Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin

Talo
PP0315_Remontoija-Autotallin-maalaaminen_1.jpg
Autotallin maalaaminen uudisti yli kymmenen vuotta vanhan autotallin likaantuneet seinät ja lattian, ja samalla seiniin kertyneet homeitiöt saivat kyytiä.
24.2.2020

Autotallin maalaaminen toi raikkaan ilmeen! Vuonna 2003 valmistunut autotalli kaipasi uutta maalia seiniin ja lattiaan. Kun lämmin auto ajetaan kylmään talliin, ovat seinät kovilla, vaikka tuuletus on hoidettu rakennus­ vaiheessa asianmukaisilla tuuletusventtiileillä. Kylmänä pidettävän tallin seiniin olikin muodostunut pieniä home­ itiöitä, ja seinät olivat paksun likakerroksen peitossa.

Aluksi oli tarkoitus maalata tallin seinät valkoisiksi, mutta sitten omistaja keksi, että voihan autotallikin olla pirteänvärinen! Seiniin valittiin valkoisen lisäksi punaista ja lattian väriksi haluttiin käytännöllinen harmaa. Maalausura­kan toteutti Alfa­-Maalaus

Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin

Autotalli oli likaantunut vuosien saatossa varsinkin seinistä, joihin oli kertynyt homeitiöitä.

Autotallin maalaus vaatii huolellisen pohjatyön

Urakka aloitettiin seinien ja lattian puhdistamisella. Vuosien kurat ja öljyt lähtivät helposti maalipesuaineella. Laimen­ nettu maalipesuaine levitettiin pestäville pinnoille harjan avulla, sitten aineen annettiin vaikuttaa muutama minuutti, jonka jälkeen pinnat jynssättiin puhtaiksi harjalla. Lopuksi seinät ja lattia huuhdeltiin huolellisesti vedellä. Pesemisen jälkeen tallin annettiin kuivua vuorokausi.

Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pintojen kuivuttua seinien kipsilevysaumat nauhoitet­tiin, jotta maalipinnasta saataisiin mahdollisimman tasai­nen. Ennen saumausta rakennuksen lämpötilan on oltava vähintään +10 astetta parin viikon ajan, joten kylmänä vuodenaikana autotallin maalaus ei onnistu. Saumaus kan­ nattaa tehdä huolellisesti, sillä ulkonäön lisäksi se vaikuttaa myös levytyksen tiiviyteen. Levyjen saumakohtiin levitet­ tiin lastalla saumatasoitetta, johon saumanauha painettiin. Saumaukseen on helpompi painaa hieman kostea nauha, jotta se ei kupruile. Nauhan alta pursuileva aine tasoitettiin ja lopuksi päälle levitettiin leveällä lastalla lisää tasoitetta. Tasoiteaineen annettiin kuivua vuorokausi, jonka jälkeen epätasaisuudet hiottiin. Ennen maalitelaan tarttumista hiontapöly harjattiin pois pölyharjalla.

Lattialle kestävä maali

Varsinainen maalaaminen aloitettiin katosta ja seinistä. Maaliksi valittiin homehtumaton puolikiiltävä Tikkurilan Luja­pintamaali, joka onkin hyvä valinta helposti likaantu­ vaan tilaan. Vaativiin kohteisiin tarkoitettu erikoisakrylaatti­ maali kestää kovaa kulutusta ja voimakkaiden puhdistus­ aineiden käyttöä. Homesuojauksen ansiosta maali soveltuu hyvin autotallin pintojen maalaamiseen. Pohjamaalaukseen käytettiin Luja­yleispohjamaalia. Pinta oli maalauskuiva neljän tunnin odottelun jälkeen.

Seinämaalin kuivuttua käsiteltiin autotallin lattia. Hilseilevä maali irrotettiin ja lattia imuroitiin vielä kerran. Betonilattia maalattiin kiiltävällä Tikkurilan liuoteohentei­sella Betolux-lattiamaalilla. Autotallin lattiamaaliksi kannattaa valita maali, joka kestää mekaanista rasitusta ja on helppo pitää puhtaana. Pohjamaalauksen jälkeen lattia oli päällemaalattavissa vuorokauden kuluttua, mutta viimeisen maalikerroksen jälkeen piti odotella pari viikkoa, ennen kuin auton pystyi ajamaan talliin.

Kahden auton talliin kului valkoista seinä- ja kattomaalia yhteensä 9 litraa, ja saman verran hupeni myös punaista maalia, koska peittävä lopputulos vaati useamman maalikerroksen. Lattiamaalia tarvittiin myös 9 litran purkki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asukkaat olivat lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Punaisen ja valkoisen yhdistelmä raikastaa koko tilan, ja talli on helppo pitää puhtaana jatkossakin. Lisäksi sisäilmakin raikastui, ja nyt autotalli soveltuu myös työtilaksi.

Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin

Uusi kestävä maalipinta antaa tallille raikkaan ilmeen katosta lattiaan.

Teksti ja kuvat: toimitus

Lue myös: Autotalli – itse tehden vai valmiista paketista?, Autotalli muuntautuu tarpeiden mukaan, Tee itse: uusvanha pinta lipastoonTemal puolikorkeat kaapitTee itse koristeellinen kaappi kylpyhuoneeseenUusi lukkopontillinen vaatekaappi ElfaltaKosteiden tilojen maalaus ja Autotallin maalaaminen – uusi maali raikastaa autotallin

MAINOS
MAINOS LOPPUU