Ruiskumaalaus on tehokas ja nopea tapa maalata

Talo
Ruiskumaalaus on tehokas tapa levittää maalia suurille pinnoille.
Ruiskumaalaus on joutuisa maalaustekniikka isoille pinnoille. Maaliruisku helpottaa maalin levitystä ja nopeuttaa maalausurakkaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.5.2024

Ruiskumaalaus on tehokas tapa levittää maalia suurille pinnoille, ja osaavissa käsissä voi syntyä hyvinkin tasaista ja siistiä maalipintaa.

Nykyaikaisilla maaliruiskuilla saa maalattua jopa neljä neliömetriä minuutissa, eli maalaaminen sujuu todella nopeasti.

Ruiskumaalaus sopii suurille pinnoille

Ruiskumaalaus on erityisen hyödyllinen tekniikka suurille tasaisille pinnoille, kuten seiniin ja kattoihin. Se on kätevä myös epätasaisiin maalauskohteisiin, kuten huonekaluihin tai säleikköaitoihin.

Maaliruiskua käytetään usein puutalon ulkomaalauksessa, sisämaalauksessa ja katon maalauksessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruiskumaalaus vaatii enemmän suojavarusteita ja ympäristön suojausta kuin pensseli- tai telamaalaus, koska ruiskusta voi lentää maalia ympärille. Tosin nykyaikaiset maaliruiskut suuntaavat suihkun tarkasti paineilman avulla, mikä tarkoittaa, ettei ympäristöä tarvitse suojata yhtä perusteellisesti kuin ennen. Monia maaliruiskuja voi ulkona käyttää jo kokonaan ilman suojausta.

Ruiskumaalaus sopii myös ovien maalaukseen.

Ruiskumaalaus vai pensselimaalaus?

Ruiskumaalaus vai pensselimaalaus – sitä miettii moni maalari ennen urakan aloittamista. Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta seuraava pohdinta auttaa valitsemaan sopivan maalaustekniikan.

Ruiskun avulla maalin saa levitettyä joutuisasti maalatulle pinnalle, mutta sen jälkeen pinta pitää usein viimeistellä pensselillä. Ruiskun käyttö ei siis välttämättä pois tarvetta pensselin käytölle talon maalauksessa, ja etenkin puutalon huokoiseen pintaan maali pitää useimmiten upottaa pensselillä.

Suurimman hyödyn ruiskumaalauksesta saa maalatessa isoja ja selkeitä pintoja, joiden rajaukseen ja suojakseen ei tuhraannu paljon aikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pitkä suora seinä tai aita ovat mukavan selkeitä ruiskumaalauskohteita.

Ruisku säästää aikaa myös pieniä pintoja maalatessa, mutta suojaukseen ja ruiskun virittämiseen kuluva aika saattavat syödä aikahyödyn.

Toisaalta maaliruiskun rakenne on niin yksinkertainen, että sen huuhteleminen sujuu nopeammin kuin pensselin peseminen. Maaliruiskun puhdistaminen työn jälkeen on myös äärimmäisen tärkeää, jotta se toimii seuraavallakin kerralla.

Millainen maaliruisku kannattaa valita?

Maaliruiskuja on valittavana monenlaisia ja eri hintaluokissa. Edullisimmat ruiskut maksavat muutaman kympin ja kalleimmat useita satasia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maaliruiskua hankkiessa kannattaa haarukoida sopivaa mallia rautakaupan asiantuntevan henkilökunnan neuvoilla.

Saatavilla on maaliruiskuja isoihin ja pieniin maalausprojekteihin niin ammattilaisille kuin harrastajillekin.

Korkeapaineruiskut ovat tehokkaita ammattilaisten käyttämiä malleja ja matalapaineruiskut sopivat enemmän harrastajien käyttöön.

Aidan tai pienen piharakennuksen maalaukseen tai puun suojaamiseen ohuella maalikerroksella käy melko pieni ja edullinen malli, jossa on pistoolikahva, maalisäiliö ja pieni moottori. Se ei ole yhtä tehokas maalinsylkijä kuin suurempi malli, mutta riittää pieniin töihin. Myös huonekaluja voi maalata ruiskulla helposti ja nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akulla toimiva malli on järkevä valinta esimerkiksi aidan maalaukseen tai jos pistorasiaa ei ole lähellä. Useimmissa maaliruiskuissa on lyhyt johto, joten jatkojohtoa tarvitaan, vaikka siirtyisit vain muutaman metrin päähän.

Mikä on korkeapaineruisku? Maalipinnasta tulee siisti ja tasainen, kunhan ruiskumaalaus on tehty ammattitaitoisesti. Korkeapaineruiskulla maalaaminen vaatii ehdottoman lujan tietotaidon ja yleensä myös rutkasti käytännön kokemusta onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi. Tutustu korkeapaineruiskun tuotetestiin Wagner PS 20 -maaliruiskusta.

Boschin uusi maaliruiskumalli.
Bosch esitteli kevätmessuilla uudet ruiskumallinsa. Esimerkiksi18 voltin akulla toimivalla ruiskulla voi maalata pihavajan tai lyhyehkön aidan vaihtamalla akkua muutaman kerran.

