Kuinka kauan maali säilyy hyvänä? Asiantuntija vastaa!
 
Vesiohenteiset sisämaalit voivat säilyä kauankin. Maalin kunto on helppo tarkistaa: onko maali vielä niin notkeaa, että sitä voi sekoittaa ja onko haju normaali? Jos on, maalia voi käyttää.
 

Yli jäänyt maali kannattaa kaataa pikkupurkkeihin. Kansi suljetaan hyvin ja tiivistetään teipillä. Kirjoita sisältö purkin kylkeen ja säilytä purkki ylösalaisin. Näin estät ilman pääsyn maaliin ja vähennät samalla kuivumisen ja kalvon muodostumisen mahdollisuutta.

Vanha maali voi pilaantua, mutta pilaantumisen huomaa helposti maalin pahasta hajusta. Pilaantuminen johtuu bakteereista, jotka pääsevät maaliin esimerkiksi siveltimien mukana.

Maalin rippeiden kaataminen pikkupurkkeihin säästää myös tilaa. Kansi teipataan kiinni, sisältö merkitään kylkeen ja purkit säilytetään kansi alaspäin mieluiten viileässä paikassa.

Maali ja säilymisaika

Pidä maali hyvänä – 5 vinkkiä

  1. Käytä maalia vain tarvittava määrä. Maalituotteilla on rajattu säilyvyys – varsinkin vesiohenteisilla. Liian ison maalimäärän hankinta voi tuoda haasteita tuotteiden säilytyksen kannalta. Avattu tai sävytetty pakkaus säilyy lyhyemmän aikaa kuin aukaisematon ja sävyttämätön pakkaus.
  2. Lue säilytysohjeet. Noudata maalin säilytyksessä säädöksiä ja valmistajan ohjeita. Tarkista myös parasta ennen pakkausmerkinnät.
  3. Käytä erillistä astiaa. Jos veikkaat, että maalituotetta ei kaikkea käytetä kerralla, älä kasta maalaustyövälineitä maalituotepakkaukseen vaan siirrä mieluummin maalia erilliseen astiaan, kuten esimerkiksi telakaukaloon.
  4. Säilytä maalia purkissa, joka on säilytykseen tarkoittu. Säilytä jäljelle jäänyt maali valmistajan ohjeen mukaisesti.
  5. Puhdista purkki. Maalipakkauksen reunat ja kansi täytyy puhdistaa, jotta pakkaus saadaan suljettua tiiviisti. Voit myös jättää purkin ja kannen väliin muovipussin, jolloin seuraavalla kerralla sen avaus sujuu helpommin.

 

Tutustu myös muihin tapetoinnin ja maalauksen tee itse -vinkkeihin!

Lue myös: Tee itse: uusvanha pinta lipastoon, Temal puolikorkeat kaapit, Tee itse koristeellinen kaappi kylpyhuoneeseen, Uusi lukkopontillinen vaatekaappi ElfaltaKosteiden tilojen maalaus ja Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin