällöin sekä aluskatteen alle että päälle asennetaan tuuletuslaudat, jolloin ilma pääsee kiertämään katteen molemmin puolin. Jos ruoteet asennetaan heti aluskatteen päälle, tuulettuvuus heikkenee huomattavasti.

Katso tästä video tuplatuuletusrakenteen asennuksesta:

Kun välikatto tuulettuu hyvin, siirtyy ylimääräinen kosteus eristeistä sekä muista yläpohjarakenteista ulkoilmaan eikä kosteusvaurioita pääse syntymään.

↑ Vesivekin tuplatuuletusrakenteessa ilma kiertää sekä aluskatteen alla että päällä. Näin kosteus pääsee haihtumaan tehokkaasti.

Varmista itsellesi huoleton talvi!

Jos olet epävarma, missä kunnossa kotisi välikatto on, Vesivek-asiantuntijamme tulee tarkastamaan tilanteen veloituksetta. Samalla varmistetaan katteen, sadevesijärjestelmän sekä kattoturvan kunto. Teemme vuosittain yli 10 000 katon kuntoarviota, ja noin puolet niistä tuo esiin jonkinasteisia puutteita. Tietysti myös tieto siitä, että katolla on kaikki kunnossa, on huojentava uutinen.

Jos korjaustarpeita ilmenee, markkinoiden ainoa sertifioitu asennus ja paikalliset, omat asennusmiehemme takaavat laadukkaan lopputuloksen.

Tilaa ilmainen katon kuntoarvio! 

Lue myös: Katon tarkastus – huonokuntoinen katto tuhoaa talon, Ruiskumaalaa sisäkatto valkoiseksi – lue vinkit!, Tutustu katemateriaalien erilaisiin ominaisuuksiin, Zeckit kauhutarinoita rakentamisesta – tuhannen virheen kattoremonttiPientalotalohtori vastaa – aluskate ja Pientalotohtori – kuntotarkastus 1970-luvun taloon


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

home höyrynsulku höyrynsulkumuovi ilmankierto katon tuuletus katto kattorakenne kattorakenteet kattoremontti kuntoarvio tuplatuuletus tuulettuvuus ullakko ummehtunut sisäilma vedenpitävyys vesikatto Vesivek välikatto

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.vesivek.fi/

Vesivek on Suomen johtava ränni- ja kattoremonttien toteuttaja. Teemme vuosittain yli 5000 kattoremonttia pien- ja rivitalokiinteistöihin ympäri Suomea. Kattoremonttien lisäksi Vesivek valmistaa, asentaa ja myy vuosittain yli 15 000 sadevesijärjestelmää ja kattoturvatuotetta.

Lue lisää: Vesivek Oy

https://www.vesivek.fi/

Vesivek on Suomen johtava ränni- ja kattoremonttien toteuttaja. Teemme vuosittain yli 5000 kattoremonttia pien- ja rivitalokiinteistöihin ympäri Suomea. Kattoremonttien lisäksi Vesivek valmistaa, asentaa ja myy vuosittain yli 15 000 sadevesijärjestelmää ja kattoturvatuotetta.

Lue lisää: Vesivek Oy