Maalausvälineiden puhdistus – näin teet sen oikein

Sisustus
Jotta ulkomaalaus onnistuu hyvin, oikeanlaisen maalin valinta kannattaa.
Oletko yksi niistä innokkaista sisustajista ja remontoijista, joka innostuu päivittämään ja korjailemaan kotia maalaamalla? Entä osaatko puhdistaa maalausvälineet oikein niin, ettei haitallisia aineita pääse ympäristöön? Katso vinkkivideot maalausvälineiden puhdistamisesta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.7.2023

Monet pintaremontoinnissa käytetyt aineet ovat ympäristölle haitallisia aineita, eikä niiden tulisi päätyä viemäriin tai sekajätteeseen. Osa sisältää sellaisia kemikaaleja, jotka tulee aina viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.

Esimerkiksi maalipensseliä ei saa pestä suoraan hanan alla. Jos remontoinnissa käytettyjä työvälineitä pestään vedellä, pesuvedet päätyvät jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan vain puolelle vastaajista oli tuttua, kuinka vesiohenteisella maalilla maalatessa käytetty työväline kuuluu puhdistaa.

Sen tiedotteessa todetaan: ”Puhdistamomme tekevät huippulaatuista jäteveden puhdistusta, millä pidetään huolta Itämerestä, mutta niitä ei ole suunniteltu haitallisten aineiden poistamiseen. Puhdistamolle päätyessään osa aineista hajoaa biologisesti, pieni osa sitoutuu lietteeseen ja osa kulkeutuu kokonaan puhdistamon läpi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maalausvälineiden puhdistus – näin peset maalausvälineet oikein

1) Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta maalausvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan tai paperiin.

2) Liota ja pese välineet aina erillisessä astiassa, ei juoksevan veden alla. Anna maalin sakkautua astian pohjalle.

3) Kuivaa pensseli paperiin. Jos käytetty maali on vesiohenteista, huuhdo työväline tarvittaessa vielä hanan alla. Huomaa, että liuottimella pestylle työvälineelle ei voi tehdä hanapesua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4) Kun käytät liuotinohenteista maalia, pesuneste ja sakka kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Niitä ei saa kaataa viemäriin!

5) Kun käytät vesiohenteista maalia, kaada liotuksessa kirkastunut vesi viemäriin ja ota laskeutunut sakka talteen. Kuivuneen maalisakan voi laittaa sekajätteeseen, kun taas märkä sakka on vaarallista jätettä. Veden sijasta käytettävä pensselinpesuaine on vaarallista jätettä.

Vinkki: Kirkkaan erottuneen pesuaineen (myös liuotin) voi käyttää uudelleen.

Ohjeet perustuvat Väriteollisuusyhdistys ry:n ohjeisiin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Maalausvälineiden puhdistus alkaa ylimääräisen maalin poistamisella esimerkiksi maalipurkin reunaan. Sen jälkeen välineet pestään erillisessä astiassa, johon kertynyttä maalausjätettä ei saa kaataa suoraa viemäriin.

Näin maalipurkki ja maalausvälineet kuuluu lajitella

1) Märkänä maalitela kuuluu vaaralliseen jätteeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2) Kuivana maalitelan voi lajitella sekajätteeksi.

3) Metallisen maalipurkin voi laittaa kuivana metallinkeräykseen ja muovisen purkin sekajätteeseen.

4) Märkää maalia sisältävä purkki kuuluu aina vaaralliseen jätteeseen.

↑Jos maali on kuivunut, purkin voi lajitella sekajätteeseen, mutta märkää maalia sisältävä purkki kuuluu vaaralliseen jätteeseen.