Ruiskumaalaus ja maalin ohentaminen

Maaliruiskut sopivat erilaisille maaleille, lakoille ja puunsuoja-aineille. Maaliruiskua varten maalit on kuitenkin yleensä ohennettava, koska useimmat maalit on tarkoitettu siveltimelle tai telalle.

Käytännössä kaikki maalit ja lakat on ohennettava, mutta puuöljyt ja petsit käyvät ruiskuun sellaisenaan ohentamatta. Ruiskutettavaksi soveltuvien maalien käyttöohjeissa on yleensä ohennusohjeet, joita kannattaa noudattaa.

Maalin paksuudesta käytetään nimitystä viskositeetti. Maali tulee ohentaa viskositeetiltaan ruiskulle soveltuvaksi käytettävän maalin ohenteella eli vesiliukoisessa maalissa vedellä.

Oikean viskositeetin määrittelyssä auttaa niin kutsuttu DIN-mitta-astia eli suppilo, johon maalia kaadetaan ja jonka tyhjentyminen kellotetaan. DIN-aika on se, joka kuluu nesteellä täytetyn suppilon tyhjenemiseen. Maaliin lisätään ohennetta tarvittava määrä ja mittaus toistetaan.

Karkeana nyrkkisääntönä maidon lailla juoksevat nesteet ovat hyvin ruiskutettavia, mutta piimän paksuus on jo liikaa. Mitä enemmän maalia ohentaa, sitä hienompi maalisumu syntyy ja sitä sileämmän pinnan saa. Toisaalta paljon ohennettu maali valuu herkästi ja ohisumun määrä kasvaa.

Näin maalin viskositeetti mitataan: katso video (Lähde: Pintakilta)

Huomio nämä asiat, kun maalaat ruiskulla

Ruiskulla maalaamisen alkuun pääsee perehtymällä maaliruiskun käyttöohjeisiin. Lisäksi internetissä on hyviä ohjevideoita. Aloittelijan kannattaa harjoitella ruiskun käyttöä esimerkiksi pahvilevylle tai lakanalle.

Ruiskua liikutellaan tasaisesti ja koko ajan samalta etäisyydeltä niin, että jälki on peittävä ja tasalaatuinen. Jos maalia syöttää liikaa, syntyy valumia, ja jos maalinsyöttö on liian pienellä, jälki jää harsomaiseksi. Sopiva ruiskutusetäisyys voi vaihdella 3 ja 30 senttimetrin välillä.

Maalaaminen ruiskulla onnistuu parhaiten vedottomassa ja tuulettomassa tilassa.

Ilman lämpötilassa ja kosteudessa pätevät samat säännöt kuin maalauksessa ylipäänsä. Ruiskumaali voi kuitenkin kuivua nopeammin, jos maalikerros on ohut.

Voimakas veto sisätiloissa tai tuuli ulkona maalatessa haittaavat ruiskutusta, jos maalisumu leviää minne sattuu ilmavirran mukana.

Suojalasit ja hengityssuojain ainakin sisätiloissa ovat tärkeitä suojavarusteita. Liuotinpohjaisia maaleja sisätiloissa käytettäessä on huolehdittava tuuletuksesta tai käytettävä raitisilmamaskia.

Maaliruiskulla voi myös levittää lakkaa.
Huonekalulakankin voi levittää ruiskulla, mutta myös se pitää ohentaa. Suojavarusteet pitää muistaa erityisesti, kun työskentelee liuotinohenteisten aineiden kanssa.

Näin maalaat huonekalun ruiskulla

 • Suojaa pinnat, joita et maalaa.
 • Puhdista maalattava pinta pölystä ja rasvasta.
 • Kaada pohjamaali ruiskun säiliöön ja ohenna tuoteselosteen ohjeen mukaisesti.
 • Kierrä säiliö kiinni ja avaa suutin. Käytä suurempaa ruiskupäätä pohjamaalaukseen.
 • Anna huonekalun kuivua pohjamaalin jälkeen viisi tuntia.
 • Ohenna huonekalumaali tuoteselosteen ohjeen mukaisesti.
 • Vaihda ruiskuun pienempi ruiskupää pintamaalille.
 • Maalaa huonekaluun monta ohutta kerrosta, niin saat tasaisen tuloksen. (lähde: Tikkurila.fi)

Keittiön kaappien ovien ja laatikostojen ruiskumaalaus

Ammattilaiset maalaavat keittiön ja laatikostojen ovet ruiskulla. Sitä voi kokeilla itsekin: parhaimpaan lopputulokseen pääsee maalaamalla useita ohuita kerroksia.

 1. Irrota ovet
 2. Pese ne huolellisesti maalipesuaineella, huuhdo ja kuivaa
 3. Anna kuivua päivä tai pari ennen maalausta.
 4. Ruiskuta maali.
 5. Anna kuivua.
 6. Ruiskuta uusi kerros ja anna taas kuivua välissä ennen uutta kerrosta.

Lue myös