Ikkunoiden ja ovien maalaus – 5 vinkkiä

Talo
Ikkunoiden ja ovien maalaus suojaa ikkunoiden ja ovien pintaa säältä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.10.2023

Ikkunoiden ja ovien maalaus suojaa ikkunoiden ja ovien pintaa säältä sekä vähentää kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä. Laadukas, huolellisesti tehty maalipinta on helppo pitää puhtaana ja se myös säilyttää värinsä sekä siistin ulkonäkönsä hyvin.

1. Ikkunoiden ja ovien maalaus – tutki ensin pinnat

Vanhempi puutalo kannattaa tutkia huolellisesti. Yritä selvittää, millaisella maalilla talon ikkunat ja ovet on maalattu aikaisemmin.

Nyrkkisääntö on, että öljymaalilla maalatut pinnat voi huoltomaalata öljymaalilla tai vesiohenteisella akrylaattimaalilla, mutta akrylaattimaalin päälle ei voi levittää öljymaalia.

Jos ikkunan tai oven pinnat on käsitelty kuultavalla tuotteella, ne voi käsitellä uudelleen samalla tuotteella tai peittävällä maalilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Helpota värin valintaa koemaalauksella

Helpota värin valintaa ja tee koemaalaus erilliselle levylle tai puukapulalle, jota voi mallailla eri valaistuksissa ja eri vuorokaudenaikoina.

Jos haluat antaa vanhan talon ikkunoille ja oville aivan uuden ilmeen, kokeile sävyjä esimerkiksi maalivalmistajan värisuunnitteluohjelmassa ennen koemaalausta.

Maali säilyy hyvänä jopa pari vuotta.

3. Valitse ikkunoiden ja ovien maalaamiseen oikea maali

Valitse ikkunoiden ja ovien maalaukseen maali, jonka säänkesto, kovuus ja joustavuus on optimoitu puisille ikkunoille ja oville.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maalien valinnassa kannattaa olla huolellinen, koska väärin valituilla maaleilla voidaan aiheuttaa nopeastikin maalin lohkeilua, etenkin peiliovista.

Sisäovien maalaukseen on suositeltavaa käyttää kalustemaalia. Kalustemaalit ovat pehmeitä seinämaaleja kovempia ja kestävämpiä.

4. Ikkunoiden ja ovien maalaus: tee esikäsittelyt oikein

Esikäsittely takaa maalin paremman tarttuvuuden ja pidentää huoltomaalausväliä huomattavasti. Puhdista pinnat liasta ja pölystä pölyharjalla. Poista pihka oksankohdista teräslastalla.

Pese likaiset pinnat maalipesulla ja puhdista homehtuneet pinnat homeenpoistoon tarkoitetulla pesuaineliuoksella tuotteen ohjeiden mukaisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suojaa lasipinnat ja pinnat, joita et käsittele. Huuhtele hyvin ja anna kuivua. Poista vanha irtoava kalvopinta kaavinraudalla ja hio vanha, hyvin kiinni oleva kalvopinta himmeäksi. Poista hiontapöly pölyharjalla.

Ikkunan maalaus onnistuu maalilla, jonka säänkesto, kovuus ja joustavuus on optimoitu puisille ikkunoille.

5. Aloita maalaus, kun pinta on puhdas ja kuiva

Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Maalaamista ei kannata suorittaa suorassa auringonpaisteessa tai jos on sateen uhka.

Maalattavan alustan on oltava kuiva, hyvä käsittelylämpötila on noin + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 %.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uusi tai puhtaaksi skrapattu pinta kannattaa käsitellä sopivalla pohjusteella. Sen jälkeen pintamaalaa ikkunat ja ovet 1-2 kertaa valitsemallasi maalilla.

Maalauksen jälkeen

Muista puhdistaa maalaamisessa käyttämäsi työvälineet pensselipesuaineella ja vedellä.

Käsittele jätteet pakkauksen ohjeen mukaan. Tyhjä, kuiva pakkaus voidaan kierrättää.

Lue lisää maalausohjeita

Spraymaali – maalaa helposti ja nopeasti

Laattojen maalaus on nopea tapa uudistaa kaakelit

Saunan maalaaminen – musta väri rauhoittaa löylyhuoneen

Keittiön remontointi maalaamalla – upea muodonmuutos

Ulkomaalaus – 13 kysymystä ja vastausta

Kuinka kauan maali säilyy hyvänä?

Maalarinteippi on klassikkotuote, jota harva osaa käyttää oikein