Siirry pääsisältöön

Kuinka kauan maali säilyy hyvänä?

Sisustus Talo
Maali säilyy hyvänä jopa pari vuotta.
Maali säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena jopa parin vuoden ajan. Maalin kunto on helppo tarkistaa: onko maali vielä niin notkeaa, että sitä voi sekoittaa ja onko maalin haju normaali? Jos on, maalia voi käyttää.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.6.2024

Kuinka kauan maali säilyy hyvänä? Maalausprojektien jäljiltä jää usein maalia purkkien pohjalle, vaikka olisitkin laskenut maalaamiseen tarvittavan maalin määrän.

Maalia ei kannata suotta heittää pois, jos sille on vielä käyttöä. Maaleilla on kuitenkin rajattu säilyvyys, jonka aikana maali kannattaa käyttää loppuun.

Milloin maali menee vanhaksi?

Vesiohenteiset sisämaalit voivat säilyä kauankin. Maalin kunto on helppo tarkistaa: onko maali vielä niin notkeaa, että sitä voi sekoittaa ja onko haju normaali? Jos on, maalia voi käyttää.

Miten avattu maalipurkki kannattaa säilyttää?

  • Yli jäänyt maali kannattaa kaataa pikkupurkkeihin.
  • Sulje maalipurkin kansi hyvin ja tiivistä se vielä teipillä.
  • Kirjoita maalin tiedot pikkupurkin kylkeen ja säilytä maalipurkki ylösalaisin. Näin estät ilman pääsyn maaliin ja vähennät samalla kuivumisen ja kalvon muodostumisen mahdollisuutta.

Mikä on maalin viimeinen käyttöpäivä? Mistä tunnistaa pilaantuneen maalin?

Vanha maali voi pilaantua ja pilaantumisen huomaa helposti maalin pahasta hajusta. Pilaantuminen johtuu bakteereista, jotka pääsevät maaliin esimerkiksi maalaamisen yhteydessä käytettyjen siveltimien mukana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Avattu ja oikein säilytetty maali säilyy käyttökelpoisena jopa pari vuotta.

Mikä on sopiva maalin säilytyslämpötila?

Maalin rippeiden kaataminen pikkupurkkeihin säästää myös tilaa kaapeissa ja hyllyillä. Kun purkkien kannet on teipattu tiiviisti kiinni, maalipurkin sisältö tarvittavine tietoineen merkitään kylkeen ja purkit säilytetään kansi alaspäin, mieluiten viileässä paikassa.

Maali ja säilymisaika

Näin maali säilyy hyvänä – asiantuntijan 5 vinkkiä

  1. Käytä maalia vain tarvittava määrä. Maalituotteilla on rajattu säilyvyys – varsinkin vesiohenteisilla. Liian ison maalimäärän hankinta voi tuoda haasteita tuotteiden säilytyksen kannalta. Avattu tai sävytetty pakkaus säilyy lyhyemmän aikaa kuin aukaisematon ja sävyttämätön pakkaus.
  2. Lue säilytysohjeet. Noudata maalin säilytyksessä säädöksiä ja valmistajan ohjeita. Tarkista myös parasta ennen pakkausmerkinnät.
  3. Käytä maalaamisen aikana erillistä maalausastiaa. Jos veikkaat, että maalituotetta ei kaikkea käytetä kerralla, älä kasta maalaustyövälineitä maalituotepakkaukseen, vaan siirrä mieluummin maalia riittävä määrä erilliseen astiaan, kuten esimerkiksi telakaukaloon.
  4. Säilytä maalia purkissa, joka on säilytykseen tarkoittu. Säilytä jäljelle jäänyt maali valmistajan ohjeen mukaisesti. Esimerkiksi spraymaaleja tulisi varastoida kotioloissa, siten että lämpötilan tulisi olla vähintään +10 °C, eikä missään tapauksessa saa nousta yli +50 °C. Ilman suhteellisen kosteuden pitäisi pysyä alle 40 %, ettei purkki ala ruostua ulkopuolelta.
  5. Puhdista maalipurkki. Maalipakkauksen reunat ja kansi täytyy puhdistaa, jotta pakkaus saadaan suljettua tiiviisti. Voit myös jättää purkin ja kannen väliin muovipussin, jolloin seuraavalla kerralla sen avaus sujuu helpommin.

Lue lisää maalaus- ja nikkarointiohjeita

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuva: iStock